Constanţa: Ziaristul cu centură neagră 9 Dan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Ziaristul cu centură neagră 9 Dan
Constanţa: Ziaristul cu centură neagră 9 Dan

„Un jurnalist trebuie să fie temperamental exact ca-n artele marţiale“ - sfatul italianului Giacomo, care spune că este îndrăgostit de Constanţa. Preşedintele World Ju-Jitsu Kobudo Organization este considerat la momentul actual drept unul dintre cei mai iscusiţi maeştri de arte marţiale din lume.


Bertoletti este „shike“ în Ju-Jitsu, sau şef de şcoală cum i se mai spune în japoneză, şi deţine centura neagră cu 9 Dan, o adevărată performanţă în acest domeniu. Maestrul italian este cunoscător al mai multor stiluri, precum Shokukai, Sankudo, Sankukai, Judo, Kendo, Shotokan şi Ju-Jitsu.

A despicat un băț de bambus

Prezent la sfârşitul acestei săptămâni la Constanţa, la Campionatul European de Karate pentru copii, cadeţi şi juniori, Bertoletti a avut o scurtă demonstraţie de arte marţiale, care i-a fascinat pe toţi din sală. Pentru unii, acesta a constituit de fapt punctul culminant al galei.
Programul maestrului a cuprins o demonstraţie de Ju-Jitsu. Echipat ca un ninja, italianul a efectuat kata şi kumite cu sabia, a despicat un băţ de bambus şi mai ales a demonstrat că artele marţiale pot fi practicate şi la aproape 70 de ani. El practică acest sport de la vârsta de 12 ani, iar acum are 68. „Artele marţiale reprezintă pentru mine o viaţă. Ca profesor, sunt mulţumit doar atunci când văd că elevii mei ajung la performanţe“, spune Bertoletti.

Asemănări latine

„Shike“ Giacomo Bertoletti consideră România este a doua casă. Prima dată a venit în România în anul 1962 și șase ani mai târziu a cunoscut Constanţa, de care s-a îndrăgostit pe loc, datorită asemănărilor cu localitățile italiene. Ultima dată a fost la Constanța acum trei ani şi s-a declarat plpăcut surprins de schimbările din oraș. 

„Jurnalismul, meserie dificilă“

Giacomo Bertoletti este, în afară de un sportiv de excepţie, şi jurnalist. Are în Italia două reviste sportive, Samurai și Sportivo. „Pun foarte mult suflet în munca de la ziar, iar artele marţiale cu ce fac la ziar se îmbină de minune. Totuşi, consider că meseria de jurnalist este destul de dificilă. Totodată este nevoie mereu să fii la curent cu tot ce mişcă.

Cu toate acestea, ziariştii nu trebuie să scrie ce vor unii şi alţii, ci doar adevărul, ceea ce văd şi ceea ce constată ei pe teren. Altfel n-ar mai fi ziarist, dacă ar face jocul unora şi altora. Un jurnalist trebuie să fie temperamental, exact ca-n artele marţiale. Acesta este un sfat important pe care vi-l dau“, s-a destănuit maestrul în artele marțiale.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite