Constanta: Update / Frica de şomaj i-a scos în stradă pe muncitori (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţii Piroşca şi Nicolae Renţea lucrează la şantierul naval din Mangalia, iar salariile se duc pe rate la bănci şi utilităţi. Conducerea companiei va evalua personalul pentru a decide în lunile următoare care sunt angajaţii concediaţi de anul viitor. Citeşte şi: Constanta: Angajaţii de la Şantierul Naval Daewoo Mangalia l-au adus pe Che Guevara la protest Constanta: Angajaţii de la şantierul naval Daewoo ies în stradă

Piroşca (20 de ani) şi Nicolae (33 de ani) Renţea lucrează amândoi la o firmă subcontractoare de la şantierul naval Daewoo Mangalia. Au o fetiţă, Denisa (2 ani) căreia încearcă să-i ofere o copilărie normală, dar atunci când îşi împart cheltuielile descoperă că trebuie să facă multe economii.

Trebuie să plătească chirie, rate la bănci, întreţinere, grădiniţa copilului, iar banii care le mai rămân abia le ajung de la o lună pe alta. „Cei de la bancă nu stau să mă întrebe dacă am să le dau sau nu, sunt obligat, forţat să plătesc datoriile“, a spus Nicolae Renţea.

Bărbatul munceşte ca lăcătuş la şantierul naval, iar soţia lui este vopsitor.  Cei doi câştigă împreună aproximativ 2.800 de lei, iar atunci când îşi termină de achitat dările mai rămân cu aproximativ 500 de lei. „Dacă mai rămân şi aceştia“, spune bărbatul.

Este pregătit să facă şi ore suplimentare, dar ştie că nu sunt plătite şi speră ca măcar actualul loc de muncă să fie sigur. Ei au venit ieri dimineaţă cu fetiţa lor în braţe la protestul organizat de sindicatul de la şantierul naval Daewoo Mangalia.

Ploua şi era frig, dar au rămas pentru aproape o oră alături de alte câteva zeci de angajaţi veniţi în faţa Casei de Cultură să îşi strige nemulţumirile. Pe mulţi dintre angajaţi frigul i-a ţinut în case, iar după aproape o oră, protestatarii s-au împrăştiat.

Pancarte cu Che Guevara

Oamenii au fluierat şi au fluturat pancarte cu tot felul de mesaje, inclusiv cu portretul liderului comunist, revoluţionarul Che Guevara.

„Vom continua protestele. Vom veni şi la Prefectură şi la Ministerul Economiei“, a declarat liderul de sindicat Marin Florian. Lunar, o parte dintre angajaţi vor fi trimişi în şomaj tehnic. Din 2010, aproape 300 de muncitori vor fi concediaţi.

Purtătorul de cuvânt al companiei, Gemal Memetcea, susţine că cei care vor pleca sunt de la contabilitate, personal sau întreţinere echipamente.

La şantier lucrează în total 3.900 de angajaţi, alţi 1.500 sunt de la firme subcontractoare, iar 400 sunt cetăţeni vietnamezi, chinezi şi coreeni. Compania a luat măsuri să reducă cheltuielile, deşi spune că are contracte de construire nave până
în 2011.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite