Catastrofa care a schimbat sistemul de evacuare a sălilor de spectacole. Cum au murit 700 de oameni într-un teatru din Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 8 decembrie 1881, un dezastru fără precedent cutremura lumea, lovind Viena, capitala Imperiului Austro-Ungar. Sute de spectatori veniţi la premiera unui spectacol au murit arşi de vii în sala Teatrului Ring din Viena, înaintea începerii reprezentaţiei.

Clădirea somptuoasă a Teatrului Ring din Viena a fost inaugurată la 17 ianuarie 1874 pe strada Schottenring nr. 7, vizavi de vechea Bursa de mărfuri. Ringteather sau Opera Comică (cum era denumit) găzduia spectacole de variete pentru publicul amator care găsea Opera din Viena prea pretenţioasă. În decembrie 1881, Teatrul Ring lansa o premieră nouă, opera fantastică „Contele Hoffmann“, scrisă de compozitorul Jacques Offenbach (1819-1880).

În seara de 8 decembrie 1881 avea loc a doua reprezentaţie. Cu puţin înainte de ora 7 seara, sute de persoane luau loc în sala teatrului pentru a urmări reprezentaţia.

Ziarele vremii scriau despre tragedie, numind-o „holocaust“: „Scriem cu moartea în suflet despre această tragedie nemaiîntâlnită care ne-a lovit oraşul. Birourile noastre sunt exact peste drum de nefericitul Teatru Ring. Focul a izbucnit la ora 7 fără 10 minute. Teatrul se umplea, deşi mai erau destule locuri libere. Spectatorii erau încă în foyer şi la garderobă. Abia începuse să ningă, iar lumea se înghesuia ca de obicei înainte de începerea spectacolului. Spaţiul din faţa teatrului era plin de trăsuri care trăgeau la scară aducând spectatori, iar înăuntru oamenii căutau locurile pe care să se aşeze. Se auzea puternic zgomotul acela pe care-l fac scaunele când le ridici şi le laşi în jos. Maşiniştii erau pe scenă aranjând decorurile. Lojele erau încă goale, dar balcoanele şi galeria erau pline. Unii artişti îşi ocupaseră locurile pe scenă, alţii erau încă la cabine unde făceau ultimele pregătiri la costume şi la coafuri. Uvertura trebuia să înceapă“, consemnează ziarul Wiener Algemeiner Zeitung. 

Imagine indisponibilă

Sursa incendiului pare să fi fost o scânteie iscată de o maşină electrică de la scenă. Teatrul era iluminat cu lămpi de gaz şi iniţial s-a crezut că o proastă manevrare a focului a dus la aprinderea incendiului care a cuprins rapid recuzita, apoi s-a extins în sala de spectacole, spre panica generală. „Directorul teatrului, Joseph Hellmesberger jr, care stătea în faţa scenei, a fost primul care a observat focul. Flăcările s-au extins cu repeziciune cuprinzând totul. Vâlvătaia a străpuns acoperişul şi vaiete cum n-a mai auzit Viena până atunci a umplut aerul“, relatau jurnaliştii. 

Încercând să scape de flăcări, publicul s-a bulucit spre ieşire, dar uşile se deschideau spre interior, astfel că sala a devenit o capcană pentru că îngrămădindu-se mulţimea a blocat, de fapt, uşile. Clădirea, deşi superbă, era construită alambicat pe verticală, cu scări şi pasaje întortocheate, astfel că puteau găsi ieşirea doar cei care cunoşteau foarte bine interiorul. Dar cei de la etaj au murit, însă, asfixiaţi, apoi în prăbuşirea edificiului, pentru că spargerea unui geam lateral n-a făcut decât să înteţească vâlvâtaia, iar o explozie uriaşă a distrus sala, devenită o ruină. 

FOTO dreapta: uşă scăpată din incendiul şi explozia care au devastat teatrul Sursa wikipedia.org

Numărul victimelor nu a fost niciodată stabilit cu precizie, rămânând necunoscut. Oficial au fost 450 morţi, dar în sala arhiplină care avea o capacitate de 1.700 locuri, mai încăpuseră câteva sute de oameni, astfel că totalul morţilor s-ar ridica, de fapt, la 700 persoane. Printre cei care au pierit atunci s-a aflat şi un tânăr nobil care avea legătură cu familia imperială a Austriei: Ladislau Vetsera era fratele Mariei Vetsera, amanta minoră a prinţului moştenitor Rudolf al Austriei, unicul fiu al împăratului Franz Joseph. Rudolf şi Maria au murit împreună în pactul sinucigaş de Mayerling, petrecut la 30 ianuarie 1889.

Incendiul devastator a schimbat pentru totdeauna modalitatea de deschidere a uşilor din sălile de spectacole, care de acum încolo au fost găsite pentru a se deschide în exterior. Actualmente, pe locul teatrului se află sediul Poliţiei Federale a Austriei. 

Teatrul Ring din Viena Sursa wikipedia.org

Imagine indisponibilă

Pe aceeaşi temă: 

Cinci asemănări izbitoare între incendiul recent de la un mall din Rusia şi clubul Colectiv din Bucureşti

Tragedia de la Giuleşti, avanpremieră la incendiul din Clubul „Colectiv“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite