Victor Silviu Doca este micul Mendeleev al Constanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moleculele, atomii şi substanţele chimice nu mai au secrete pentru adolescent. S-a clasat pe cele mai bune locuri la toate concursurile la care a participat.

Victor a intrat pentru prima dată în laboratorul de chimie în clasa a VII-a. Încă de la primele lecţii,  această ştiinţă l-a atras ca un magnet. A rămas fascinat în momentul în care profesorul de atunci a început să le arate lui şi colegilor săi substanţele şi felul în care acestea interacţionează în natură.
„Eu consider că această ştiinţă ne ajută foarte mult. În primul rând putem înţelege mai uşor fenomenele care se produc în natură şi ne dezvoltă gândirea logică“, spune adolescentul constănţean.

Zilnic, petrece ore în şir în laborator, rezolvând probleme şi studiind reacţiile dintre substanţe. Se mândreşte cu faptul că a reuşit să transforme chimia în cel mai bun prieten al său.

Expert în chimie

Odată ce a început să descopere tainele acestei ştiinţe, Victor a pus în aplicare cunoştinţele acumulate. El a luat parte la foarte multe concursuri dedicate acestei discipline.

Premiul I

Cel mai bun rezultat a reuşit să îl obţină anul acesta la faza naţională a concursului Chimiexpert, desfăşurat în luna martie la Satu Mare. Adolescentul a reuşit să îi învingă pe toţi cei 45 de elevi înscrişi la aceeaşi categorie de vârstă cu el şi să obţină premiul I.

El a ajuns la această performanţă cu ajutorul temei sale. A expus pe un poster o reacţie chimică inedită - s-a ocupat de cercetarea dizolvării clorurii de calciu în apă şi gheaţă. Munca sa a fost apreciată de către membrii juriului, alcătuit din iluştrii cercetători în domeniul chimiei.

„Toţi cei prezenţi au rămas uimiţi de demonstraţia pe care eu am făcut-o. A fost alături de mine şi mama care m-a strâns în braţe şi s-a bucurat foarte mult în momentul în care juriul m-a nominalizat pe mine drept câştigător al premiului I“, rememorează Victor.

Prietenul calculatorului


În momentul în care pleacă din laboratorul de chimie, adolescentul se aşează în faţa calculatorului. Informatica este un alt domeniu la care se pricepe foarte bine. Consideră că orice om trebuie să aibă cunoştinţe despre tehnica de calcul, pentru că fără computer societatea nu poate evolua.

„Lucrez foarte mult la computer şi îmi place la fel de mult. Am reuşit să realizez câteva dintre experimentele chimice doar cu ajutorul calculatorului“, adaugă Victor.


Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite