Ziua Marinei începe, în forţă, cu cântec, joc şi voie bună, la Mamaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de vacanţă. Marea paradă navală de pe 15 august va fi precedată de numeroase evenimente incitante. Practic, distracţia marinărească, ce face sarea şi piperul sezonului la mare, începe chiar

de vacanţă. Marea paradă navală de pe 15 august va fi precedată de numeroase evenimente incitante. Practic, distracţia marinărească, ce face sarea şi piperul sezonului la mare, începe chiar de astăzi.

Ansambluri folclorice şi fanfare militare
Startul va fi dat la ora 18, la Cercul Militar Constanţa, printr-un simpozion, la care granzii Forţelor Navale, Ligii Navale, Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" şi Muzeului Marinei vor face mărturisiri complete despre aventura fără egal a vieţii pe mare. Ansambluri folclorice şi îndrăgiţi artişti populari vor da, la rândul lor, liber la cântec, joc şi voie bună. Turiştii şi localnicii au invitaţie expresă de a nu rata, de la ora 20, concertul de fanfară şi spectacolul pregătit special de formaţiile artistice ale cercurilor militare din toată ţara, pe scena din piaţeta cu palmieri, de la Cazinoul din Mamaia. De mâine până pe 15 august, de la ora 10, pe faleza constănţeană a Amiralităţii navale, rulează filme menite să dezvăluie o parte din tainele pregătirii marinarilor-militari.

"Toată lumea la bord"
Duminică, încă de la ora 8 de dimineaţă, centrul Constanţei va fi luat în stăpânire de marinarii în ţinută de sărbătoare. Cu fanfara în frunte, marşul marinăresc are ca punct de plecare Sala Sporturilor şi este dedicat cinstirii Drapelului Naţional. Nu va lipsi un ceremonial religios pe faleza Cazinoului tomitan şi depunerea de coroane la Crucea Marinarilor (lângă Statuia lui Eminescu). Este şi "Ziua Porţilor Deschise", prilej de a urca la bordul navelor noastre de luptă ancorate în Portul Militar şi de a lua la pas Expoziţia de nave şi tehnică marinărească. Concerte de muzică şi dansuri populare şi de fanfară, iar în final, un spectacol al trupei "Tinemar", din Mangalia, "acaparează", de la ora 18, afişul serii de 13 august, pe faleza constănţeană. A doua zi este rezervată repetiţiilor generale pentru Parada Navală de Ziua Marinei, care, cum se ştie, coincide cu sărbătoarea de Sfânta Marie, Ocrotitoarea marinarilor.

Navele vor patrula, iar din elicoptere vor cădea ancore de flori
La defilarea navelor de Ziua Marinei va participa, pentru prima oară, şi nava-şcoală "Mircea", cu toate velele în vânt, precum şi cele trei fregate româneşti. Opt nave militare vor "patrula" la orizont, în faţa falezei Amiralităţii, unde este programat festinul, iar din elicoptere vor fi aruncate ancore de flori. Programul zilei include şi antrenante jocuri marinăreşti, ba şi o fastuoasă retragere cu torţe, de la ora 21.30, de pe faleză, către centrul oraşului.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite