Cetăţeanul Popescu, independentul din Consiliul Local Constanţa. Cum a ajuns un tânăr activist dezamăgit de politică să ia voturile a mii de constănţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Andrei Popescu - independentul din Consiliul Local Constanţa Sursa foto Facebook GAP
George Andrei Popescu - independentul din Consiliul Local Constanţa Sursa foto Facebook GAP

Pentru prima dată după asaltul echipei Mazăre-Constantinescu asupra Constanţei, un candidat independent reuşeşte să intre în administraţia locală ca ales al electoratului. George Andrei Popescu are 31 ani, este economist, are experienţă politică şi mai ales civică, fiind cunoscut constănţenilor pentru câteva iniţiative care întâi au scos oamenii din inerţie, apoi au canalizat eforturile pentru a obţine o victorie edilitară.

Ca activist civic, Andrei s-a remarcat prin marşul de protest organizat la 5 iulie 2014, chiar de ziua primarului Radu Mazăre, pe atunci intangibil. O mână de oameni, prieteni ai lui Andrei, au manifestat atunci în stradă contra politicii discreţionare a edilului-şef urându-i acestuia „La mulţi ani cu executare!“. Grupul demonstranţilor a fost întâmpinat atunci cu reţinere. Trecătorii se uitau, ca pe vremea lui Ceauşescu, fără să reacţioneze vizibil. Ba au existat oameni care au aruncat critici pentru pierzătorii de timp cu astfel de chestii neserioase şi subversive. Puţini au aplaudat de pe margine sau au claxonat din stradă. Şi mai puţini s-au alăturat din mers coloanei.

În rest, oraşul îşi vedea de viaţa lui gri asistând pasiv la tăierea unor copaci verzi din zona Tomis III. Demonstranţii au făcut o oprire la cioturile tăiate de oamenii municipalităţii. Într-o Dacie papuc care a însoţit marşul încăpuse „spaţiul verde mobil“ al Constanţei - câţiva arbuşti care să umple golul lăsat de drujbe. Simptomatic era însă altceva: faptul că şoferul şi maşina erau din Ialomiţa, pentru că nimeni altcineva din tot judeţul Constanţa nu îndrăznise să participe la protestul adresat mai-marilor atotputernici Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

„Mazăre nu a fost niciodată intangibil. Opoziţia înţeleasă cu PSD l-a făcut pe Mazăre să pară de nebătut. Aşa cum, uitaţi, se întâmplă şi astăzi - alianţa împotriva naturii dintre PSD cu PMP“, punctează independentul Andrei.

Drumul sinuos către sine

George Andrei Popescu a intrat în politică în 2011, mai mult din curiozitate. Politică făcuse numai din faţa televizorului. „În schimb văzusem câţiva prieteni că se strângeau la PDL şi vorbeau despre un proiect nou, de pregătire a unei viitoare generaţii de tineri politicieni care să nu se facă de râs în instituţiile statului, sau ca aleşi locali şi naţionali. Mi-a plăcut ideea de a pregăti oameni noi şi de a nu-i promova pe criteriu exclusiv politic sau de rudenie. În anul 2011 am candidat şi am intrat în echipa tinerilor democrat-liberali din judeţul Constanţa. A fost una dintre cele mai frumoase echipe de tineret din care am făcut parte, aici am făcut primii paşi în politică. Nu m-au interesat funcţiile. PDL era la guvernare, aş fi avut ce să cer, aş fi putut să mă dau pe lângă şefi pentru a primi şi eu ceva, aşa cum făceau destui, inclusiv tineri. Doar că eu am intrat să învăţ şi să cresc, am vrut să văd dacă mi se potriveşte politica. Am cunoscut tineri de mare calitate, dornici să schimbe lucrurile în bine, să reformeze partidul, să contribuie la profesionalizarea instituţiilor, tineri foloseau politica pentru a face bine omului de rând. Din păcate, cei mai mulţi dintre ei au fost sacrificaţi, pentru că PDL se transforma pe zi ce trece într-un partid unde promovările se făceau pe criteriul incompetenţei şi slugărniciei faţă de şef. Însă, pentru mine tot răul a fost spre bine. Mi-am dat seama ce vreau să fac şi eu prin politică: să mă pun în slujba oamenilor de rând“, povesteşte Andrei.

Trei partide a cunoscut, din interior, şi toate l-au dezamăgit. Spune c-a plecat fără niciun fel de regret atunci când a realizat că metehnele sunt aceleaşi: „Toţi îşi urmăresc interese personale, că mulţi vorbesc despre profesionalizarea clasei politice, despre guvernarea locală şi naţională în interesul românului de rând, dar atât fac, doar vorbesc. În realitate, fac pentru ei şi numai pentru ei. Atunci când pentru mine s-a pus semnul egal între PDL, PPDD şi FC, am plecat“.

Totuşi, la ultima oprire în partide, la Forţa Civică, a învăţat ceva constructiv: să facă opoziţie pe bune. „Opoziţie adevărată am început să fac din interiorul Forţei Civice. Acolo am fost mai mulţi care ne-am bătut cu Mazăre şi am sancţionat derapajele sale. În FC am declanşat campania de strângere de semnături pentru subvenţionarea echitabilă a preţului la gigacalorie. Am bătut pe la mii de uşi, am strâns mii de semnături. Ne planificaserăm să depunem un proiect de hotărâre de Consiliu Local Municipal cu aceste semnături în spate. Din păcate, n-a fost să fie. La un moment dat, o parte a celor care s-au luptat cu administraţia PSD au părăsit FC, dezamăgiţi de felul cum se elaboraseră listele pentru Parlamentul European. Mai mulţi am plecat pe drumuri diferite, eu am continuat lupta cu administraţia PSD din mijlocul societăţii civile“, afirmă Andrei.

Şi Constanţa ia atitudine

Aşa a fondat Asociaţia Constanţa Ia Atitudine, cu care a dus pe cont propriu acţiunile pentru oraş. Cum a reuşit cu taxa de linişte? După săptămâni întregi de stat în soare, mai multe insolaţii şi o măsuţă pliantă mutată în mai multe puncte ale oraşului. „A fost greu, dar fiecare semnătură îmi dădea energia de a continua. În plus, tot timpul am avut conştiinţa faptului că făceam un lucru corect, cerut de oameni. Am depus documentele în instanţă şi am câştigat. Să ştiţi că nu am făcut mare brânză. Dacă orice constănţean ar ataca în instanţa de contencios administrativ toate porcăriile votate de Consiliul Local Municipal, Constanţa ar arăta altfel, oamenii ar trăi mai bine. Aş vrea să le mulţumesc avocaţilor de la Uscov | Attorneys at Law. Au dat dovadă de profesionalism!“, arată tânărul politician.

George Andrei Popescu fondator Constanţa ia atitudine Sursa foto Facebook GAP

La începutul anului, încurajat de unda de schimbare, a decis să facă pasul decisiv pentru cîştigarea unui mandat. A avut mai multe runde de consultări cu prietenii, cunoscuţii, cu oamenii care i-au fost aproape, care i-au urmărit activitatea.

„Împreună am luat decizia că oraşul are nevoie de un consilier independent, recomandat de activitatea din trecut şi determinat să se pună în slujba constănţenilor. Nu am candidat doar pentru că mi s-a năzărit mie, ci şi pentru că am avut susţinerea multor oameni. Sincer, pe cele mai multe obstacole nu mai vreau să mi le amintesc. Au început din prima zi de politică, s-au continuat şi din prima zi de reprezentant al societăţii civile. M-am confruntat cu afirmaţii de genul «uite-l şi pe fraierul ăsta, n-are nicio şansă, candidează pentru că e omul nu ştiu cui, lasă că ştim noi că face jocurile cuiva». Chiar şi în această campanie, prieteni pe care îi consideram foarte apropiaţi m-au dezamăgit profund. Dar, ei au rămas cu bârfa, eu cu mandatul. Un prieten bun mi-a spus că în politică ai nevoie de un stomac atât de tare, încât să poţi mânca la micul dejun două broaşte râioase şi să mai vrei. În anii de politică, mi-am călit stomacul, toate criticile m-au ambiţionat, am învăţat din cele constructive, le-am dat la spate pe cele distructive şi... am ajuns aici“, declară proaspătul consilier local George Andrei Popescu, a cărui pagină de Facebook are statusul „Cetăţean, nu politician. Fapte, nu vorbe!“

Costurile unei campanii: 7.000 lei şi telefoane închise

Deşi foarte încrezător, candidatul a avut o campanie nu lipsită de emoţii. Şi-a susţinut din surse proprii campania electorală (aproximativ 7.000 lei), iar în ultimele zile a trebuit să depăşească încă o piedică, la care nu se aştepta. Oameni pe care se baza i-au închis telefonul şi în jurul lui s-a făcut gol. „În ultimele zile am rămas aproape singur, probabil că nimeni nu a mai crezut în mine. Ziua alegerilor a fost cea mai grea şi cea mai lungă, cu treceri de la o stare la alta. După închiderea urnelor am simţit că o iau razna. Când am văzut şi rezultatele, chiar am zis că o iau razna, dar de bucurie. Una peste alta, a fost o emoţie unică, o doresc tuturor celor care sunt sau care vor să intre în politică. De fapt, fiecare strângere de mână, fiecare lacrimă, fiecare of spus de constănţeni au reprezentat emoţii care m-au încărcat şi m-au ajutat să merg până la capăt“, mărturiseşte Andrei.

Singurul independent din Consiliul Local Constanţa

În noul Consiliu Local Constanţa, George Andrei Popescu este singurul consilier independent. În afară de el, CLM este compus din 13 consilieri PSD, 10 consilieri PNL, 3 consilieri PMP. El singur a strâns voturi mai multe decât candidaţi cu notorietate. Pentru intrarea în consiliu, Andrei a adunat 3.251 voturi, suficiente pentru a depăşi pragul de 3,7% stabilit pentru independenţi. Iar în cursa pentru primărie, Andrei a strâns 4.588 voturi. Cum îşi va pune proiectele în practică, din postura de independent pe care a câştigat-o datorită voturilor unor constănţeni profund nemulţumiţi de administraţia locală?

„Raţional vorbind, nu voi face alianţe. Doar voi sprijni punctual tot ce este bun pentru oraş. Acelaşi lucru îl aştept şi de la restul. Iar la vreo funcţie în consiliu nu m-am gândit, momentan am de muncă din postura de consilier. Deocamdată nu mă interesează să intru în vreun partid, nu mă interesează vreo funcţie, ci rămîn independent. Nu aspir la Parlament, pe mine de oraş mă doare.

Voi face ce am făcut şi până acum. Eu nu mă schimb, voi rămâne acelaşi om care vine din stradă şi care reprezintă strada, cartierul. Voi susţine toate proiectele care vizează dezvoltarea oraşului, indiferent de inţiator, voi bloca toate proiectele care vizează promovarea intereselor politice sau de grup, indiferent de iniţiator, voi propune propriile proiecte care vor rezulta exclusiv din consultarea cu oamenii de rând. Ce îmi cere strada, ce îmi cer oamenii din cartiere, aceea voi promova.

Până la finele anului am ca priorităţi întocmirea Registrului Local al Spaţiilor Verzi, a unui nou Plan Urbanistic General, precum şi constituirea unor comisii de analiză a contractelor cu Polaris şi Pomacost, în vederea rezilierii acestora. Credeţi dumneavoastră că sunt singurel? Am în spate aproape 5.000 de constănţeni care m-au votat, iar numărul lor creşte. După greţoasa alianţă dintre PSD şi PMP, şi mai mulţi constănţeni vor fi dezamăgiţi de clasa politică, în special de opoziţia politică, şi se vor uita cu atenţie la opoziţia alcătuită din partide noi sau din independenţi. Mi-am propus să fiu vocea curată a constănţenilor în Consiliul Local Municipal, nebruiată politic. Nu am planuri personale. Am numai planurile constănţenilor“, afirmă independentul Andrei, al cărui motto este „Partidul meu este Constanţa“.

Vor trece 4 ani în care soarta oraşului va fi iarăşi împărţită felii, după interesele edililor. Dacă se aşteaptă la mulţumiri, laude, reproşuri sau un nou mandat în 2020, ne spune consilierul Popescu: „Nu mă interesează laudele. De fapt, nici nu sunt obişnuit cu ele. Am primit mult mai multe critici şi înjurături, deci nu ştiu cum este să fiu lăudat. Sigur, nici reproşuri nu-mi doresc la final de mandat. De aceea, peste patru ani eu vreau să locuiesc într-un altfel de oraş, un oraş unde nu se mai construieşte pe spaţiul verde, unde există raţiune arhitecturală, care îşi promovează trecutul şi istoria, care revine în topul oraşelor culturale, care se deschide către toţi constănţenii şi oamenii de afaceri, care produce plus valoare şi locuri de muncă, în care să-ţi facă plăcere să trăieşti, să rămâi şi să te muţi, nu din care să te muţi“.

„Să fie!“

În sine, reuşita unui tânăr independent (şi nu este singurul din ţară) care a candidat la alegeri este încurajatoare pentru cei care vor să devină actori activi ai propriei urbe: „Îndemnul meu pentru ceilalţi este să fie cei mai buni în ceea ce fac. Să nu stea pasivi, să se implice, să creadă în şansa lor, să se pună în slujba celor din jur, să nu aştepte ca cineva să le dea ceva şi să-şi ia singuri, să intre în politică şi să cureţe partidele de mizerie. M-am lovit de multe piedici în campaniile mele de strângere de semnături, cea mai mare fiind chiar cetăţeanul. În general oamenii sunt neîncrezători când trebuie să dea datele personale şi sceptici când e vorba de o victorie împotriva sistemului. Cu voinţa de a te informa şi a lupta, poţi face multe. Viitorul este al lor, al nostru, al tinerilor“.

George Andrei Popescu independent în Consiliul Local Constanţa Sursa foto Facebook GAP

Pe aceeaşi temă:

Bir scandalos impus de Mazăre, desfiinţat în instanţă după 6 ani. Ce este „taxa pe linişte“, care bagă în contul Primăriei Constanţa 1,5 milioane de euro anual

FOTO Urare de ziua lui Radu Mazăre, de la constănţenii nemulţumiţi: „La mulţi ani cu executare!“

„Românie, îţi doresc ca în Noul An să ai oameni care te iubesc şi luptă pentru tine!“. Mesajele emoţionante pentru ţara noastră ale unor români minunaţi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite