Constanta: O aplicaţie militară putea omorî oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase cadre militare au văzut moartea cu ochii la sfârşitul lunii mai, iar anchetatorii au stabilit că a fost o defecţiune tehnică şi nu eroare umană. Oamenii trebuiau să lovească o ţintă aflată în Marea Neagră. În momentul lansării, încărcătura a luat foc fără să fie înregistrate victime.

Incidentul a avut loc în cadrul exerciţiului Vectorul 09, care a reunit fregate, însoţite de corvete, dragoare şi vedete torpiloare, plus două elicoptere şi un avion.

Exerciţiul s-a desfăşurat în poligonul de la Midia, dar şi pe mare. Cele două rachete nu aveau încărcătură explozibilă, ci doar combustibil de lansare necesar pentru propulsie. „Racheta propulsată de pe uscat a explodat din cauza unor probleme la motorul de start. La acţiune au fost prezenţi şi şefii ai forţelor navale care au sărit imediat în adăpost“, a declarat un martor care a participat la exerciţiu şi care preferă să nu-şi decline identitatea.

Militarii din Regimentul 50 Rachete Antiaeriene Andrei Mureşianu din subordinea Diviziei 4 Infanterie, Gemina, au executat în Poligonul Capu Midia, în perioada 11-29 mai o serie de exerciţii tactice cu trageri de luptă cu complexele de rachete antiaeriene.

Rezultatele anchetei

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN), care nu au făcut public evenimentul până luni când informaţiile au ajuns în presă, susţin că deşi este pentru prima dată când se întâmplă un astfel de incident, a fost vorba de o defecţiune tehnică care a însemnat folosirea procedurii de avarie pentru lansarea rachetei.

„S-a produs un incendiu de proporţii mici şi nimeni nu a fost rănit. Tehnicienii de la forţele navale au finalizat ancheta şi au stabilit că a fost o defecţiune şi nu o eroare umană“, a declarat lt.cdor. Ion Burghişan de la Comandamentul Flotei Constanţa.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite