Constanţa: UPDATE Lansarea rachetei Helen a fost amânată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima clipă, lansarea rachetei Helen, care trebuia să aibă loc astăzi, a fost amânată. Nava militară la bordul căreia se află echipamentele care au ajutat la lansarea acesteia a plecat de aseară în largul Mării Negre.

Reprezentanţii Asociaţiei Române de Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) au susţinut iniţial că meteorologii au anunţat pentru astăzi condiţii favorabile pentru zborul rachetei, dar în cele din urmă lansarea a fost amânată pentru sâmbătă, la ora 10.00.

„Vântul a suflat cu 30-40 de kilometri pe oră, iar operaţiunea nu s-a mai putut desfăşura. Mâine, vântul va sufla cu 8 kilometri pe oră, iar lansarea a rămas programată la ora 10.00“, a declarat purtătorul de cuvânt ARCA, Simona Popescu.

Până mâine, echipajul va înnopta la bordul navei Constanţa pe care se află şi echipamentele necesare pentru trimiterea rachetei spre spaţiul cosmic.

Racheta va fi lansată cu ajutorul unui balon solar şi trebuie să ajungă până la 80 de kilometri altitudine, acolo unde începe spaţiul cosmic. Echipamentele sunt dotate cu camere de luat vederi, pentru transmiterea de imagini din spaţiu.

Echipa ARCA îşi propune să participe, graţie acestui proiect, în competiţia internaţională Google Lunar X Prize, al cărei premiu este de 30 de milioane de dolari.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite