Ce afaceri rămân în urma lui Mircea Băsescu, trimis în puşcărie pentru 4 ani. Fiul său are aceleaşi probleme penale, fiind judecat pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Băsescu, frate de preşedinte, actual deţinut Foto Inquam Photos
Mircea Băsescu, frate de preşedinte, actual deţinut Foto Inquam Photos

Este prima zi de detenţie pentru Mircea Băsescu, care are de executat o pedeapsă de 4 ani de închisoare. Condamnarea a fost pronunţată joi, 16 iunie, de Curtea de Apel Constanţa, printr-o decizie definitivă, în dosarul de corupţie în care fratele fostului preşedinte Traian Băsescu era judecat.

Mircea Băsescu a fost găsit vinovat de trafic de influenţă comis în favoarea cumătrului său interlop Sandu Anghel (zis Bercea Mondial) din Drăgăneşti-Olt. El a acceptat să intervină pe lângă magistraţi pentru a-i obţine lui Bercea o pedeapsă mai blândă în dosarele sale.

Marian Căpăţână, un afacerist din Drăgăneşti, care studiase la Constanţa şi se învârtea în lumea portului, a făcut pe intermediarul ducându-i lui Mircea Băsescu 250.000 euro - „un morman de dolari“, aşa cum a recunoscut acesta în înregistrarea video făcută clandestin de copiii lui Bercea.

Suma luată de la familia Anghel era, însă, mult mai mare, de 600.000 euro. Unde a dispărut restul banilor, cui urma să fie daţi şi în ce anume a constat intervenţia lui Mircea Băsescu - nu este, deocamdată, cunoscut.

Curtea de Apel Constanţa a menţinut decizia Tribunalului Constanţa, pronunţată la 8 ianuarie ac, dar l-a scutit pe Mircea Băsescu de confiscarea sumei de 250.000 euro. Banii, mai exact 265.000 euro, au fost reţinuţi de la Marian Căpăţână, acreditându-se astfel ideea că Mircea Băsescu n-ar fi luat, de fapt, banii.

Averea făcută din„ buf“

Dar banii n-au fost niciodată o problemă pentru familia Băsescu. Într-un interviu acordat după ascensiunea politică a fratelui său mai mare, Mircea Băsescu a declarat că Revoluţia l-a prins cu o avere de 600.000 dolari pecare-i făcuse, navigator fiind, din „buf“ - adică din bişniţa pe care marinarii o făceau cu blugi, cosmetice şi alte obiecte aduse din străinătate. Scandalul l-a urmărit încă din acea perioadă: petrolierul Crişana, a cărui comandă o preluase de la fratele Traian, a fost devastat de foc în urma unei explozii, chiar în Portul Constanţa. Accidentul petrecut la 15 noiembrie 1993 este cu atât mai suspect cu cât nava tocmai ieşise din reparaţii capitale făcute în Japonia şi urma să treacă printr-un control al Ministerului Transporturilor.

Reprofilat în om de afaceri

Devenit om de afaceri, Mircea Băsescu s-a menţinut în zona portuară, deschizându-şi o firmă de preparare a produselor din pui în Zona liberă Agigea, după un episod de început cu o fabrică de îngheţată care a fost, însă, închisă, în urma aderării la Uniunea Europeană. Adversarii lui Traian Băsescu spuneau că gripa aviară care a chinuit Dobrogea la mijlocul anilor 2000 urmărea să aibă, de fapt, ca efect embargoul primit de producătorii locali, criza (de care ţăranilor nu le păsa câtuşi de puţin, considerând-o o boală obişnuită printre păsările din ogradă) fiind creată special în laboratoarele Serviciilor pentru a-l avantaja pe Băsescu.

Baza militară de la Mihail Kogălniceanu se număra printre clienţii căruia firma PlusFood SRL Agigea le furniza produse, care se vindeau prin hypermarketuri şi care mergeau la export. Băsescu a declarat că şi-a vândut firma Plusfood unei firme braziliene. „Nu am mai putut să ţin pasul cu ei pe piaţa europeană, întrucât brazilienii produceau mai ieftin, eu fiind nevoit să plătesc taxe vamale la importul de carne. Şi astfel, anul trecut am încetat activitatea fabricii“, spunea el.

Alte două mari scandaluri în care a fost implicat Mircea Băsescu au privit două teme sensibile: specula cu energie electrică şi traficul de armament. În 2007, după atacul lui Traian Băsescu la adresa „băieţilor deştepţi din energie“, ieşea la iveală că fratele său cumpăra energie la un preţ special chiar de la aceşti speculanţi. În 2009, un alt scandal cutremura familia prezidenţială a României. Mircea Băsescu devenise asociat într-o firmă de tehnică militară, apoi a fost acuzat că este implicat în livrări ilegale de armament către organizaţii teroriste din Africa. „De duşmani te poţi apăra, dar este extrem de greu să te aperi de propriul frate“, a declarat atunci Traian Băsescu, care a reuşit totuşi să câştige un al doilea mandat de preşedinte, în decembrie 2009.

Mircea Băsescu şi Traian Băsescu Foto Mediafax

În 2009, Mircea Băsescu şi-a făcut o livadă de pomi fructiferi (piersici, caişi, vişini şi cireşi) la Agigea, pe 30 hectare de teren. Mare parte din livadă, al cărui teren se află în proprietatea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din Bucureşti, este administrată în asociere cu Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa din Valu lui Traian.

Decăderea

În februarie 2010, fratele preşedintelui a devenit cumătrul interlopului Bercea Mondial. Mircea şi Doina Băsescu au acceptat să fie naşii de botez ai micuţei Renata Doiniţa, fetiţa Izaurei şi a lui Marius Constantin, cei care aveau să-i şantajeze mai târziu. Evenimentul a venit după ce Traian Băsescu s-a afişat cu Bercea Mondial, înaintea alegerilor prezidenţiale, la sărbătoarea romilor de la Costeşti. Atunci, prima-doamnă Maria Băsescu a primit de la Bercea o salbă de aur.

Necazul cel mare avea să vină însă când înregistrările video făcute de copiii lui Bercea Mondial l-au arătat pe Mircea Băsescu vorbind despre sforile trase în justiţie pentru eliberarea interlopului. Fratele preşedintelui României a ajuns după gratii în iunie 2014, după ce judecătorii au emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pe 30 de zile. A primit apoi arest la domiciliu, cumulând o perioadă privativă de libertate de 1 an. Acest an va fi scăzut din pedeapsa sa, el având dreptul să ceară liberarea condiţionată la executarea a jumătate din condamnare, dar nu mai puţin de o treime, dată fiind vârsta sa de peste 60 ani şi condamnarea de sub 10 ani. Pe scurt, Mircea Băsescu va putea fi liberat din Penitenciarul Poarta Albă după 1 an de închisoare.

Fiul, cu aceleaşi probleme penale

Afacerile sale vor fi conduse, în acest timp, de copiii săi, Dragoş şi Raluca. Dragoş Băsescu are, la rândul său, necazuri cu legea, pentru aceeaşi infracţiune care l-a trimis pe tatăl său la puşcărie: trafic de influenţă. În octombrie 2015, DNA i-a trimis în judecată pe Dragoş Băsescu şi pe Ciprian Nistor. Fiul lui Mircea Băsescu intrase sub control judiciar pe cauţiune şi va fi judecat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în timp ce Ciprian Nistor, care execută o pedepsă privativă de libertate în altă cauză, va fi judecat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă.

„La data de 13 martie 2014, Dragoş Băsescu, cu ajutorul lui Ciprian Nistor, i-a pretins unui om de afaceri (denunţător în cauză) suma de 500.000 euro pentru o soluţie de respingere a arestării într-o contestaţie formulată de către D.I.I.C.O.T., în dosarul ce îl privea pe acesta din urmă şi încă 500.000 euro, atât pentru obţinerea unei soluţii favorabile în cauza respectivă, cât şi pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denunţătorului. În sprijinul acestor pretenţii, inculpatul Băsescu Dragoş a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă organele judiciare respective şi chiar a promis că va interveni în sensul celor arătate mai sus. Deoarece denunţătorul le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare şi că nici nu doreşte să se facă vreo intervenţie de acest gen, inculpatul Dragoş Băsescu i-a propus acestuia ca soluţie încheierea unui contract fictiv de consultanţă prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 euro, eşalonat, pe o perioadă de până la 2 ani, în funcţie de evoluţia dosarului. Pentru a nu trezi suspiciuni, contractul respectiv urma să fie încheiat cu o societate de consultanţă internaţională“, au arătat procurorii DNA. Dosarul este judecat de Tribunalul Bucureşti.

Dragoş Băsescu, alături de avocatul său

dragos basescu dna foto eduard enea

Pe aceeaşi temă:

Mircea Băsescu, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru corupţie. Traian Băsescu: „Este o hotărâre definitivă, indiferent ce cred eu“

Mircea Băsescu, condamnat la patru ani de închisoare, iar Marian Căpăţână - la trei ani. Avocatul lui Bercea Mondial: „Este o decizie justă, normală“

Fiul lui Mircea Băsescu, trimis în judecată de procurorii DNA. Dragoş Băsescu este liber pe cauţiune

Mărirea şi decăderea lui Mircea Băsescu. Secretele unui frate de preşedinte ajuns din comandant de navă naş de interlopi

Ce spune Traian Băsescu despre condamnarea fratelui său la închisoare

Afacerile lui Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte: fabrică de îngheţată, carne de pui, livadă de pomi fructiferi

Misterele dispariţiei Petrolierului Unirea. Mircea Băsescu, ofiţerul 2: „Ruşii ne-au salvat. Mi-am luat banii din cabină şi alţii ascunşi în cutie şi am plecat“

 


 


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite