Veteranii de război constănţeni: „A fost mare bucurie când ni s-a comunicat că am întors armele împotriva germanilor“ FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de 23 august 1944 a rămas în memoria celor care atunci luptau, cu arma în mână, ca una de mare sărbătoare. Militarii nu executau doar un ordin: îşi riscau vieţile cu gândul că într-o bună zi România îşi va recupera teritoriile luate prin pactul semnat la 23 august 1939, între Germania şi Rusia.

Aminitirea acelei zile este încă proaspătă în memoria veteranilor de război. Generalul maior Gheorghe Constantin era pilot în aviaţia militară, la unitatea de la Blaj.



„A fost un ordin dat la nivel de ţară, de regele Mihai. Abia venisem de pe frontul de la Stalingrad, când ni s-a adus la cunoştinţă comunicatul. Ne-am bucurat tare mult când ni s-a spus că întoarcem armele pentru că eram conştienţi că luptăm fără să ştim dacă ne vom primi vreodată teritoriile luate prin pact. A fost mare bucurie“, îşi aminteşte generalul.

image

Următoarea misiune în noua alianţă a primit-o în luna octombrie, ca membru în Corpului 1 Aerian Aviaţie iar ultima misiune a fost pe frontul din Cehoslovacia.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite