Vas roman, vechi de 2000 de ani, descoperit în curtea unui constănţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un vas din epoca romană, vechi de 2.000 de ani, a fost descoperit de un localnic din Fântânele în propria curte, în timp ce îşi săpa grădina pentru culturile de primăvară.

Locuieşte, împreună cu familia sa, de 30 de ani în acea gospodărie şi tot de atâta timp terenul este săpat şi afânat pentru semănăturile de primăvară, dar până acum vasul a trecut neobservat.
„Săpam pentru a pregăti terenul pentru culturi, când am lovit într-o piatră. La început am crezut că este doar atât, dar când am ridicat-o am dat de buza vasului. Am continuat să sap să văd ce este. După două săptămâni l-am scos de tot din pământ“, spune Gheorghiţă Albu (38 de ani), cel care a făcut descoperirea.

Omul a fost curios ce se află înăuntru. „Iniţial, am sperat că este plin cu bani, dar erau numai câteva găleţi de pământ“, spune Albu amuzat. A anunţat autorităţile, iar specialiştii de la Constanţa urmează să meargă acolo să ridice vasul.

După 30 de ani


Uimirea a fost mare pentru mama lui Gheorghiţă, care locuieşte de 30 de ani în acea gospodărie. „În fiecare an sap grădina pentru a pune ceapă, roşii sau usturoi, dar niciodată nu am dat de el. Am mai găsit pietre din zidurile unei geamii, dar niciodată un vas. Soacra mea a găsit bănuţi de aur, demult, dar nimic altceva“, povesteşte şi Larisa Paloş, 60 de ani, mama lui Gheorghiţă.
Vestea descoperirii făcute în gospodăria Larisei Paloş a făcut repede înconjurul localităţii, iar consătenii au venit să vadă „minunea“.

Vecinii curioşi au venit să vadă minunea

„Am aflat şi eu despre ce au găsit aici şi am fost curioasă să văd espre ce este vorba. Ştiu că au mai fost făcute descoperiri similare la noi, dar nu mai ştiu pe unde sunt. Un vas, dar mai mic, a fost expus la şcoală, dar nu mai este demult acolo. S-a spart, s-a degradat. Mă gândeam că este un vas mai mic, dar uite ce mare este!“, spune Alexandra Păpădie (62 de ani), o vecină curioasă să vadă descoperirea.

Citiţi mai multe despre descoperirea constănţeanului şi provenienţa vasului în Adevărul de Seară de astăzi!

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite