Constanta: Studenţi admişi la Universitatea Maritimă cu nota 3.97

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Studenţi admişi la Universitatea Maritimă cu nota 3.97
Constanta: Studenţi admişi la Universitatea Maritimă cu nota 3.97

Mulţi dintre ei renunţă la studii pe parcursul primului an. Dacă la unele universităţi examenul de admitere abia începe, la Universitatea Maritimă Constanţa (UMC) s-a şi terminat. 

Cadrele didactice care predau în această instituţie sunt de părere că bacalaureatul 2009 a slăbit concurenţa la forma de învăţământ fără taxă ale facultăţilor de stat. În ceea ce privesc notele, acestea demonstrează că tinerii au avut un nivel de pregătire similar celui de anul trecut, însă există specializări unde s-a intrat cu note foarte slabe.

Spre exemplu, la Navigaţie şi Transport Maritim Fluvial, tinerii de etnie romă şi cei din Republica Moldova au fost admişi cu medii de 3.97, 3.99, 4.61 sau 4.70. Pentru a justifica mediile sub standard, rectorul Cornel Panait a declarat: „Universitatea nu asigură un traseu profesional în care o sută de oameni intraţi reprezintă şi o sută de oameni ieşiţi. Spre exemplu, în acest an, absolvenţii reprezintă între 50% şi 60% din numărul celor care au fost admişi în anul I, deci există pierderi naturale de 40% până la 50% din numărul celor care sunt admişi în universitate în anul I şi până când termină“.

Întrucât pregătirea studenţilor presupune cunoştinţe temeinice, atât teoretice, cât şi practice, unii dintre ei părăsesc definitiv sistemul.

283 de locuri fără taxă

UMC a scos la concurs anul acesta 283 de locuri la forma de învăţământ fără taxă.  „Am avut 1.375 de candidaţi înscrişi şi 77 de respinşi“, a declarat rectorul, prof. univ. dr. Cornel Panait.

Pentru cei studioşi au fost scoase la concurs 283 de locuri. „Dacă nu au performanţe la învăţătură la sfârşitul fiecărui an universitar îşi pot pierde locul bugetat de stat“, a declarat Panait. Cea mai solicitată specializare la UMC a fost Navigaţie şi Transport Maritim şi Fluvial, unde s-au înscris 359 de candidaţi, care au concurat pe 50 de locuri. 

Cămin de 20 de milioane de lei

Chiar dacă proaspeţii studenţi au fost admişi cu medii sub 5, rectoratul UMC intenţionează să construiască un cămin, pe malul Lacului Siutghiol, a cărui investiţie se ridică la 20 de milioane de lei. Sumă este asigurată de Ministerul Educaţiei, iar lucrările sunt estimate să dureze 20 de luni. În planul iniţial construcţia avea două etaje şi terasă, dar şi 70 de locuri de parcare.

 La parter urmează să fie amenajate spaţii didactice, unde studenţii să îşi poată desfăşura cursurile. Rectoratul intenţionează ca în noul imobil să mute Facultate de Electromecanică Navală, care în prezent se află pe strada Mircea cel Bătrân, unde condiţiile de studiu nu sunt dintre cele mai potrivite.

Conducerea UMC şi-a schimbat însă intenţiile şi acum vizează un imobil cu patru etaje cu spaţii de cazare pentru cel puţin 100 de studenţi şi pentru care are nevoie de o nouă soluţie arhitecturală.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite