Constanţa, judeţul fără burse şcolare. Elevii cer banii cuveniţi pentru studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 58 localităţi din judeţul Constanţa nu acordă burse şcolare, dintr-un total de 70 unităţi administrative-teritoriale. În contextul discutării noilor bugete pentru 2017, Asociaţia Elevilor din Constanţa cere autorităţilor locale să prevadă fonduri pentru acordarea burselor cuvenite elevilor, de sprijin, de încurajare şi de răsplătire a studiului.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită autorităţilor locale din judeţul Constanţa să prevadă fonduri în bugetele locale pentru anul 2017,  în vederea alocării celor patru tipuri de burse şcolare (performanţă, merit, studiu, ajutor social) pentru elevii scolarizaţi pe raza localităţii. Obligaţia este cuprinsă în Legea Educaţiei Naţionale, la art. 105, alin. (2), lit. d).

Conform studiului „Indexul accesului la educaţie al elevilor din judeţul Constanţa în anul şcolar 2015-2016“, elaborat de AEC în septembrie 2016, în judeţul nostru doar 7 localităţi din totalul de 70 au acordat toate tipurile de burse în anul şcolar precedent. 

Unităţile administrativ-teritoriale care nu au acordat burse în anul şcolar 2015-2016 sunt: municipiul Medgidia, oraşele Băneasa, Eforie, Hârşova, Negru Vodă, Murfatlar, Ovidiu, precum şi comunele 23 August, Adamclisi, Agigea, Aliman, Amzacea, Bărăganu, Castelu, Cerchezu, Chirnogeni, Ciobanu, Ciocîrlia, Cogealac, Comana, Corbu, Costineşti, Cumpăna, Cuza Vodă, Deleni, Dobromir, Dumbrăveni, Fântânele, Ghindăreşti, Gîrliciu, Grădina, Independenţa, Ion Corvin, Istria, Horia, Limanu, Lipniţa, Mereni, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Oltina, Ostrov, Pantelimon, Pecineaga, Poarta Albă, Rasova, Săcele, Saligny, Saraiu, Seimeni, Siliştea, Târguşor, Topalu, Topraisar, Tortoman, Tuzla, Valu lui Traian, Vulturu.

Conform aceleiaşi Legi a Educaţiei Naţionale, art. 82, alin. (2), Consiliile locale au obligaţia de a stabili anual cuantumul şi numărul de beneficiari ai burselor, raportat la criteriile de acordare, stabilite prin OMECTS nr. 5576/2011.

În cursul ultimelor două săptămâni, AEC a transmis adrese primarilor unităţilor administrativ-teritoriale mai sus menţionate, prin care a solicitat ca în procesul de elaborare a bugetului să fie luată în vedere şi obligaţia acordării burselor. De asemenea, situaţia existentă a fost adusă şi la cunoştinţa Prefectului, căruia i s-a solicitat sprijinul şi utilizarea mecanismului tutelei administrative, în cazul în care vor exista autorităţi locale care vor refuza să prevadă credite bugetare pentru acordarea burselor.

„Asigurarea respectării legi în materia acordării burselor şcolare a reprezentat şi reprezintă o prioritate pentru Asociaţia Elevilor din Constanţa, datorită efectelor benefice binecunoscute în privinţa reducerii abandonului şcolar (bursa socială şi de studiu), precum şi a stimulării performanţei academice (bursa de merit şi cea de performanţă). 

În localităţile judeţului Constanţa avem parte de o încălcare generalizată a legii în materia acordării burselor şcolare, iar acest fapt se poate observa în rezultatele scăzute la examenele de Evaluare naţională şi Bacalaureat, unde media judeţului se află sub cea naţională. 

Lipsa interesului pentru educaţie este o atitudine dăunătoare pentru comunităţile rurale, care perpetuează situaţia actuală şi se pune în calea progresului“, a declarat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa. 

Pe aceeaşi temă: 

Ce pregătesc liceenii de la AEC în 2017. Ministerul Educaţiei, principalul vizat

Reacţii la măsura PSD de a limita transportul gratuit al studenţilor, după protestele la care ei au venit cu trenul: „Studenţii vor lupta pentru acest drept“

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite