Unde este aşteptat Radu Mazăre. Biserica a sfinţit noua capelă pentru deţinuţii de la Valu lui Traian, secţia în care sunt închise VIP-urile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O capelă ortodoxă a fost inaugurată la secţia exterioară Valu lui Traian a Penitenciarului Poarta Albă, acolo unde au fost deţinute VIP-uri de-a lungul ultimilor ani şi unde va fi încarcerat Radu Mazăre, la întoarcerea în ţară.

Lăcaşul de cult a fost amenajat în incinta secţiei exterioare Valu lui Traian din Penitenciarul Poarta Albă, unde stau deţinuţii aflaţi în regim semideschis, cu pedepse mici, pentru infracţiuni fără violenţă - cum ar fi Cristian Borcea (venit prin transfer), verii Becali (Gheorghe, Victor, Ioan), Miron Mitrea, Maricel Păcuraru, Corneliu Iacobov au stat în detenţie la Poarta Albă, pe lângă localnicii Mircea Băsescu şi fiul său, Dragoş Băsescu.

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a oficiat la 6 mai slujba de sfinţire, dându-i totodată binecuvântarea preotului capelan Bogdan Talpău, care va fi de acum duhovnicul celor privaţi de libertate.

Capela va avea ca patron spiritual pe Sfântul Mucenic Varvar Tâlharul, prăznuit de Biserica Ortodoxă la 6 mai. 

Credinţa spune că, în tinereţe, Varvar a comis multă vreme furturi şi crime. Odată, în timp ce-şi admira pradă stând într-o peşteră, harul divin i-a atins inima, îndreptându-i gândurile spre moartea şi spre înfricoşătoarea Judecată. 

Imagine indisponibilă

IPS Teodosie la sfinţirea capelei penitenciare de la Valu lui Traian Sursa Arhiepiscopia Tomisului

Imagine indisponibilă

Secţia exterioară Valu lui Traian - Penitenciarul Poarta Albă Sursa anp.gov.ro 

„Gândindu-se la mulţimea de fapte rele pe care le-a adunat s-a întristat şi s-a hotărât să pună început bun, spunând: «Hristos nu a respins rugăciunea tâlharului care era pe cruce lângă EL. Mă rog să nu mă piardă nici pe mine în mila lui fără margini». 

Dându-şi seama de starea în care se afla sufletul său şi nevrând să-l piardă, şi-a pus nădejdea în Hristos, care l-a iertat şi pe tâlharul de pe cruce, s-a spovedit şi şi-a schimbat viaţa radical, nevoindu-se timp de 12 ani într-o pădure, ca pustnic, fără haine. 

În vremea aceea, în ascunzişurile codrului au ajuns nişte negustori. Când aceştia au văzut că se mişcă ceva prin iarbă, au tras cu arcul în acea direcţie, crezând că este o fiară a pădurii, şi l-au nimerit pe Varvar. Negustorii s-au speriat când au văzut că l-au rănit de moarte pe Varvar, însă acesta i-a rugat să nu-l plângă, ci să meargă la casa preotului la care s-a spovedit. 

Preotul a găsit trupul Sfântului Varvar şi l-a îngropat în locul în care a fost ucis. În acel loc, a început să curgă mir, care a vindecat multe boli grele. Moaştele sale sunt la mănăstirea Kellios din Thesalia, lângă oraşul Larissa“, spun teologii din Arhiepiscopia Tomisului. 

Capela Sfântul Varvar Tâlharul de la penitenciar Valu lui Traian (Poarta Albă) - IPS Teodosie Sursa Arhiepiscopia Tomisului

IPS Teodosie la sfinţirea capelei penitenciare de la Valu lui Traian Sursa Arhiepiscopia Tomisului

Penitenciarul Poarta Albă a fost locul preferat de numele grele condamnate pentru corupţie, care şi-au făcut acte de identitate provizorii în Constanţa pentru a-şi ispăşi pedeapsa aici. Cristian Borcea (venit prin transfer), verii Becali (Gheorghe, Victor, Ioan), Miron Mitrea, Maricel Păcuraru, Corneliu Iacobov au stat în detenţie la Poarta Albă, pe lângă localnicii Mircea Băsescu şi fiul său, Dragoş Băsescu.

Deţinuţii-VIP au beneficiat de condiţii speciale în puşcărie. În secţia exterioară de la Valu lui Traian, unde există regim semideschis, mai lejer, pentru condamnaţii cu pedepse mai mici, fără violenţă, mai-marii închisorii au amenajat rapid o clădire ce zăcea nefolosită de ani de zile, modernizând-o şi aducând-o la un grad de confort ridicat pentru a îndulci şederea celor care locuiau până atunci în palate. Au zidit, au zugrăvit, au pus gresie, faianţă şi termopane, creând astfel un mediu plăcut VIP-urilor încarcerate în secţia 9.

Despre regimul preferenţial din puşcărie, care numai puşcărie nu era, ci se putea numi casă de odihnă, s-a dus rapid buhul. Apropiaţii povesteau cât de bine o duc şmecherii la „mititica“, unde stau în camere curate şi încălzite, mobilate, utilate cu televizor, frigider şi aparate de sport, primesc vizite fără număr, bani, pachete, mănâncă bunătăţile obişnuite pentru ei, joacă table, se plimbă şi ies la muncă în locuri unde nu făceau nimic – cum a fost Gigi Becali la Academia de fotbal a lui Hagi. 

IPS Teodosie la sfinţirea capelei penitenciare de la Valu lui Traian Sursa Arhiepiscopia Tomisului

Imagine indisponibilă

Borcea era regele confortului: avea chiar şi o cheie de la un telefon special instalat pentru el lângă spălătoria unde ar fi trebuit să lucreze. La spitalul-penitenciar mergea de câte ori dorea, apoi a fost transferat acolo pentru că avea probleme de sănătate. „Are o asistentă medicală acolo cu care-şi petrece timpul“, au relatat sursele din penitenciar, dar controlul efectuat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor n-a descoperit nimic în neregulă.

„Doar se laudă ca să pară şmecheri şi-n închisoare“, a fost părerea unora din mediul penitenciar, întrebaţi despre mediul creat pentru VIP-uri. Alte surse din interior au confirmat însă luxul (comparativ cu puşcăria) în care stăteau deţinuţii „de rang superior“. 

Un agent de supraveghere la Poarta Albă, care a dorit să rămână anonim, a relatat la acea vreme pentru „Adevărul“: „De la Gigi Becali a început nebunia, care s-a prins că aici avem condiţii mai bune. Poarta Albă are o curte îngrijită, cu grădină şi flori, nu este construit pe înălţime cum sunt celelalte penitenciare, unde locul de plimbare este o cuşcă de beton de pe acoperiş. Deţinuţii-VIP sunt veniţi cu ordin de sus, nu noi îi protejăm, uitaţi-vă la legile care se dau. Noi ce să le facem? Borcea este depresiv continuu, se plânge că-l ucide tot ce apare la tv. Are o mare problemă cu femeile, toţi râd de el. Îl mai caută pe la vorbitor o duduie din Constanţa. Avem colegi care au fost sancţionaţi pentru Borcea, dar sunt şi multe legende, dă bine la tv. Sistemul penitenciar nu a fost niciodată pregătit pentru aceşti deţinuţi-VIP“. 

„VIP-urile veneau aici pentru aici găseau corupţia cea mare: directori, adjuncţi, toţi le facilitau şederea ca nişte belferi. O spune şi raportul întocmit de Corpul de control al Ministerului Justiţiei pe vremea ministrului Raluca Prună. Li se punea la dispoziţie inclusiv maşina directorului să meargă la controale medicale în oraş, la cabinete private – ba pentru stomatologie, ba pentru coloană. Printre cei care veneau în vizită la deţinuţii-VIP s-a numărat şi Alina Bica, care s-a întâlnit cu Mircea Băsescu, sau Cozmin Guşă la Maricel Păcuraru“, arată Virgil Cârstea, liderul sindicatului din Penitenciarul Poarta Albă. 

Mazăre, singurul care nu s-a prezentat pentru încarcerare

Nouă dintre cei zece constănţeni condamnaţi în dosarul retrocedărilor de pe litoral s-au prezentat la Poliţie în cursul zilei de vineri, 8 februarie, în vederea încarcerării. Sunt 37 inculpaţi care şi-au primit aseară târziu sentinţele definitive, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Condamnaţii în dosar au început să se prezinte la Poliţie pentru a li se întocmi formalităţile de introducere în penitenciar. La Constanţa, de unde a plecat dosarul retrocedărilor cu un prejudiciu de 114 milioane de euro, sunt aşteptate zece persoane inculpate în dosar. Nouă dintre condamnaţi s-au prezentat deja la Poliţie vineri pentru efectuarea procedurilor legale.

Cea de-a zecea lipseşte. Este vorba despre Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, fugit în Madagascar din decembrie 2017. 

„IPJ Constanţa a fost sesizat de către ICCJ cu privire la punerea în executare a unui număr de 10 mandate de executare a pedepsei cu închisoarea. Cu ocazia activităţilor specifice desfăşurate de către lucrătorii Compartimentului Urmăriri, au fost puse în executare 9 dintre acestea. 

Faţă de cel de-al 10-lea se desfăşoară în continuare activităţi de cautare, concomitent cu întocmirea documentaţiei necesare solicitării emiterii unui mandat european de arestare şi a cererii de urmărire internaţională“, a transmis Poliţia Constanţa. 

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat joi, 7 februarie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 9 ani de închisoare cu executare. Sentinţa este definitivă. Mazăre a fost capturat miercuri, 8 mai, în Madagascar.

Iată şi comunicatul dat de Poliţia Română, prin Centrul de Informare şi Relaţii Publice al Poliţiei Române:

„Autorităţile din Madagascar au comunicat Inspectoratului General al Poliţiei Române, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, faptul că un cetăţean român, urmărit internaţional pentru punerea în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 9 ani, a fost arestat, la data de 8 mai a.c., pentru o perioadă de 6 zile.

Poliţia Română a fost în permanentă legătură cu autorităţile din Madagascar, colaborând cu acestea în vederea depistării şi arestării persoanei urmărite internaţional.

Persoana arestată de autorităţile din Madagascar a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti, în anul 2017, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizat.“

Imagine indisponibilă

Este vorba despre Dosarul retrocedărilor, din anul 2008, în care Mazăre şi o întreagă listă de funcţionari publici, printre care şi Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, sunt acuzaţi de infracţiuni de corupţie, mai exact: abuz în serviciu în formă calificată, falsul intelectual, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, uzul de fals, asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni. 

Cristian Borcea a primit 5 ani de închisoare cu executare, Nicuşor Constantinescu - 5 ani cu executare, Dragoş Săvulescu - 5 ani şi jumătate cu executare, notarul Aurel Jean Andrei (conferenţiar la Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti) - 2 ani cu suspendare (cu 4 ani termen de încercare). 

DNA apreciază prejudiciul comis prin faptele săvârşite de cei 37 de inculpaţi în această cauză la aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro - prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

Procurorii DNA ceruseră o pedeapsă de 15 ani de închisoare cu executare pentru Radu Mazăre. El este în Madagascar din decembrie 2017. Mazăre se afla sub control judiciar şi a plecat din ţară fără să fie împiedicat de nimeni şi de nimic, iar Poliţia Constanţa a sesizat că lipseşte abia când el nu s-a mai prezentat la controlul săptămânal, la 30 decembrie 2017. 

Mazăre a transmis apoi că se va întoarce în România când justiţia va fi liberă. „Sunt o ţintă a statului paralel, iar atunci când în România va exista o justiţie reală, mă voi întoarce“, a afirmat Mazăre într-o scrisoare publică apărută în urma fugii sale în Madagascar. 

Iată şi comunicatul dat de Poliţia Română, prin Centrul de Informare şi Relaţii Publice al Poliţiei Române:

„Autorităţile din Madagascar au comunicat Inspectoratului General al Poliţiei Române, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, faptul că un cetăţean român, urmărit internaţional pentru punerea în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 9 ani, a fost arestat, la data de 8 mai a.c., pentru o perioadă de 6 zile.

Poliţia Română a fost în permanentă legătură cu autorităţile din Madagascar, colaborând cu acestea în vederea depistării şi arestării persoanei urmărite internaţional.

Persoana arestată de autorităţile din Madagascar a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti, în anul 2017, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizat.“

Pe aceeaşi temă

Imagini inedite cu Radu Mazăre în Madagascar: ce cadouri le oferea băştinaşilor

Radu Mazăre, săltat din Madagascar. Fostul primar al Constanţei stătea din decembrie 2017 în complexul său turistic construit pe malul Oceanului Indian

Dosarele penale ale lui Radu Mazăre. Personaje celebre, inculpate alături de fostul primar

Unde este aşteptat Radu Mazăre. Biserica a sfinţit noua capelă pentru deţinuţii de la Valu lui Traian, secţia unde sunt închise VIP-urile

Cum arată Madagascarul, insula unde Radu Mazăre a stat un an şi jumătate: oamenii cred în vrăjitorie şi spirite, iar triburile sunt conduse de regi

România a deschis consulat onorific în Madagascar. După câteva luni, Radu Mazăre a fost reţinut

  

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite