Constanţa: Utilizatorii de sky-jeturi, pericol pentru cei din apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Utilizatorii de sky-jeturi, pericol pentru cei din apă
Constanţa: Utilizatorii de sky-jeturi, pericol pentru cei din apă

Salvamarii din staţiunea Mamaia cer ajutorul Poliţiei de Frontieră pentru a evita eventualele tragedii provocate de turişti. Cei care închiriază sky-jeturi pentru agrementul pe mare au început să creeze tot mai multe probleme salvamarilor. Deşi semnează un contract de închiriere cu prevederi clare, cei mai mulţi ignoră ce au semnat.

Salvamarii au cerut ajutorul Căpităniei Constanţa şi Poliţiei de Frontieră pentru a găsi o modalitate de prevenire a incidentelor tot mai dese în care sunt implicate sky-jeturile.

„Mulţi le închiriază şi fac tot felul de acrobaţii pe apă, deşi nu au voie să se apropie la mai puţin de 100 de metri de alte ambarcaţiuni de agrement sau alte obiective de pe apă“, a declarat Gabi Culea, coordonatorul serviciului Salvamar din staţiunea Mamaia.

Aceste prevederi le sunt aduse la cunoştinţă şi de contractele de închiriere pe care le semnează înainte de a pleca în larg. Operatorul aduce la cunoştinţa celor care închiriază sky-jeturi faptul că îşi asumă orice răspundere pentru aparat şi că viteza de deplasare la plecarea şi sosirea de la mal, pe culoarul demarcat de balize, se face cu viteză foarte mică.

De asemenea, turiştii nu trebuie să se mai apropie la mai puţin de 150 de metri de ţărm şi la mai puţin de 100 de metri de alte obstacole pe mare. În situaţia în care două aparate se îndreaptă unul spre celălalt, fiecare trebuie să vireze dreapta (tribord) pentru a evita o coliziune.

Din păcate, clienţii nu pot fi verificaţi dacă au consumat băuturi alcoolice, operatorii mulţumindu-se să le dea spre completare o declaraţie pe proprie răspundere.

Viteză pe mare

În funcţie de motoarele cu care sunt dotate, sky-jeturile pot atinge până la 100 de kilometri pe oră, iar pentru o persoană lipsită de experienţă o plimbare poate deveni periculoasă. „Cei mai ascultători sunt începătorii, care ascultă cu mare băgare de seamă tot ce le spunem şi citesc atent fiecare paragraf al contractului“, a declarat reprezentantul unei firme care oferă spre închiriere sky-jeturi.

„Probleme mai mari ne pun cei care ştiu să meargă cu aceste aparate şi închiriază mai des. Ei nu mai respectă nici prevederile contractuale şi nici avertismentele noastre“, a mai spus acesta. A recunoscut însă că pagubele suferite până acum nu au depăşit 300 de lei, iar cheltuielile au fost suportate de turistul care a folosit aparatul.

De regulă, aparatele date spre închiriere sunt asigurate. Alţi operatori au, însă, angajaţi care intervin în larg ori de câte ori o persoană care a închiriat un sky-jet nu respectă prevederile contractuale. „Noi avem afişate aici, pe masă, toate obligaţiile celor care închiriază aparatele, iar un om de la noi urmăreşte de la mal orice mişcare. În cazul în care cineva cade în apă, intervine imediat. Tocmai de aceea nu am prea avut probleme“, a spus o tânără de la o bază nautică din zona Cazinoului din Mamaia.

Un fenomen greu de controlat

Adrian Burcea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Constanţa, a confirmat faptul că salvamarii le-au cerut ajutorul, dar singura măsură pe care instituţia o poate lua este aceea de a verifica în mod constant plajele pentru a-i depista pe cei care încalcă prevederile contractuale cu operatorii de sky-jeturi. „Noi putem verifica existenţa avizului eliberat de Căpitănia Constanţa şi respectarea regulilor privind agrementul nautic. Nu putem să verificăm viteza cu care se deplasează“, a mai spus Burcea.

El a adăugat că, în ciuda nemulţumirilor operatorilor cu privire la încălcarea contractelor de cei care închiriază, la Poliţia de Frontieră nu au fost înregistrate solicitări de sancţionare a contravenienţilor. „Încă nu am fost chemaţi de operatori să aplicăm vreo sancţiune turiştilor care nu respectă regulile contractului pe care l-au semnat, deşi am fi avut destul timp să ajungem la faţa locului până revenea turistul respectiv la mal“, a precizat comisarul şef.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite