Unul dintre „părinţii” trupei „Focul Anatoliei” predă tehnici de dans la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prof. Univ. Ahmet Turan Demirbağ se află săptămâna aceasta, împreună cu alţi profesori din Turcia, în vechea cetate a Tomisului unde participă la un Seminar de Formare şi Perfecţionare Etnofolclorică.

A făcut parte din echipa care a pus bazele faimoasei trupe „Focul Anatoliei”, a fost director al şcolii la care se formează, încă de la cele mai fragede vârste, dansatorii celebrului grup de dansuri, a predat în ţări precum Olanda, Ungaria, SUA, Japonia, Italia, Germania, este recunoscut în Turcia, unde predă la Conservatorul din cadrul Universităţii Tehnice din Istanbul, iar acum se află, în premieră, şi la Constanţa.

Specialist fiind în dansuri din zona balcanică, prof. univ. Ahmet Turan Demirbağ predă tehnici de dans instructorilor care au în grijă ansamblurile de dansuri din cadrul Uniunii Democrate Turce din România, precum şi cadrelor didactice care au înfiinţat ansambluri în şcolile din Constanţa în care se studiază limba turcă.

Dansul ca un puzzle


I-a găsit pe cursanţi la început de drum, iar prin tehnicile pe care le predă, prof. univ. Ahmet Turan Demirbağ încearcă să completeze zestrea folclorică tradiţională cu necesarul de teorie şi, totodată, să le împărtăşescă celor aproximativ 30 de participanţi la seminar arta predării dansului... „Am privit un dans de pe internet şi am înţeles cum se structurează el, cum se împarte practic pe bucăţele, am învăţat să înţelegem rostul fiecărei bucăţi din puzzle-ul neconvenţional al mişcării şi am deprins din tainele predării acestor tehnici către discipolii noştri cei mai mici. Astăzi a fost o zi plină şi chiar nu a fost loc de plicitseală la cursul domnului profesor Demirbağ”, a declarat Serin Turkoğlu, preşedinte al Comisiei de Cultură din cadrul UDTR. În colaborare cu Serin Turkoğlu, părintele Focului Anatoliei vrea să demareze un alt proiect. Este vroba despre o cercetare care să vizeze dansurile turceşti din zona Dobrogei, la cursurile predate în cadrul acestui seminar studiindu-se dansurile specifice turcilor din Turcia, structurate pe regiuni.

ROGVAIV dansant...

Dincolo de comunicare nonverbală, dansul poate însemna şi... culoare. Povestea paşilor de dans asortaţi coloritului sau simetriei scenei ne-a dezvăluit-o,aşa cum a deprins-o la rându-i de la prof. Ahmet Turan Demirbağ, Melek Osman, instructor al ansamblurilor care aparţin UDTR:

„Am aflat că paşii de dans pot fi corelaţi cu culorile  - roşu, verde şi albastru -, iar această îmbinare poate da naştere unor alţi paşi. Am deprins tainele corelării simetriei scenei cu cea a dansului. Am învăţat că fiecare dans este unic în felul lui, totul depinzând de coregraf. Lucrăm la acest seminar cu oameni de mare valoare în domeniul dansului care au venit să ne instruiască la un nivel academic. Sunt oarecum invidioasă pe cei mai tineri dintre instructori pentru că ei au acum această oportunitate de a se specializa, posibilitate care nouă ne-a lipsit”.

Seminar de Formare şi Perfecţionare Etnofolclorică

Prezenţa prof. univ. Ahmet Turan Demirbağ la Constanţa se înscrie într-un proiect amplu derulat în perioada 12 - 16 septembrie de Uniunea Democrată Turcă din România în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa şi cu Federaţia de Dansuri Folclorice din Turcia. Se lucrează intens pe parcursul celor cinci zile ale Seminarului de Formare şi Perfecţionare Etnofolclorică şi alături de tehnici de dans se mai studiază istoria dansului folcloric turcesc, arta motivelor costumelor tradiţionale, tehnica aşezării în scenă, tradiţii şi obiceiuri. Sunt prezenţi la Constanţa pentru acest proiect 10 personalităţi în domeniul folclorului din Turcia, marea lor majoritate fiind profesori universitari, doctori docenţi în instituţii de învăţământ superior din Istanbul şi Yalova.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite