Constanţa: Exerciţiile militare, suspectate de moartea delfinilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Exerciţiile militare, suspectate de moartea delfinilor VIDEO
Constanţa: Exerciţiile militare, suspectate de moartea delfinilor VIDEO

De la începutul anului, pe plajele româneşti şi-au găsit sfârşitul 97 de delfini. Numărul delfinilor morţi s-a dublat faţă de anul trecut, când au murit doar 45. Specialiştii spun că delfinii care au eşuat la mal aveau probleme cu orientarea şi erau epuizaţi de undele emise de sonarele folosite de Armată.

Anul acesta delfinii nu au fost prinşi doar în plase de pescuit, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Mai mulţi delfini au ajuns în viaţă la mal, însă toţi aveau probleme cu orientarea. Din păcate, a fost salvat doar unul singur.

Specialiştii de la Grigore Antipa suspectează exerciţiile militare care au avut loc în Marea Neagră în lunile iunie - iulie pentru moartea delfinilor. „Erau epuizaţi, stresaţi, nemâncaţi. Ajung astfel când intră în raza unui sonar de înaltă frecvenţă, de tipul celor folosite de Armată. Sonarul le provoacă microleziuni ale organului de orientare care se află în fruntea delfinului. În astfel de cazuri, mamiferele supravieţuiesc doar dacă sunt hrănite şi doar atunci când primesc mâncare din mâna omului“, a declarat Răzvan Popescu Mirceni, directorul Societăţii de Explorări Marine „Grigore Antipa“ din Constanţa.

Nu poate interzice exerciţiile militare

Din păcate, nu poate interveni în niciun fel pentru a cere interzicerea efectuării exerciţilor militare într-o anumită perioadă. „Ar trebui să facem un studiu ca să vedem care este perioada de migraţie a delfinilor“, spune el.

Pentru proiectul pe doi ani ar avea nevoie de suma de 1.400.000 de euro. Este nevoie de 15 emiţătoare GPS, un abonament la centrul de recepţie a datelor de la Londra, fotografii prin satelit cu populaţiile de delfini şi ambarcaţiuni rapide cu care să poată urmări delfinii şi să-i prindă pentru a le monta emiţătoarele GPS.

Cu privire la aceste acuzaţii, căpitan comandor Mugurel Pascu, ofiţerul cu relaţiile publice al Statului Major al Forţelor Navale a precizat: „Atâta timp cât nu vin cu o demonstraţie ştiinţifică, realistă, e periculos să vorbim. Şi noi facem aplicaţii de zeci de ani şi tehnica noastră nu s-a schimbat foarte mult. Mă miră că vin tocmai acum cu astfel de acuzaţii“.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/delfini.flv width=300 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Epizootia, o altă pistă



Specialiştii spun că există suspiciuni cu privire la existenţa unei boli infecţioase care să fi afectat delfinii. „Există o suspiciune de epizootie. Mai mulţi delfini din Marea Egee s-au îmbolnăvit. Este posibil să fi fost afectaţi şi delfinii din Marea Neagră. Este grav dacă s-a întâmplat aşa ceva întrucât boala se transmite şi la om, cu consecinţe din cele mai grave.

La oameni, afecţiunea se manifestă prin sterilitate“, a precizat specialistul. Mirceni nu vrea să vorbească despre afecţiune până când nu sosesc rezultatele la probele recoltate de la mamifer, efectuate la Agenţia Naţională Sanitar - Veterinară Bucureşti.

ONG Mare Nostrum va demara în noiembrie un nou proiect cu bani de la Fondul Structural de Mediu, în valoare de 550.000 de lei. Proiectul, care va dura peste doi ani, îşi propune o fotoidentificare, cu sprijinul unor experţi din Europa care deţin tehnologia necesară, a populaţiilor de delfini din marea Neagră şi Delta Dunării, aşa cum a spus Mihaela Cândea, director executiv Mare Nostrum.

La joacă cu delfinii

Nimeni nu poate aprecia numărul delfinilor care mai trăiesc în Marea Neagră. Ei umblă în grupuri de patru - cinci exemplare. Poliţiştii de frontieră care patrulează în larg au fost martori la joaca delfinilor. „Pe 30 iunie, în rada exterioară a Portului Constanţa, un grup de 4 - 5 delfini a apărut lângă ambarcaţiunea noastră şi ne-au însoţit în larg“, povesteşte Romeo Olaru, adjunct comandant ambarcaţiune la Poliţia de Frontieră Constanţa. Mai bine de jumătate de oră delfinii au făcut un adevărat spectacol în faţa navei, spre deliciul publicului. Înotau la suprafaţa apei, făceau giumbuşlucuri, după care dispăreau.

Apăreau după alte câteva secunde. „Le-am aruncat pâine şi biscuiţi dar nu au mâncat“, spune Olaru. Dacă nava se opreşte în larg, delfinii se sperie şi pleacă. Ei ne însoţesc doar în marş, povesteşte el.

În această vară, poliţiştii de frontieră au avut norocul să dea peste mai multe grupuri de delfini. „În urmă cu patru - cinci ani nu-i vedeam“, spune Olaru. Mamiferele vin aproape de plaje, în căutare de mâncare. Un grup de delfini a fost văzut în zona Eforie, la o distanţă foarte mică de mal, la o milă marină, adică aproximativ doi kilometri. 

Odată cu venirea toamnei, delfinii se retrag în Marea Azov, la Bosfor, acolo unde temperatura apei este mai ridicată.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite