Am fost pe nava anti-rachetă! FOTO
0
Americanii au chemat presa la bordul crucişătorului USS Monterey, ce face parte din scutul defensiv din România. Cu acest prilej, câţiva membri ai echipajului au vorbit despre viaţa la bordul primei nave dotate cu echipament de protecţie antirachetă care soseşte în Europa.
Cel mai important compartiment al navei este Combat Information Center, locul de unde se asigură protecţia navei. Aici se primesc informaţiile din radare şi se iau decizii cu privire la îndeplinirea misiunii.
Tot aici l-am întâlnit pe ofiţerul Jerry Bolton. Citea „Dies the fire“,
de Stirling. Are 34 de ani, iar ultimii 14 i-a petrecut în Marina
americană. Relaxat, cu zâmbetul pe buze, mărturiseşte că cea mai mare
provocare pe apă este să rezişti departe de familie. Pentru a mai
estompa dorul, el şi soţia sa şi-au făcut conturi pe Facebook, iar timp
de 5-6 luni îşi va privi pe monitoare aleasa şi cei patru copii.
Îi
place camaraderia care se creează între cei aflaţi la bord: „Suntem
aproape ca fraţii, ne sprijinim unii pe ceilalţi“, mărturiseşte tânărul
ofiţer.




Fetele sunt pe val
Dintre cei 350 de membri ai echipajului, 30 sunt fete. Purtându-şi uniforma cu demnitate, una dintre ele e convinsă că meseria ei nu e diferită faţă de alte profesii. „Nu am dificultăţi în a-mi face treaba. Fac aceleaşi lucruri pe care le fac ceilalţi. Mă bucur că am oportunitatea de a fi aici, la Constanţa“, spune locotentul Mary Lowell.
Primul echipament anti-rachetă în Europa

Ambasadorul Americii în România Mark Gitenstein, ministrul de Externe Theodor Baconschi şi preşedintele Senatului României Mircea Geoană s-au urcat ieri la bordul crucişătorului.
Alături de ei s-au mai aflat viceamiralul Harry Harris, comandantul Flotei a VI-a americane şi comandantul navei Monterey, Jim Kilby. Ei au vorbit despre parteneriatul româno-american în domeniul apărării.



Prima fază
Prin sosirea navei, începe prima fază a programului Abordării Adaptative în Etape a Sistemului Anti-Rachetă. Nava, care cântăreşte 9.000 de tone, este dotată cu tehnologie de apărare anti-rachetă. Echipamentul urmează să fie amplasat până în 2015 la Deveselu, judeţul Olt, acolo unde va începe a doua etapă a programului.