Ziua și pericolul pe litoral. Atenție! Să nu călcaţi pe dragonul de mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele zile, mai multe persoane aflate pe litoral au ajuns la spital cu dureri foarte mari după ce au fost înţepaţe de un peşte veninos care înoată la malul Mării Negre.

Cinci persoane cazate în Mamaia au fost aduse la urgenţa Spitalului Clinic Judeţean Constanţa după ce au fost victimele peştelui veninos. „Trei dintre persoane acuzau dureri foarte mari. Au primit tratament cu hidrocortizon, însă au refuzat internarea“, a declarat dr. Liliana Tuţă, directorul medical al unităţii spitaliceşti.

„Pacienţii au refuzat internarea. Au primit tratament cu cortizon şi au plecat apoi acasă. Este bine ca imediat după ce sunt înţepaţi, turiştii să apeleze 112 şi să încerce să sângereze cât mai mult rana. Trebuie precizat că durerile sunt foarte mari“, a declarat dr. Liliana Tuţă, medic în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa.

Luni, pe plaja dintre Eforie Nord şi Eforie Sud o turistă a fost înţepată de un astfel de peşte. „Era lipit de piciorul femeii şi abia când am dat să-l smulgem, a înţepat. Am sunat imediat la 112 şi a venit o ambulanţă, care a preluat-o pe turistă“, a povestit Denim Galit, salvamar.

Povestea a fost confirmată şi de o familie de turişti din Deva. „Până acum nu am mai auzit de dragonul de mare. Autorităţile trebuiau să facă publice aceste situaţii, să ne anunţe că există antidot în caz de înţepătură“, a spus Marian Gheocel, capul familiei din Deva.

Venin puternic

„Apa este uşor îndulcită, iar peştii s-au apropiat mai mult de ţărm. Aşa se poate explica prezenţa dragonului de mare la mal. Peştele are, pe partea dorsală, patru spini orientaţi înainte, care pătrund sub piele. Veninul este destul de puternic şi acţionează asupra sistemului nervos, dar şi a sângelui“, a declarat Simion Nicolaev, directorul Institutului Grigore Antipa.

Cardiacii, cei mai vurnelabili

Dragonul de mare trăieşte pe fundul mării, de obicei în apropierea ţărmului. Nu este mai mare decât un guvide. Are capul umflat, ochii mari, iar ţepii veninoşi se află pe înotătoarea dorsală. Cele mai vulnerabile la înţepături sunt persoanele cardiace sau cu afecţiuni respiratorii, care pot intra în şoc anafilactic.

image

Constanţa: Litoralul ascunde pericole în apă, pe nisip şi în aer

Sejurul pe litoral se vinde la pachet cu bolile

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite