Vezi aici ce se poartă vara aceasta în materie de distracţii culturale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiera spectacolului „Cum vă place“ a avut loc sâmbătă, în aer liber, la Teatrul de Vară Soveja

Vedeta dramaturgiei englezeşti a ajuns pe litoralul românesc, într-un weekend friguros. Pe numele său William Shakespeare, turistul şi-a adus un bagaj voluminos – se ştie că englezii  au nevoie de mai mult pentru a se relaxa – şi s-a stabilit, pentru câteva ore, la Teatrul Soveja. Şi-a scos umbrela, tacticos, iar sub ea a aşezat strictul necesar: personaje, replici şi mult adevăr. Politicos, i-a întrebat pe cei din jur: „Cum vă place?“

Shakespeare este un act de curaj de ambele părţi – actor şi regizor. Un demers al regizorului Dan Vasile, care a montat la Teatrul de Stat Constanţa spectacolul „Cum vă place“. Şi bine a făcut, pentru că din repertoriul Dramaticului lipsea misterul marelui S.
Martor tăcut şi atent al iubirilor, orgoliilor şi patimilor din pădurea Ardenilor a fost o tablă uriaşă, pe care care personajele îşi desenează mesajele. Ideea îi aparţine prolificei artiste Ana Bănică, responsabilă de scenografie şi de mare parte din impactul spectacolului.

Categoria grea

În rolul ducelui l-am revăzut cu mare plăcere pe Mihai Sorin Vasilescu, un actor care poate fi prezentat într-un milion de cuvinte sau doar într-unul: magnific. Din aceeaşi categorie face parte şi Nina Udrescu, care şi-a impregnat geniul în rolul Phebe, spre încântarea spectatorilor care i-au simţit acut lipsa. Privind-o cum îşi oferă cu atâta generozitate toate lumile din ea, ai senzaţia că autenticitatea ei  surclasează realitatea din jur. Din nefericire, Nina Udrescu este unul  dintre actorii ignoraţi de regizorii care montează la Teatrul de Stat, aşa cum se întâmplă şi cu Diana Cheregi şi Liviu Manolache, alţi doi actori remarcabili şi iubiţi de public.
În rolul bufonul a impresionat prin costum şi prin actorul care l-a întruchipat, Iulian Enache, aflat în formă maximă şi înarmat cu expresivitate deosebită.

Scena-ntreagă e o lume

Un actor care nu se mai satură de adevăr, Marian Adochiţei, distribuit în rolurile Amiens şi Silvius, şi-a făcut un obicei din a arăta că nu are limite. A cântat cu voce şi la chitară, a fost feciorelnic, umil, amuzant, pus pe gânduri sau pe şotii. Poate transforma orice personaj într-un spectacol în sine, ceea ce i-a atras simpatia publicului şi a criticilor de specialitate (în 2009, a câştigat premiul „Ştefan Iordache“ la Gala Tânărului Actor Hop).

Constituţia firavă a Lanei Moscaliuc e invers proporţională cu puterea şi credibilitatea sa artistică. Dacă în prima parte e uşor ezitantă, în rolul Rosalindei, în travesti ea capătă forţa necesară pentru a construi cel mai important personaj al piesei.

„Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii actori“, rosteşte, cu resemnare amară, Nicodim Ungureanu, în rolul lui Jacques, semnatarul  celui mai emoţionant monolog al spectacolului.

Pe maestrul Alexandru Mereuţă l-am regăsit la fel de energic şi şarmant, în rolul slujitorului Adam. Aşa cum îi e obiceiul, actorul în vârstă de 84 de ani reuşeşte să provoace de fiecare dată zâmbetele sincere ale publicului.

Ambiţii provinciale

O mişcare neinspirată a fost distribuirea lui Axel Moustache, de la Teatrul Naţional Bucureşti, în rolul îndrăgostitului Orlando. Nu s-a văzut  deloc tânărul măcinat de dragoste şi de suferinţa aşteptării, ci nesiguranţă, paloare şi replici aruncate pentru a scăpa repede de ele. Probabil că orgoliul de a avea un nume „de la Bucureşti“ pe lista distribuţiei a fost atât de mare, încât s-a trecut cu vederea nepotrivirea dintre rol şi actor, iar acest lucru a tras  considerabil în jos spectacolul.

De asemenea, montării i se mai poate reproşa durata – aproape trei ore de Shakespeare nu sunt tocmai potrivite pentru un eveniment estival.

Din distribuţie au mai făcut parte Dana Dumitrescu, Liliana Bărăscu, Andrei Cantaragiu, Adrian Dumitrescu, Remus Archip şi Cosmin Mihale. Ilustraţia muzicală a fost realizată de Elena Gatcin şi Dan Vasile.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite