VOCEA DOBROGEI: „Duminica? Nu se poate în altă zi?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Litoralul ar putea da de lucru tuturor șomerilor din Constanța, ba și din împrejurimi. Condiția este ca aceia care caută serviciu să fie și dornici de muncă.

La Constanța, în fiecare dimineață în drum spre redacție, vedem tineri cum sprijină ușile Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța. Au în mâini hârtii, dosare, mape – nu cu vreun proiect, ci cu documentația pentru dosarul de șomaj.
„Dar de ce nu mergeți pe litoral, să găsiți un job? La hoteluri, la terase, la fel de fel de întreprinzători care au nevoie de angajați sezonieri?“

Răspunsul lor, cu pretenții de calcule bine făcute, te lasă mască. Pasămite, nu se angajează pe litoral pentru că jobul este DOAR de sezon. Mai bine stau, tot un sezon, la mila statului, decât să-și câștige existența, ce-i drept, prin muncă.

Tot la Constanța, „Adevărul de Seară“ angajează vânzători pentru librărie. Miros amețitor de carte nouă, literă îngrijită, cotoare cu litere strălucitoare, rafturi frumos aranjate – o slujbă de invidiat.
CV-uri s-au primit cu zecile. Câțiva candidați au venit personal cu sufletul la gură: tinere speranțe absolvente de facultate, angajați cu experiență tristă în câmpul muncii sau șomeri care încercau să-și mascheze disperarea.

Sincer, am crezut că alegerea va fi extrem de grea – în vremurile acestea, pe cine să faci fericit că-i dai pâinea pentru ziua de mâine, cui să îi retezi șansa la un trai decent?

Surpriza a fost mare. Candidații s-au triat rapid nu pe criterii profesionale, ci pe criteriul disponibilității pentru venit la interviu în zi de duminică.
„...Duminica? Nu se poate în altă zi?“

Restul e tăcere.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite