Ziua Roşiei Montane, sărbătorită la Constanţa în Club Doors

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul local al susţinătorilor mişcării „Salvaţi Roşia Montana!" sărbătoreşte astăzi 1880 de ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane. Evenimentul va fi celebrat în Club Doors, de la ora 17.00.

Cei prezenţi diseară în Clubul Doors vor putea urmări în premieră documentarul „Alethea - amintiri din viitorul Roşiei Montane" pentru a sublinia importanţa conservării patrimoniului cultural al Roşiei Montale, dar şi pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolului mineritului cu cianuri.

Documentatul este realizat de Petra Holzer şi Ethem Ozguven şi prezintă situaţia localităţii miniere Bergama (Turcia) - compania Eurogold începe exploatarea aurului cu cianură, oamenii sunt daţi afară din propriile case, solul este otrăvit, iar autorităţile capitulează. Este o realitate care seamănă izbitor cu cea de la Roşia Montană.

O altă proiecţie de documentar va fi cea a „New ElDorado", în regia lui Tibor Kocsis. Filmul premiat la numeroase festivaluri internaţionale prezintă povestea locuitorilor din Roşia Montană în urma acţiunilor pe care compania Gabriel Resources le-a demarat aici în vederea unui proiect de exploatare minieră pe bază de cianuri.

In afara Constanţei, proiecţiile documentarelor vor avea loc simultan, astăzi, în alte nouă oraşe din ţară: Iasi, Vaslui, Buzău, Giurgiu, Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Deva, Cluj.

Intrarea la eveniment este liberă.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite