Viorel Cristurean, medicul martor la minunea vieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Viorel Cristurean, primul în topul „Adevărul“ Constanţa
Medicul Viorel Cristurean, primul în topul „Adevărul“ Constanţa

Specialistul de la Clinica de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean este pe primul loc în topul celor mai iubiţi medici din Constanţa, desemnaţi de cititorii constanta.adevarul.ro. Campania s-a derulat în perioada 20 octombrie – 2 noiembrie.

Campania „Adevărul“ a ajuns la final. Pe locul 1 se situează medicul Viorel Cristurean, votat de 75% din cititorii constanta.adevarul.ro.

Pasul spre Medicină

Este în fiecare zi martor la minunea vieţii. „Un medic de nota 10“ – aşa îl caracterizează pacientele care au devenit mămici. Este unul dintre cei mai căutaţi şi apreciaţi doctori din Constanţa, dar şi un fin psiholog, pentru că le vorbeşte pacientelor din postura unui prieten, le dă încredere în sine.
Povestea medicului Viorel Cristurean începe acum 40 de ani. S-a născut la 9 octombrie 1971, în comuna Şcheia, din judeţul Suceava.

În copilărie era pasionat de ştiinţele naturii, iar în 1986 a obţinut chiar un premiu special la Olimpiada Naţională de Biologie, de la Turnu Măgurele. Era atunci clasa a VIII-a. „Acel moment a sugerat, poate, dorinţa de a face Medicina. Preşedintele comisiei, profesor la Facultatea de Medicină, mi-a zis: «Sper că ne vom întâlni pe băncile Facultăţii de Medicină!». Am luat de bună această sugestie şi aşa am dat admiterea la Liceul Sanitar din Suceava, pe care l-am absolvit“, povesteşte dr. Viorel Cristurean.

O vreme a fost tentat de o carieră militară, însă orele de practică în spital, cât timp a fost elev al Liceului Sanitar din Suceava, i-au arătat că Medicina este drumul pe care trebuie să-l urmeze în viaţă. „Am văzut în Maternitate singura secţie în care nu erau bolnavi, dar în care rolul medicilor era de o importanţă covârşitoare. Deşi nu erau bolnavi pacienţii maternităţii, aici se salvau sau mai bine zis se protejau vieţi“, îşi explică opţiunea medicul Cristurean.

De la Suceava la Constanţa

Spune că a ajuns în oraşul de la malul mării datorită familiei. „Verişoara mea, medic militar în Constanţa în acel moment, m-a sfătuit să mă înscriu la Facultatea de Medicină din Constanţa. A apreciat corect şansele unui tânăr de a începe cariera universitară într-o facultate nouă, dornică de afirmare şi «neinfectată» de obiceiuri comuniste, deschisă spre Occident, cu oameni tineri în funcţia de profesori, ce doreau să exprime o nouă mentalitate în Medicină“, spune Cristurean.

În 1993 a fost, timp de trei luni, bursier TEMPUS la Clinica de Obstetrică-Ginecologie din Brest – Franţa. În 1996 a terminat Facultatea de Medicină de la Universitatea „Ovidius“ - Constanţa, ca şef de promoţie, cu media 9,75. Acum este asistent universitar şi doctorand.

„Decizia actului medical aparţine pacientului“


Spune că nu există cazuri mai mult sau mai puţin dificile – pe toate le rezolvă la fel. „În această profesie este nevoie de multă dăruire şi capacitate de efort intelectual şi fizic, alături de o familie înţelegătoare. Medicul trebuie să lucreze pe dovezi ştiinţifice, să colaboreze cu pacientul, să înţeleagă că este doar posesorul unor cunoştinţe ştiinţifice, iar decizia unui act medical îi aparţine pacientului“, spune Viorel Cristurean.

Nu s-a gândit niciodată să plece din ţară. Lucrează la Spitalul Judeţean Constanţa, are cabinet particular, colaborează cu maternităţile private din oraş. „Îmi este foarte bine aşa“, recunoaşte medicul, care completează însă că satisfacţiile profesionale apar din respectul şi recunoştinţa pacientelor.


Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite