Vama Veche, mereu surprinzătoare. Familiştii au pus stăpânire pe staţiunea nonconformistă FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atmosfera rebelă şi pe alocuri lipsită de bun simţ din preajma Festivalului Stufstock s-a pierdut anul acesta. Vama Veche are hoteluri şi vile de trei stele, maşini de ultimul tip şi turişti care caută liniştea. Doar câţiva rockeri prin centru mai salvează aparenţele.

Sâmbătă seara, Vama îşi arăta faţa boemă. Marea învolburată atrăgea la plimbare câteva cupluri însoţite de copii, un grup de rockeri care stau la poveşti, o adolescentă care priveşte îndrăgostită spre orizont.

Nici picior de tânăr lovit de aburii alcoolului care să doarmă dus cu capul în nisip sau grupuri de tineri care să se cinstească în jurul unui foc făcut ad hoc. Corturile sunt departe, după Corsarul.

„Am venit să mirosim briza“

Câteva grămezi de pet-uri amintesc că pe aici au trecut şi rebelii cu care Vama ne-a obişnuit an de an. „Am venit să mirosim briza. Păcat că prin centru mai sunt câţiva cocălari care strică atmosfera. De 10 ani venim în Vamă, nu este nimic planificat, venim când ne e dor de mare. Dar uite civilizaţia tinerilor, grămezi de gunoaie!“, a spus Răzvan Mihalcea, în vârstă de 35 de ani, din Ploieşti. A venit însoţit de prietenii lui de-o viaţă, Costin, 30 de ani, Ciprian Enache, 31 de ani, Daniel Neamţu, 27 de ani, şi stau cu o sticlă de vin pe malul mării.

„De ce nu sunt coşuri de gunoi?“, se înteabă rockerii care la prima vedere par rebeli şi puşi pe fapte mari. Însă aparanţele înşeală. Tricourile şi bandanele le poartă doar în Vamă, ca să se simtă liberi, în largul lor. Acasă, sunt oameni cu probleme obişnuite, cu afaceri.

Cazare la două sau trei stele

La doi paşi de ei, pe aleea de lângă mare trec grupuri de familişti. Îşi plimbă copiii în cărăcioare şi nu par să fie deranjaţi de zgomotul de la terese. „Pentru copii am venit, aici avem o vacanţă liberă“, a spus o familie din Bucureşti, care îşi face vacanţele în Vamă de 5 ani. Stau la vilă, hoteluri de două sau trei stele care au răsărit semeţe la buza mării.

Parcul auto este impresionant pentru o staţiune în care eram obişnuiţi să luăm cu atostopul tineri spre Constanţa.

Raluca (24 de ani) şi Alex (27 de ani) sunt din Bucureşti. Au venit cu treabă în staţiuni, însă au dat o fugă şi în Vamă. „Este o atmosferă în care te simţi liber, lipsit de constrângeri“, spun cei doi.

Pe faleză, între terase şi câţiva comercianţi de obiecte handmade, şi-a făcut apariţia şi un loc de joacă pentru copii.

La terasele din Vamă, tinerii stăteau cuminţi şi serveau cina. Nu se dansa pe mese, pe lângă scaune, aşa cum ne-am obişnuit. Sunt cozi la autoserviri, la fast fooduri.

Click aici pentru galerie foto

image

„Daţi un leu pentru băutură şi femei“

Spre centru însă atmosfera se mai schimbă şi „miroase“ a Vamă. Câţiva tineri cu pancarde în mâini scandau imnul cu care eram obişnuiţi anii tecuţi: „Daţi un leu pentru băutură şi femei“. O tânără tolănită pe un carton înjură în gura mare când te apropii de ea. Vrea să pară cool, ca şi prietenii ei care stau la coadă să îşi facă nişte codiţe împletite.

Motocicliştii i-am găsit pe poziţii, în faţă la Terasa Vamaia, singurul loc 100% vamaiot care îşi păstrează specificul.

Scena Stufstock a fost amplasată şi anul acesta pe plajă. Însă nu au fost mulţi cei care s-au îngrămădit la garduri să prindă un loc cât mai bun. S-a intrat cu bilet, astfel că organizatorii au decis să îşi selecteze clientela.

A fost ultimul weekend de vară în Vama Veche, deşi sâmbătă seara a fost frig, a bătut vântul, iar mulţi turişti au spus că „miroase“ a toamnă. Însă săptămâna viitoare vin în staţiune cei care doresc linişte şi preţuri mici. Doar muzica de la câteva terase se va mai auzi, însă în surdină. La începutul lunii august, în Vama Veche, s-a înregistrat un record de turişti – 40.000, la fel ca şi în alte staţiuni, deşi capacitatea de cazare din Vamă este mult mai mică.

Stufstock, cu bilet de intrare. „Ne-am selectat publicul“, au declarat organizatorii FOTOGALERIE

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite