Constanţa: Violuri, hoţie şi cămătărie într-o „localitate fără criminalitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Violuri, hoţie şi cămătărie într-o „localitate fără criminalitate“
Constanţa: Violuri, hoţie şi cămătărie într-o „localitate fără criminalitate“

Comuna Cumpăna a făcut parte dintr-un proiect Phare de scădere a infracţionalităţii. Deși autoritățile din localitate au încercat prin acest proiect să diminueze considerabil rata criminalității, rezultatul nu a fost cel scontat. Cumpăna nu este nici pe departe o zonă unde locuitorii pot spune că se află în siguranță.

Pe stânga drumului, cum cotești din șoseaua națională Constanța - Mangalia spre Cumpăna, vezi afișat un panou mare: „Cumpăna - localitate fără criminalitate“. Anunțul pare ridicol dacă ne gândim că aici s-au înregistrat, în acest an, cele mai șocante cazuri din județul Constanța, culminând în iulie cu violarea unui băiețel de șase ani de către mamă, în timp ce tatăl filma scena. 

Proiectul a fost demarat în anul 2005 din fonduri Phare, din inițiativa Primăriei Cumpăna și a Poliției Constanța. Scopul a fost scăderea infracţionalităţii de toate tipurile. În comuna cu 14.000 locuitori s-au împărţit fluturaşi şi s-au făcut întruniri unde oamenilor li s-au explicat toate riscurile la care sunt expuşi dacă dau curs ilegalităților. Panoul de lângă comună a fost amplasat la sfârşitul lui 2007, iar în 2008 au fost montate cinci camere de luat vederi, care sunt monitorizate doar de către Poliţia Comunitară – după cum ține să precizeze şeful Poliţiei Cumpăna.

„Camerele cred că au mers o zi“

Oamenii se simt în siguranță aici... și nu prea. „Camerele alea de filmat cred că au mers o zi, o săptămână, nu ştiu. Dar acum nu mai merg. Aud tot felul de chestii care se întâmplă pe aici. Ar trebui și autoritățile să se implice mai mult“, mărturisește un localnic, Alexandru Z. (20 de ani) din Cumpăna. „Cred că peste tot se întâmplă câte ceva. Este o localitate care se află la mijloc în ceea ce privește criminalitatea. Mă simt destul de în siguranţă aici“, a spus Vasile Nistode (45 de ani) din Cumpăna.

Cămătarii fac legea

În Cumpăna, comună europeană, este asfaltată doar strada principală. Restul sunt pietruite, iar când dă o ploaie nici mașina nu mai poate circula. Nu există canalizare, iar curentul electric se întrerupe de mai multe ori pe zi. Cea mai scumpă marfă aici este pământul, pentru că localitatea se află la numai 5 kilometri de Constanța. Dar nici acesta nu mai are așa căutare, pentru că prețul a scăzut mai mult de jumătate, până la 40 de euro/mp.

Sărăcia îi împinge pe locuitori la furturi de fier vechi din portul Agigea sau în brațele cămătarilor. Din această cauză s-a sinucis în mai și un tânăr care și-a omorât întâi concubina, lăsându-și copilul orfan.

Oamenii nu vorbesc de frică. Au și ei datorii la cămătari. „Ştiu un om de 70 de ani care a fost legat şi târât prin comună, dar şi femei care au luat 100-200 de euro. Unii dintre datornici au fost desfiguraţi în bătaie pentru că nu au avut de unde să dea banii înapoi la cămătari. Oamenii tac pentru că se tem“, spune un localnic din Cumpăna, care a încercat chiar și o mică afacere pe cont propriu.

Nu a putut să evite lațul cămătarilor. În tot ceea ce face acum, odată prins în mrejele datoriilor, se gândește la familie să nu păţească ceva. Sunt vreo 6-7 cămătari în comună care trăiesc din exploatarea localnicilor ce, odată căzuţi în capcană, nu mai au scăpare. Fiecare împrumut, oricât de mic, este umflat. „Te amână şi bagă dobândă la dobândă şi nu mai reuşeşti să scapi. Aşa lucrează şi ajungi la disperare“, mai spune el.

Ce face Poliţia? „Poliţia nu se implică deocamdată pentru că nu are dovezi. Vor fotografii, filmări, înregistrări“, afirmă bărbatul. Şi-a avertizat apropiații ca, în cazul în care i se întâmplă ceva, să ştie că nu s-a sinucis...

„Mai avem de lucrat... “

Primarul Mariana Gâju, preferata comunității de trei mandate, a încercat prin tot felul de acțiuni și parteneriate, să-i facă pe locuitori să fie mai potoliţi.

image


„Toate persoanele care sunt certate cu legea, care fac scandal, trebuie să fie temperate. Să putem înlătura acest aspect. Am încremenit când am auzit de acel copilaş violat de părinţi. Nu mi-a venit să cred că în comuna mea, sub ochii mei, trăiesc astfel de persoane. Nici nu îi pot numi oameni. Faptul că la noi în comună s-au întâmplat asemenea lucruri dă mult de gândit celor care trebuie să răspundă celor întâmplate. Poliţia locală, Poliţia Comunitară, Primăria au un ţel comun. Aceea de asigurare a liniştii şi siguranţa cetăţeanului“, afirmă primărița.

„Criminalitatea este stăpânită“

„Nu există în nicio ţară localitate fără criminalitate. Peste tot există criminalitate. Momentan criminalita

image

tea este stăpânită la noi, nu avem omoruri, tâlhării, vătămări corporale grave. Mai avem furturile de animale, furturile din locuinţe, scandaluri între soţ şi soţie. În ultimul timp sunt destule reclamaţii, dar am încercat să rezolvăm cât mai multe dintre ele“, spune inspectorul Gheorghe Caraivan, şeful Poliţiei Cumpăna.

Şase poliţişti pentru o localitate fără criminalitate

Ordinea și liniștea în Cumpăna este asigurată de șase polițiști, dintre care unul este în concediu și unul are mâna ruptă. Astfel, sunt patru oameni activi, cu tot cu șeful de post. „Am dat sancţiuni, am întocmit dosare penale, am rezolvat mai multe dosare cu autori necunoscuţi. Am arestat în jur de 10 persoane şi chiar în proporţie de 75-80 la sută am identificat autorii faptelor. “, spune şeful de post al Poliţiei din Cumpăna.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite