Constanţa: „Vamaia“, o nouă staţiune în sudul litoralului
0În fostul sat pescăresc din sudul litoralului, hotelurile de patru stele răsar peste noapte. Vamaioţii de altădată sunt dezamagiţi de cum a evoluat vechiul lor loc de distracţie și refuză să mai vină în satul de la graniţa cu Bulgaria.
Vama Veche a devenit o a două Mamaia, cu preţuri exorbitante şi ritmuri de manele.
Curățenie în Vamă. Harta României, din 100.000 de chiștoace de țigară
Sorin (51 ani) îşi aminteşte cum arată Vama Veche la sfârşitul anilor '70. „ În ultimii ani de liceu se organizau festivaluri de rock, jazz sau teatru la Costineşti. În timpul concertelor, ne alunga Miliţia de pe plajă“, îşi aminteşte Sorin. Însoţit de alţi tineri, Sorin lua drumul Vămii.
„Sunt scârbit“
„Mergeam pe un pod de pontoane, pe atunci nu era construit podul de la Agigea. Ne îndreptam spre 2 Mai sau Vamă“, povesteşte bărbatul. „Aveam un sac pescăresc în care aruncam un tricoul şi o pereche de jeanşi. Nu avea nevoie de mai mult, tot ceea ce ne trebuia găseam în Vama Veche“, îşi aminteşte Sorin.
Vamaioţii de altă dată sunt revoltaţi de transformările prin care trece boemul sat pescăresc. „Când ajungeam în vama de altă dată, trăgeam la vreun sătean şi ne punea pe masă ce avea. Acum, dai un pumn de bani la un restaurant de fiţe, la fel ca în Mamaia“, se plânge Lucian (40 de ani). Bărbatul spune că evită să mai vină în Vamă. „Sunt scârbit de cum a evoluat sătucul ăsta. Înainte, veneam aici şi îmi ţiuiau urechile de linişte. Acum, la fiecare colţ dai de o maşină decapotabilă din care se aud manele“, spune Lucian dezgustat, arătând spre un BMW parcat în faţa barului „la Piraţi“.
Constanţa: Ghidul supravieţuitorului vamaiot
La intrararea în local flutură o bucată de pânză pe care scrie „VAMAia“. Ultimele două litere sunt încercuite cu roşu şi tăiate cu o linie. Un ultim protest al vamaioţilor veritabili, sătui să-şi vadă simbolul tărât în noroiul schimbării.

Jaguarul cu chitară
Vamaioţii cu ştate vechi nu mai recunosc locul în cu ani în urmă fugeau de constrângeri. „Generaţia mea a început să vină în Vamă de curiozitate, prin anul 1992. Ne întâlneam cu hippioţii, fetele aveau flori în păr şi era linişte, aveai timp să meditezi“, povesteşte Jaguarul (55 de ani), un personaj legendar printre rock-eri.
El povesteşte că ajunge în fiecare în Vama Veche, însă este dezamăgit de transformările prin care trece boemul sat pescăresc de altădată. „Vama Veche a devenit un fel de Sat de Vacanţă într-o variantă mult mai proastă“, este de părere bărbatul.
Boemul sat pescăresc a rămas doar în amintirea vamaioţilor veritabili, care-şi aruncau un tricou şi o pereche de pantaloni într-un sac şi porneau la drum spre locul cu plajă pustie şi bărci pescăreşti. „A mai rămas doar spiritul Vămii. Locul ăsta înseamna lemn, nu beton“, conchide sec Liviu Mănescu, basistul de la Trupa Veche.

Şi arhitecţii sunt îngroziţi de schimbările produse în satul pescăresc. „Ceea ce se întâmplă acum în Vama Veche ne arată cum se poate distruge o stațiune emblematică a litoralului românesc. Mai mult, nu cred că toți cei care construiesc acum acolo au autorizații de construcții. Ar trebui ca Vama să aibă un plan urbanistic general și un plan urbanistic zonal. Să fie interzise construcțiile de pe plajă sau din apropierea ei, iar loturile care se dau să fie de cel puțin 500 sau 1.000 de metri pătrați, astfel și construțiile vor fi mai aerisite“, spune arhitectul Radu Cornescu.
Citiți mai multe în !

