Ultima dorinţă a copilului care s-a sinucis la Tulcea: „Vreau să mă îngropaţi în haine de la Nike!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa a scris în biletul de adio Cătălin Dache (16 ani), adolescentul tulcean care s-a sinucis luni, din cauza sărăciei. Băiatul era dărâmat pentru că nu mai putea merge la şcoală.

Cătălin Dache (16 ani) era disperat că mama lui, plecată la muncă în Italia, nu mai avea bani să îl ţină la internatul liceului naval din Tulcea. El a luat o funie şi s-a sânzurat de o grindă.

Mai citiţi şi: Un tânăr de 26 de ani s-a sinucis aruncându-se de pe Podul Basarabi UPDATE

A plecat de la Constanţa ca să-şi omoare fratele din Uricani

Cătălin locuia în satul tulcean Neatârnarea. Băiatul se afla în grija surorii sale, Lăcrămioara Jufa (30 de ani), şi a cumnatului Dumitru (35 de ani). Mama lor, Doina Cristea (45 de ani), munceşte de cinci ani în Italia. Femeia a plecat să câştige un ban în străinătate după ce tatăl copiilor a murit degerat.
Casa unde locuia Cătălin, alături de surorile sale
Luni dimineaţă, Cătălin ar fi trebuit să fie la şcoală, la liceul naval din Tulcea, pentru că începea al doilea semestru, însă rudele lui spun că mama băiatului nu mai avea bani să-l ţină la internat. Adolescentul nu a mai putut suporta greutăţile şi dorul de părinţi. S-a dus în grajdul din curte şi şi-a pus ştreangul de gât.

image

A fost găsit de nepoţelul lui, Răduţ Jufa, de numai opt ani. Băieţelul plecase să dea de mâncare animalelor din curte. În momentul în care a intrat în grajd, l-a văzut pe Cătălin spânzurat de grinzile adăpostului.
Locul unde băiatul şi-a pus capăt zilelor
„Era atârnat de o grindă şi se bălăngănea. M-am speriat şi am început să strig după ajutor", povesteşte copilul îngrozit, iar apoi începe să plângă.

„Să vină mama la înmormântare"


În grajdul unde Cătălin s-a sinucis a fost găsit şi biletul de adio. „Mi-ajunge cât am trăit!... Vreau să fiu dus la groapă îmbrăcat cu haine negre de la Nike şi la pomană să le daţi tovarăşilor mei ţuică fiartă şi vin roşu. Şi să vină mama la înmormântare", a scris Cătălin în biletul pe care l-a lăsat familiei.

Mătuşa şinucigaşului, copleşită de durere

image
image

În curtea familiei Jufa, din Neatârnarea, era jale mare. Rudelor nu le vine să creadă că băiatul a ajuns să-şi pună capăt zilelor.

„Doamne, ce băiat frumos şi cuminte era", boceşte mătuşa lui, Argentina Lazăr, cu sufletul stins de durere. Ultima dată l-a văzut pe băiat duminică, atunci când a mers la ea acasă să stea de vorbă cu verii săi. Femeia povesteşte că nu i s-a părut nimic schimbat în comportamentul lui Cătălin.

„Era foarte liniştit şi nu părea că ar avea probleme. Râdea, vorbea mult şi gesticula. Mi-a fost foarte drag de el când l-am văzut", adaugă mătuşa adolescentului care s-a spânzurat.
Răduţ, nepotul care l-a găsit spânzurat
Sora lui, Argentina (17 ani), e înmărmurită de durere. Era acasă în momentul în care fratele său s-a sinucis. Au luat masa împreună şi au discutat despre problemele pe care le aveau. Cu toate acestea, Cătălin părea neschimbat. A afişat o atitudine liniştită, iar apoi a ieşit afară.

image

La ora prânzului, fata avea să afle că fratele s-a spânzurat în grajdul din gospodărie, cu o funie folosită la legatul baloţilor de paie. „Luni dimineaţă era cu mine la masă şi mi-a cerut un pix şi foaie. Eu l-am luat în râs şi i-am zis: «Ce vrei, mă, să faci? Îţi scrii memoriile?» Apoi, la o oră după, a venit ăsta mic şi a zis că fratele meu a murit", povesteşte fata printre lacrimi.

Fata a fost cea care şi-a anunţat mama că fratele ei Cătălin nu mai este. În momentul în care Doina a aflat, i s-a făcut rău şi a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Mama lui Cătălin este plecată la muncă în Italia

image

„Mama a căzut jos când i-am spus. Ştiu că a venit salvarea şi i-au dat doctorii câteva pastile ca să îşi revină", adaugă adolescenta.

Ieri, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost adus acasă. Băiatul va fi înmormântat joi în cimitirul din sat, care se află la câşiva paşi de casa unde locuia. Mama lui nu a venit deocamdată din Italia, iar rudele nu ştiu dacă va ajunge să-şi conducă băiatul pe ultimul drum.

image
Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite