Centrala Nucleară de la Cernavodă, aproape de cota de avarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrala Nuclear-Electrică (CNE) Cernavodă funcţionează la parametrii normali, dă asigurări Societatea Naţională Nuclearelectrica SA, ce precizează că unitățile ar putea fi oprite dacă nivelul Dunării continuă să scadă.

Într-un comunicat de presă remis astăzi, Nuclearelectrica explică faptul că scăderea nivelului Dunării a determinat scăderea nivelului apei în bazinul de aspiraţii al apei de răcire necesare funcţionării Unităţilor 1 şi 2 de la CNE Cernavodă.

„În prezent, nivelul apei din bazinul de aspiraţie este de 3 mdMB faţă de nivelul mediu de 4,5-5 mdMB, etalonul de măsură fiind nivelul Mării Baltice. În prezent, CNE Cernavodă funcţionează la parametrii normali, asigurându-se debitul de apă de răcire necesar“, informează Nuclearelectrica.

Prognoza hidrologică realizată de Institutul Naţional  de Hidrologie  indică scăderea în continuare a nivelului apei Dunării. În aceste condiţii, Nuclearelectrica SA poate lua următoarele decizii: oprirea unei unităţi atunci când nivelul ajunge la 2,50 mdMB sau oprirea celei de-a doua unităţi atunci când nivelul ajunge la 2,35 mdMB.

„În cazul opririi uneia sau ambelor unităţi, există totuşi suficientă apă în bazinul de aspiraţie încât să se poată asigura răcirea reactoarelor, pentru care se utilizează pompe speciale cu înălţimea de aspiraţie mult mai joasă, în jur de 1,4 mdMB. Situaţia actuală este comparabilă cu cea din anul 2003, când în mod conservativ a fost oprită Unitatea 1 de la CNE Cernavodă fără evenimente negative din punct de vedere al securităţii nucleare. Asigurăm populaţia că funcţionarea CNE Cernavodă se realizează în condiţii normale respectând cerinţele de securitate nucleară“, se mai arată în comunicatul SN Nuclearelectrica SA. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite