Astăzi este ales rectorul celei mai mari universităţi din Dobrogea! Care sunt mesajele candidaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri la Universitatea "Ovidius"
Alegeri la Universitatea "Ovidius"

Candidează la funcţia de rector al Universităţii „Ovidius” patru profesori universitari: de la facultăţile de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, Fizică şi Tehnologia Petrolului, Ştiinţe Economice, precum şi Istorie şi Ştiinţe Politice. 

Este vorba despre Eden Mamut (51 de ani), profesor la Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, Mihai Gîrţu (45 de ani), decanul Facultăţii de Fizică, Chimie şi Tehnologia Petrolului, Dănuţ Tiberius Epure (41 de ani), decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, şi Marian Cojoc (51 de ani), actualul prorector pe probleme de învăţământ. 

Până la ora 12.00, trei din cei patru candidați ajunseseră  deja la vot: singurul care lipsea era prorectorul Marian Cojoc. Prezența la vot era de 35 la sută.  

Astăzi se încheie o campanie agitată, în care fiecare candidat a încercat să organizeze cât mai multe întâlniri cu colegii de la toate facultăţile, pentru discuţii libere. Au existat şi acuze de fraudare a alegerilor, aşa că a fost chemată o comisie de la Ministerul Educaţiei, care să supravegheze alegerile.
Urnele de vot, amplasate la cantina Universităţii „Ovidius", pe Bulevardul Mamaia, au fost deschise la ora 8.00 şi se vor închide la ora 20.00. Au drept de vot cadrele didactice şi de cercetare titulare din universitate şi reprezentanţii studenţilor din Senatul universitar, respectiv reprezentanţii studenţilor din Consiliile facultăţilor.

Iată câteva dintre mesajele transmise de candidaţii la funcţia de rector colegilor din universitate.

Eden Mamut, profesor la Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă


„Accentul îl reprezintă ridicarea la un alt nivel a realizărilor de până acum. Avem infrastructura necesară, iar în acest moment trebuie să ne adaptăm în ajustarea problemelor noastre, să internaţionalizăm universitatea“.

  Eden Mamut

„Am constatat din dezbaterile cu colegii din universitate şi studenţii că universitatea noastră este matură, bine aşezată în spaţiul universitar românesc. Colegii au o preocupare pentru viitorul universităţii şi ar trebui să existe o formula instituţională în care cadrele să-şi poată exprima în mod liber ideile, nu unui grup restrâns. Am un mare optimism pentru viitorul universităţii!”.

„Colegilor le transmit că trebuie să avem încredere în noi, în capacitatea noastră de a răspunde provocărilor pentru perioada următoare, să fim mai deschişi pentru dialog, pentru că în acest fel vom reuşi să generăm unitatea care să dea forţă acţiunilor din perioada imediat următoare. Aş vrea să apreciez că şi ceilalţi candidaţi au fost preocupaţi de probleme concrete, au fost întâlniri şi discuţii cu colegii, iar oricare dintre candidaţi ar trebui să ţină seama de problemele ce au fost ridicate”.

Eden Mamut a absolvit în 1985 Politehnica din Bucureşti, iar în toamna lui 1990 a facut primul pas în domeniul universitar ca asistent la Universitatea Maritimă din Constanţa. În 1999 a obţinut titlul de doctor inginer la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi, iar din 2004 este profesor universitar. Este, de asemenea, directorul Institutului pentru Nanotehnologii şi Surse Alternative de Energie, înfiinţat anul trecut.

Mihai Gîrţu, decanul Facultăţii de Fizică, Chimie şi Tehnologia Petrolului


„Îmi doresc ca Universitatea «Ovidius» să se afirme ca universitate europeană a Mării Negre“.

image

  Mihai Gîrţu

„Oamenii sunt principala resursă a unei universităţi. Grija faţă de ei trebuie să fie prima prioritate a rectorului. Trebuie să existe criterii care să stabilească un echilibru între îndatoririle didactice: cele legate de cercetare şi obligaţiile inevitabile legate de administraţie. Toată lumea face cercetare de înalt nivel, dar toată lumea are îndatoriri de predare, iar mulţi dintre noi suntem implicaţi şi în activităţi conexe, care nu se văd, dar care au o mare implicaţie în evoluţia programelor de studii. Se pune foarte mare accent pe cercetare şi e îndreptăţit. Primim bani de la minister în principal pentru realizările în cercetare. Pe de altă parte, noi primim sume importante prin taxe ale studenţilor, deci avem obligaţii foarte importante pentru un învăţământ care să îi înarmeze cu adevărat pe studenţi cu acele cunoştinţe necesare succesului pe piaţa forţei de muncă. Atunci când evaluăm cadrele didactice, trebuie să existe un echilibru între ceea ce le cerem în îndrumarea studenţilor şi grija faţă de ei, dar şi legat de dosare de acreditare, alte activităţi de la departamente. Toate acestea trebuie să-şi găsească locul, iar fiecare activitate depusă să fie apreciată corect. Ceea ce ne lipseşte este exact grija de a găsi astfel de echilibre şi de a recompensa colegii cu rezultate bune. Trebuie ca fiecare să concureze pe culoarul lui, iar această competiţie să-i pună faţă în faţă pe profesori între ei, conferenţiari între ei, astfel încât să poţi obţine o astfel de gradaţie şi în primii ani, dacă meriţi. Promovarea trebuie făcută printr-o modalitate transparentă, în care nu depinzi de bunul plac al unei persoane. Competiţia trebuie să fie onestă, transparentă, să-i scoată la iveală pe candidaţii valoroşi. Numai aşa poate universitatea să urce!”.

„Este nevoie de oameni care să simtă cu adevărat că trebuie să aibă grijă de colegi, să-i asculte şi să-i privească în faţă, e nevoie de oameni care să raspundă în faţa colegilor direct, care să nu folosească metode autoritare şi de constrângere în dialog cu ei, e nevoie de oameni competenţi şi oneşti!“

Mihai Gîrţu a absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti, în 1990. Cariera la Universitatea „Ovidius“ a început-o în 1992, ca preparator universitar. Doctoratul l-a obţinut la Ohio State University Columbus, în 1998. Din mai 2009 este decan al Facultăţii de Fizică, Chimie şi Tehnologia Petrolului din cadrul Universităţii „Ovidius“.

Dănuţ Tiberius Epure, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice


„Universitatea Ovidius din Constanța a înregistrat, în ultimii ani, un salt considerabil în domeniul calităţii învăţământului, fapt atestat de ARACIS ca o recunoaștere oficială a capacităţii sale de a parcurge rapid drumul de la condiţia unui simplu institut de subingineri la dimensiunea de astăzi: 16 facultăţi cu 20.000 de studenţi. Meritul aparţine tuturor membrilor comunității ovidiene (cadre didactice, studenţi, personal auxiliar): o comunitate închegată, ambiţioasă, dornică de ascensiune, o comunitate care și-a asumat temeinic rolul de nucleu de difuziune culturală în Dobrogea, contribuind astfel la generarea și păstrarea sistemului național de valori.

  Dănuţ Tiberius Epure  

Candidatura mea la funcția de rector se fundamentează pe necesitatea de a orienta Universitatea Ovidius din Constanța spre un comportament antreprenorial, prin intermediul unui management performant, capabil să îi confere o competitivitate strategică. Voi fi un garant al pluralismului intelectual, al deschiderii, al toleranței în spațiul universitar ovidian”.

„Scrutinul de vineri va da fiecărui membru al comunităţii noastre dreptul de a-şi exercita opţiunile prin vot, iar noul rector va reprezenta voinţa întregii suflări academice ovidiene. Întrucât numai împreună putem realiza schimbarea, este imperativă prezenţa fiecăruia dintre noi la alegerile din data de 24 februarie 2012.Părerea fiecăruia dintre noi contează!“

Dănuţ Epure este din 2009 decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice, pe care a absolvit-o în 1995. A rămas la catedră, ocupând funcţia de preparator universitar. În 2000 a obţinut doctoratul la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Din 2008 este şi conducător de doctorat la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

Marian Cojoc, prorectorul Universităţii Ovidius

„Pentru mine, pentru noi, forța noastră ca instituție într-o lume copleșitor materialistă, cu statistici reci şi, de multe ori, intenţionat greşite, este conturată de faptul că putem propune modele de viață, modele de excelență, ghiduri pentru sufletele tinerilor care ne trec pragul cu dorința de a cunoaște lumea ideilor, alături de lumea lucrurilor, o lume ce se poate transforma într-un mâine autentic.

  Marian Cojoc

Ca şi până acum, uşa biroului meu (oricum ar arăta acesta), va fi permanent deschisă pentru fiecare problemă nesoluționată vizând activitatea didactică, de cercetare, de administrație instituțională și, nu în ultimul rând, pentru ascultarea răbdătoare a fiecărei povești de viaţă, încadrate situațiilor-limită prin care cu siguranță trecem cu toții. Vorbesc astfel, despre un obiectiv afirmat, pentru cei care mă cunosc, de foarte mult timp: înţelegerea omului – cadru didactic, cercetător, student, personal didactic auxiliar ori nedidactic, omul din spatele cifrelor reci ale statisticilor lumii în care trăim.

Şi asta pentru că voi încerca să păstrez și să apăr instituţia noastră neatinsă de interese meschine, de cei care, este posibil, de ce nu, să nu fi înțeles niciodată că Universitatea „Ovidius” nu este doar un loc de salariu şi venit ci este o insulă de învățământ, cercetare şi modelare spirituală pentru cei care aleg să ne fie alături.

Și totuşi, o promisiune pot să fac. Întotdeauna, deschiderea, decenţa, transparenţa şi respectul vor fi reperele abordării nevoilor şi aşteptărilor dumneavoastră, membrii ai comunității academice tomitane, cadre didactice, cercetători şi studenţi ai Universităţii „Ovidius”.

Marian Cojoc a absolvit în 1984 Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti, iar în 2000 a obţinut diploma de doctor în Istorie. Şi-a început cariera la Universitatea „Ovidius“ în 1993, ca asistent universitar la Facultatea de Litere, Istorie, Drept şi Teologie. A fost şi decan al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice. Din martie 2008 este prorector pe probleme de învăţământ la Universitatea „Ovidius“.

image
image
image

Universitatea cu 18.500 de studenţi

Universitatea „Ovidius“, cea mai importantă instituţie de învăţământ din Dobrogea, are o istorie de 50 de ani. La originile sale se află fostul Institut Pedagogic de 3 ani înfiinţat în 1961, transformat în 1976 în Institutul de Invăţământ Superior. În 1990, instituţia constănţeană a fost ridicată la rang de universitate. Denumirea actuală datează din 1991. În prezent, universitatea are 16 facultăți, 700 de cadre didactice, 300 de cadre auxiliare și aproape 18.500 de studenți. Funcţia de rector este ocupată de prof. univ. dr. Victor Ciupină.



Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite