Bacalaureat 2017 Constanţa. Subiectele de la ultima probă a examenului, considerate accesibile. „Ne-am pregătit pentru ceva mai greu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, Ministerul Educaţiei a pregătit elevilor subiecte la Bacalaureat care lor li s-au părut uşoare. Candidaţii au considerat uşoară tematica de la ultima probă, la alegere, a examenului.

Absolvenţii clasei a XII-a din Constanţa au susţinut vineri, 30 iunie, proba la alegere a profilului, de la examenul de Bacalaureat 2017. Candidaţii au avut de optat între Geografie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Logică, Psihologie, Economie, Sociologie sau Filosofie. 

Subiectele la Biologie vor fi rezolvate la Adevărul Live de către Ionela Cociorva, profesor de Biologie în cadrul Colegiului Naţional I.L Caragiale începând cu ora 13.30.

Imediat după aceea, de la ora 14.30, va avea loc rezolvarea subiectelor la Geografie alături de Ioan Marculeţ, profesor de Geografie la Colegiul Naţional I.L Caragiale. 

Psihologia, surprinzător de uşoară

Oana Maria de la Colegiul Naţional Pedagogic Constantin Brătescu dă admitere la Facultatea de Psihologie, iar tematica probei de la această materie a fost surprinzătoare, în sens pozitiv.

„Ne pregătiserăm pentru ceva mai greu, nu ne-am aşteptat, sincer, dar a fost foarte simplu“, mărturiseşte fata. 

Logica a conţinut o capcană

Tot de la Colegiul Naţional Pedagogic, Sara Enache a absolvit Ştiinţele Sociale, a ales Logica pentru ultima probă de Bac şi vrea să intre la Tehnică Dentară. 

image

„M-am hotărât în ultimul moment, nu au fost grele subiectele, dar ne-a dat ceva care nu ni s-a predat. Era un exerciţiu care ne cerea să facem obversiunea unor termeni, când noi la şcoală am învăţat doar convertirea“, relatează Sara (foto).

Observiunea este operaţia logică prin care dintr-o judecată, prin schimbarea calităţii şi înlocuirea predicatului cu contradictoriul său, obţinem o nouă judecată echivalentă cu prima. 

Biologia, rezolvabilă în 40 minute pentru un medicinist

Andrei de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân visează de mic să devină medic, iar proba la alegere nu putea fi altceva decât Biologia. 

„Ştiu materia asta de o viaţă, pentru mine nu pot fi surprize. Subiectele au fost accesibile, chiar uşoare. Nu mi s-a părut nimic dificil, niciun subpunct măcar. Cei care nu s-au pregătit la Biologie poate au avut probleme, dar pentru mine au fost subiecte pe care le-am rezolvat în 40 minute. Sunt relaxat, da“, recunoaşte Andrei. 

Promovabilitatea în 2016 - aproape 62%

Conform calendarului examenului de Bacalaureat 2017, la 5 iulie urmează afişarea rezultatelor (până la ora 16.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00-20.00). Între 6 şi 9 iulie vor fi rezolvate contestaţiile, iar la 10 iulie vor fi afişate rezultatele finale. 

Anul trecut, procentul de promovabilitate la nivelul judeţului Constanţa a fost de 61,89%. 

Subiectele de la ultima probă a Bac-ului 

La Economie au fost mai multe grile din teorie, apoi un tabel cu cerere şi ofertă, exces de cerere şi exces de ofertă, o problemă din piaţa monetară cu mai multe cerinţe, apoi de definit uzura capitalului fix, trei forme de proprietate existente în economia de piaţă, de aflat modificarea procentuală a salariului nominal şi să stabilească dacă este corect un enunţul legat de utilitate şi punctul de saturaţie. 

La Logică s-au cerut silogismul, inducţia completă şi incompletă - argumentare, diagrame, obversiunea unor termeni (procedeu nestudiat la şcoală, unde s-a făcut doar conversia). 

La Fizică, elevii au scris despre scripete, energia cinetică şi potenţială, de întocmit un grafic, de rezolvat o problemă cu un corp în mişcare care se deplasează pe ambele axe - verticală şi orizontală, apoi noţiuni de electricitate, rezistenţă exterioară. 

La Informatică au avut de rezolvat un algoritm, mai multe grafuri, o problemă cu metoda tracking, matrice, un şir. 

La Sociologie, candidaţii familie şi socializarea în cadrul familiei, efectele familiei monoparentale asupra copilului, dacă faptul că trăieşti aşa poate determina socializare precară a copilului, să se argumenteze rolul ONG-urilor în societate, definiţie interviu şi anchetă sociologică şi relaţia între cei doi termeni. 

La Psihologie s-a dat o grilă din toată materia şi au avut de unit definiţiile cu enunţul corect. Apoi li s-au cerut două propoziţii despre memorie şi imaginaţie, de explicat un procedeu al imaginaţiei şi de analizat limbajul scris, intern, monologul şi dialogul. Ultimul subiect a fost un text despre Mircea Vulcănescu, personaj pe care elevii trebuia să-l caracterizeze. 

La Biologie a fost subiect despre regnuri, inima şi vasele de sânge, cariotă şi rocariotă, celula animală - structura şi ultrastructura (un eseu). La Filosofie s-a cerut un eseu despre fiinţa cuvântătoare, despre filosofi şi teoriile lor (Aristotel, Lucian Blaga etc).

La Geografie, la subiectul 1 elevii au avut de depistat Croaţia pe hartă, apoi să identifice o capitală, apoi să compare Italia şi Irlanda şi să dea trei deosebiri. La subiectul 2, la cerinţele despre România, candidaţii trebuia să compare Câmpia de Vest şi Subcarpaţii de curbură, iar la subiectul 3 au avut de descris Marea Britanie şi de calculat evoluţia populaţiei într-o perioadă determinată. „Destul de uşoare au fost subiectele comparativ cu cele făcute la pregătire“, au declarat primii ieşiţi din examen. 

Pe aceeaşi temă: 

Revolta elevilor testaţi pe caniculă: „Dotaţi sălile de examen cu aer condiţionat sau devansaţi Bacalaureatul“

Bacalaureat 2017 Constanţa. Subiecte - proba la alegere a profilului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite