Constanţa: Un cârciumar şi-a făcut cavou de 20.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Un cârciumar şi-a făcut cavou de 20.000 de euro
Constanţa: Un cârciumar şi-a făcut cavou de 20.000 de euro

Locul luminat şi cu verdeaţă păleşte în faţa marmurei şi a termopanelor din care sunt construite noile locuri de veci din cimitirele Constanţei. Din ce în ce mai mulţi oameni cu bani aleg să treacă în lumea celor drepţi, înconjuraţi de un lux faraonic pe care alţii abia dacă şi-l pot permite în propriile locuinţe.

Locurile de veci din cimitirele Constănţene nu mai sunt de mult mormane de pământ în care stă înfiptă o cruce simplă din lemn. Fabricate din marmură sau granit, cu termopane, dichisite cu o arhitectură deosebită, statuete, cruci masive şi picturi religioase, unele cavouri din cimitirele Constanţei sunt adevărate mausolee.  Reprezentanţii firmelor specializate în astfel de construcţii spun că, în ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane comandă cavouri de lux pentru ei sau pentru persoanele dragi care au plecat în lumea celor drepţi.

Preţuri care urcă până la cer

Preţurile nu sunt deloc accesibile pentru muritorul de rând, iar totul se calculează în funcţie de cerinţele clientului. „Dimensiunile, aritectura şi materialele folosite dictează valoarea unei comenzi. Un cavou simplu, negru absolut, cu borduri şi postament costă între 2.500 şi 4.000 de euro“, a declarat Emilian Chera, unul dintre administratorii firmei de monumente şi ornamente funerare Axia. De cele mai multe ori, firmele de profil fabrică doar piesele. Pentru zidărie şi alte finisaje este nevoie de angajarea unor lucrători specializaţi.  

Una dintre cele mai interesante construcţii funerare se află pe aleea principală a Cimitirului Central din Constanţa şi aparţine familiei Nejloveanu. Cavoul, asemănător unei capele greceşti, este construit din granit şi marmură importate din China şi Marea Britanie. Uşile mari din sticlă permit trecătorilor să vadă în interior capacul masiv al mormântului şi crucea din granit de culoare neagră, şlefuite şi inscripţionate cu litere aurii. O astfel de construcţie depăşeşte 20.000 de euro.

„Să nu am parte de el“

„Eu am făcut arhitectura, iar desenele le-am prezentat firmei care s-a ocupat de construcţie. A ieşit ceva frumos, dar mai bine să nu am parte de el“, spune râzând maestrul culinar Niculae Nejloveanu, patronul hotelului Balada Nej şi a restaurantului La Proţap.

image

Cavourile romilor se evidenţiază prin turnuleţele disticte, elemente arhitecturale folosite în general şi la vilele familiilor înstărite. Un exemplu în acest sens este locul de veci al unui rom care a murit la numai 19 ani. Nu doar că rudele i-au construit un monument care să iasă în evidenţă, dar s-au asigurat că în interior confortul este asemănător unei locuinţe a celor vii. Nu lipsesc masa, scaunele, vitrinele, ghivecele cu flori, bibelourile şi câteva cutii de bere uitate pe un raft, toate lăsând impresia că cineva locuieşte în cavoul respectiv.

Bineînţeles, din cimitire nu lipsesc nici cavourile alcătuite doar din geamuri termopan. „Cei care îşi permit să acopere mormintele cu astfel de structuri o fac mai mult pentru protecţie împotriva actelor de vandalism“, a declarat Nicu Butuc, unul dintre administratorii Cimitirului Central Constanţa. Preţul unui metru pătrat de geam termopan este situat între 15 şi 25 de euro, în funcţie de calitatea materialelor şi tehnologia folosită în fabricare.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite