Ultimii găgăuzi din ţară trăiesc în Vama Veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Găgăuzii sunt unul dintre cele mai vechi grupuri etnice minoritare de pe teritoriul României de azi, prezenţa lor datând de aproximativ un mileniu. La recensământul din 2002, doar 45 de români s-au declarat de etnie găgăuză.

Atestările istorice arată că găgăuzii sunt concentraţi în Dobrogea, în judeţele Constanţa şi Tulcea, iar religia lor este creştinismul ortodox. În Constanţa, cea mai mare minoritate de găgăuzi a fost în Vama Veche. Din cele 25 de familii existente, au mai rămas doar 5 persoane, cu toatele trecute de 80 de ani.

Manda Stoian, de 83 de ani, din Vama Veche, ştie toate familiile de găgăuzi din zonă, dar nu este de etnie, ci este căsătorită cu unul - Agemov Panait, de 82 de ani. „A mai rămas Panait al meu, un frate al lui, Ion, şi o soră - Sultana Dumitrache, căsătorită cu un român. Din afara familiei mai este doar Petre Câvârgic, de 82 de ani“, explică tanti Manda de pe canapeaua pe care se odihneşte.

Îşi aminteşte cum era pe vremea când nu erau singurii găgăuzi din localitate. „Ştiu că eu cu soacra mea nu m-am înţeles niciodată pentru că ea nu vorbea deloc româna. Vorbea numai în limba turcă. Dar ţineau toate obiceiurile noastre, ale ortodocşilor. Singurul lucru care diferea era papara - pâine bucăţită cu untură, sare, ceapă şi ouă“, mai spune tanti Manda. Soţul ei nu s-a arătat. „Este bolnav de plămâni şi nu vrea să meargă la doctor“, spune tristă tanti Manda. Nu are puterea să-l determine să meargă să îşi caute de sănătate.

Ultima generaţie

Printre ultimii găgăuzi din Vama Veche este şi Petre Câvârgic. „Stă acolo, la gardul maro cu băncuţă la poartă“, ne spune o săteancă. Pe băncuţă nu e nimeni. „Mergeţi la uşă, că nu vă aude“, zice un vecin de peste gard. Are curtea plină de flori nea Petruş, cum îi spun cunoscuţii. Ne zăreşte pe geamul fără perdea şi ne face semn să intrăm în casă. Nu conta că eram străini. El evită să iasă. „Am năduf şi nu pot să stau mult afară“, explică găgăuzul, cu privirea coborâtă în pământ. „Stau în casă şi mă uit la televizor“, spune întristat.

Minoritatea din care face parte este pe cale de dispariţie, iar copiii lui nu se mai ţin de găgăuzi. „Am un băiat căsătorit la Constanţa, dar el a uitat de unde a plecat. Noroc că am fata care are grijă de mine. Suntem ultima serie de găgăuzi“, mărturiseşte nea Petruş. Îşi aminteşte că părinţii lui au sosit în Vama Veche în 1925 din Basarabia, iar la 1 februarie 1929 s-a născut el.

„La acea vreme eram 25 de familii de găgăuzi în Vama Veche. Era tare frumos. Acum am mai rămas vreo patru sau cinci. Eu încă mai vorbesc găgăuzeşte“, mărturiseşte el ezitant. Despre tradiţii proprii nu are ce spune. „Avem aceleaşi obiceiuri ca şi românii, numai că la noi se vorbea altă limbă“, mai spune el. Se scuză repede şi intră în casă: „Mă supără năduful“.

Citiţi mai multe în  !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite