Constanţa: Lelia Rus Pîrvan a realizat peste 40 de expoziţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a ridicat arta la puterea feminină, iar lucrările ei se bucură de mare succes prin mesajul pe care a reuşit să-l transmită de-a lungul timpului.

În anii de gimnaziu, pe sub bancă, sculpta bucăţile de cretă. La orele de matematică sau română, pe furiş, bucăţile de cretă obişnuite căpătau, cu ajutorul vârfurilor de creion sau stilou, forme neobişnuite.

Era o perioadă în care Lelia îşi însoţea tatăl, doctor de profesie, dar mare iubitor de artă, la expoziţii şi alte acţiuni culturale. Bunica o vedea urmând o carieră în limbi străine, părinţii - în medicină, însă Lelia a visat să cucerească lumea prin artă.

„Când am intrat la Liceul de Artă şi am avut în mână prima bucată de lut, am ştiut că asta vreau să fac. A fost ca o revelaţie“, povesteşte Lelia.

Studii internaţionale

Au urmat ani de studii, căutări, concretizate în 44 de expoziţii, în tabere de creaţie, de grup sau personale. După terminarea studiilor liceale, a urmat cursurile Colegiului de Arte Plastice din Biellefeld - Germania, s-a înscris apoi la Academia Naţională de Arte Bucureşti, secţia sculptură; a urmat un curs postuniversitar de psiho-pedagogie, un altul legat de restaurare şi conservare şi în prezent este doctorand în arte vizuale. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici Constanţa din anul 2005. „Am început cu scuptura, apoi am ajuns la alte stiluri, pictură, colaje şi fotografie“, spune Lelia.

Femeia - principala temă

Tema principală a creaţiilor Leliei este femeia. „Suntem invadaţi de imagini cu femei pe tocuri, cu decolteu, femei superficiale, iar eu am dorit să arăt că femeia este şi interesantă, specială, blândă şi tandră. Femeia poate fi voluptoasă, inedită din alte puncte de vedere“, argumentează Lelia.

Marta Sophia - muză

De un an şi cinci luni, Lelia este mamă, iar minunea din viaţa ei se numeşte Marta Sophia. O muză jucăuşă cu ochi albaştri. Noul statut i-a îmbogăţit imaginaţia tinerei creatoare, care a deschis recent, la Muzeul de Artă Constanţa, o expoziţie dedicată frumuseţii şi puterii feminine. Iar toate lucrările sunt inspirate din experienţa personală
a maternităţii.

Chipul mamei nu se vinde

„Din artă nu se poate trăi, nu îţi oferă o sursă constantă de venit. Însă îţi oferă alte satisfacţii“, spune Lelia. Artista îşi vinde tablourile cu preţuri cuprinse între 300 şi 3.500 de euro. Cea mai scumpă lucrare este o poartă a Huniazilor din secolul XV, pe care Lelia a transformat-o într-un simbol al feminităţii.

„Este o metaforă, în sensul femeii-casă, care îţi oferă stabilitate şi echilibru precum liniile abrupte şi sigure ale unei porţi“, replică artista.
Din expoziţia care s-a deschis la Muzeul de Artă, toate tablourile sunt de vânzare. „Mai puţin unul. Portretul mamei. Chipul mamei nu e de vânzare“.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite