Uciși în accidente rutiere din cauza centurii de siguranță. Vezi aici cum ieși dintr-o mașină răsturnată! VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poți supraviețui unui accident rutier însă să mori ulterior din cauza unei greșeli stupide. Cunoscutul pilot de raliuri Titi Aur a explicat care sunt cele trei reguli care îți salvează viața în cazul unui accident. Prima regulă: nu te grăbi!

În deschiderea „Campaniei naţionale pentru siguranţa rutieră şi mentenanţa autovehiculelor în traficul din România“ lansată ieri și la Constanța, pilotul Titi Aur a făcut o demonstraţie de conducere defensivă. Termenul se referă la conduita preventivă a şoferilor care trebuie să înveţe cum să evite şi cum să reacţioneze în situaţii extreme ce pot duce la accidente.

”Ce faci prima data când te răstorni, când cazi cu bicicleta, cu motorul? În primul rând îți faci inventarul.Să vedem dacă suntem întregi și vedem dacă putem scoate picioarele din zona pedalelor, pentru că poți să rămâi răsturnat dai drumul la centură și picioarele să rămână prinse”, a explicat pilotul care are acum o școală de conducere.

”E foarte important să vezi dacă ești bine, dacă nu ești rănit. Din cauza adrenalinei, nu simți. Se spune că în război, oamenii fără picioare mai fugeau 200 de metri. E un sâmbure de adevăr. Omul pleacă din mașina cu coloana ruptă cu picioarele rupte, și cade și moare lângă mașină.Prima tendința a omului este să fugă din mașină.În primul rând ne facem inventarul ca să vedem dacă suntem întregi.
trebuie sa ne sprijinim foarte bine si să ne împngem în așa fel încât să detensionăm centura”, a spus Titi Aur despre momentul în care șoferul sau pasagerii rămân blocați într-o mașină răsturnată.

Modul în care se iese din autoturism este de asemenea foarte important. ”Sprijinim genuncii de volan în așa fel încât când desfacem centura să nu fim prinși de nimic. Ne punem cu genunghii pe plafon și încercîm să ieșim, să găsim poziția cea mai bună.Facem curat, înlăturăm cioburile, bucățile de plastic, ca să nu ne rănim atunci când încercăm să ieșim. Ne sprijinim foarte bine cu cotul, găsim puncte de spijin ca atunci când dăm drumul la centură să nu ne cadă corpul.Trebuie să nu ne grăbim să ieșim”, a avertizat specialistul.

Centurile de siguranță salvează vieți însă se pot dovedi capcane mortale în unele situații. ”La mașinile din ultimii șapte - zece ani nu se desface centura. Este un lucru pe care dealerii nu ni-l spun când ne vând mașinile. Au existat accidente în care mașina s-a răsturnat în apă mică și cei din față au rămas spânzurați în centuri. S-au înecat și au murit. Asta pentru că producătorii de mașini au fost acuzați că mor oameni în accidente din cauză că li se rupe coloana cervicală. Atunci au spus: ”noi facem mașinile sigure iar voi îi învățați să iasă din ele!”, a afirmat specialistul

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite