Constanţa:Vama Veche se zbate să rămână un refugiu boem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa:Vama Veche se zbate să rămână un refugiu boem
Constanţa:Vama Veche se zbate să rămână un refugiu boem

„Vama“ din 2009 nu mai seamănă cu cea din 2000. Rockul începe să lase loc manelelor.Muzica de prost gust ia locul rockului şi folk-ului, iar burtoşii de bere şi mici încep să câştige teren în faţa vamaioţilor pletoşi, mahmuri. Cam asta este Vama Veche de astăzi.

Sute de corturi, agitaţie, maşini, cârciumi una lângă alta, magazine cu haine şi încălţăminte, şi lume multă, care nu are nicio legătură cu spiritul vechilor vamaioţi. Vama Veche a devenit o afacere.

Peisajul sălbatic de odinioară a fost înghiţit de un monstru de beton. Denumirile haioase, scrijelite în lemn nu par să mai spună aceleaşi lucruri ca la început.

Doar DJ-ii de la „Stuful lui Ovidiu“ încearcă să trezească spiritul Vămii punând „Bolero“ fix în momentul în care răsare soarele. „Aici soarele răsare numai în ritm de «Bolero»“, spune un vamaiot, care abia se aşezase la o bere pe terasa lui Ovidiu.

Cine este Ovidiu de la Stuf?

Sufletul „Vămii“, omul de care întreabă toată lumea, imaginea vamaioţilor de pretutindeni şi cel mai bun barman. Sunt prea sărace cuvintele care îl pot descrie pe Ovidiu, bărbatul cu barbă şi plete albe, care face cea mai bună şi tare cafea din lume.

Nu vrea în ruptul capului să vorbească despre el, iar despre Vamă şi vamaioţi spune doar „Vama e aşa cum o vedeţi! Nu mai e nimic de spus“. Ovidiu este însă cel care a dat startul „Boleroului“ la răsărit. „Puneam «Bolero» acum opt ani, când lucram de noapte, acum nu mai pun. Se ocupă DJ-ii de asta“, spune Ovidiu şi schimbă imediat subiectul.

Una dintre prietenele sale cele mai bune, Carmen Dogaru, patroana restaurantelor „La stuf“, „Saşa“ şi „Lyana“ - cunoscut şi sub numele de „La Mitocanu“, a spus mai multe despre el. „Am deschis «Stuful» în 2000. Ovidiu era barman la un bar unde acum este «Papa la Shoni». Acolo nu era respectat şi nici nu avea prea multe dotări.

image

Ovidiu este printre cei mai vechi şi cei mai buni barmani de aici



Se spăla pe mâini într-un butoi cu apă, dar făcea cea mai bună cafea. Ne-am împrietenit şi i-am propus să vină la noi. A acceptat şi de atunci e la «Stuf». De fapt, toată lumea crede că restaurantul este al lui. Tot el pune şi muzică atunci când e de serviciu. Când e vesel pune «Alexandrina», de exemplu“, povesteşte Carmen.

Povestea „Mitocanilor“

„Mitocanul“ şi „Mitocanca“ aşa erau cunoscuţi patronii celor trei restaurante de pe plaja Vămii. Poreclele lor au rămas o enigmă. Cei mai vechi dintre vamaioţi spun, din auzite, că „patronii erau mai certăreţi, deşi nu par”. Carmen Dincă însă nu ştie de unde s-a ales cu porecla.

image

Terasa Lyana, cunoscută drept „La Mitocanul“


„Am auzit că atunci, la început, în 1998, când am deschis Lyana, cei din jurul nostru erau deranjaţi de faptul că aveam singura construcţie din beton. Altă poveste ar fi că tot atunci am avut nişte barmani care erau mai obraznici, vorbeau urât cu clienţii“, a povestit patroana.

„La Bibi“ - printre primele restaurante

Pe listele cu restaurantele din Vamă, disponibile pe toate site-urile de turism, apare şi „La Bibi“, una dintre primele terase din zonă. Aici s-au înfiripat multe iubiri şi s-au legat prietenii eterne. Unii dintre cei care au mâncat sau au băut la această terasă au rămas împreună pe vecie. Mai mult, patronul are şi o carte de oaspeţi, plină cu fotografiile şi mesajele celor care au trecut pragul localului.

Patronul restaurantului nu vrea reclamă şi, în concluzie, nu vrea să spună prea multe despre unul dintre primele restaurante de la Vama Veche: „Vă rog, nu vreau să spun nimic despre mine şi nici despre local. Vamaioţii ştiu mai bine cum e aici“.

image

Puneam «Bolero» acum opt ani, când lucram de noapte, acum nu mai pun. Se ocupă DJ-ii de asta.

image


Ovidiu
barman din Vama Veche

Topul barurilor din Vamă

Majoritatea turiştilor „vechi“ de la Vama Veche pun pe primul loc în topul preferinţelor „Stuful lui Ovidiu“, urmat, în ordine, de „La Bibi“, „Mitocanu“, „Saşa“, „Papa la Şoni“. Vamaioţii păstrează tradiţia şi mănâncă la aceste restaurante. Şi vedetele frecventează cele mai cunoscute terase ale Vămii.

Radu Petreanu, Tudor Chirilă şi Mihai Constantin merg la „Stuful lui Ovidiu“, iar Mbela şi Petrică Mâţu au mâncat deseori la „La Bibi“. Undeva la marginea staţiunii, în fiecare seară se găteşte peştele proaspăt prins în ziua respectivă. Cherhanaua însă nu este cunoscută decât vechilor vamaioţi. Proaspeţii veniţi în Vamă îngroaşă rândurile la şaorma sau la burgheri.

Meniuri trăsnite

image

De câteva luni, un nou fel de mâncare „Zapiekanka“ face furori în Vama Veche. O jumătate de baghetă, cu ciuperci, carne, caşcaval şi multe alte mirodenii „secrete“ fac din noul deliciu un rival al şaormei şi gogoşilor.

Plimbăreţii îşi mai pot potoli foamea cu o porţie de „porc nesimţit“, la felul întâi, iar dacă sunt cu maşina se pot răcori cu o „bere inutilă“ (fără alcool). Nici „ardeii umpluţi cu bună ştiinţă“ şi „ţigara lui Churcill“ (Gordon bleu) nu sunt de aruncat. La destert merge o „banană în scutec“ (clătite cu ciocolată, banane, caramel, îngheţată, coniac, frişcă şi sos).

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite