Constanţa: UPDATE / Bogaţii Constanţei au lipsit de la colecta de alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: UPDATE / Bogaţii Constanţei au lipsit de la colecta de alimente
Constanţa: UPDATE / Bogaţii Constanţei au lipsit de la colecta de alimente

Printre cei care au umplut coşurile Crucii Roşii s-au numărat oameni de rând şi bugetarii. O tonă de alimente au fost adunate ieri, din donaţii, de reprezentanţii Crucii Roşii Constanţa pentru Banca de Alimente, un proiect la nivel naţional menit să vină în ajutorul nevoiaşilor.

Bogaţii Constanţei s-au lăsat însă aşteptaţi la eveniment. Interesaţi de scopul prezenţei voluntarilor Crucii Roşii în dreptul caselor de marcat au fost constănţenii de rând: tineri, copii, vârstnici, care au donat atât alimente, cât şi bani. Nu mult! Fiecare după putere. „Nu am ştiut că pot dona şi alimente, aşa că am dat nişte bănuţi. Suntem pensionari, deci am dat după putere“, a declarat Mihail Ciulma din Constanţa.

Micuţii cu inima mare

Un gest admirabil l-au făcut şi un grup de copii de la Şcoala nr. 2 din Ovidiu, componenţi ai Ansamblului Folcloric „Mugurii“. „Am fost invitaţii la Ziua Recoltei la Mangalia, dar ne-am oprit şi aici pentru o mică donaţie“, a spus unul dintre copiii. Exemplul lor a fost urmat de mai mulţi copii, care au strecurat bancnote de un leu în urna Crucii Roşii, după care s-au pierdut în mulţime. Gestul este de lăudat în contextul în care mai marii administraţiei locale din oraş au dat bir cu fugiţii.

Primarul Radu Mazăre a preferat alte destinaţii în locul prezenţei la o acţiune caritabilă, iar preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, a lipsit, de asemenea, de la eveniment.

Donaţii de la bugetari

Apelului umanitar al Crucii Roşii au răspuns, cel mai rapid, bugetarii. Printre primii sosiţi la centrul comercial Tom a fost Elena Frâncu, şeful Direcţiei Judeţene de Sport, alături de colegi de la instituţie şi de nepotul ei, Ştefan Muşat, elev al Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi“. Ea a donat un coş de de cumpărături pentru Banca de Alimente.

„Am făcut acest gest în amintirea faptului că şi eu am trăit într-o familie săracă. Dumnezeu m-a învăţat că cei care s-au născut cu mai puţină şansă trebuie ajutaţi“, a spus Elena Frâncu.

Exemplul i-a fost urmat, la scurt timp, şi de Valentina Munteanu, directorul Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Constanţa, Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân, dr. Florian Stoian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Mariana Gâju - primarul comunei Cumpăna şi viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău. „Am încercat să mobilizez cât mai mulţi prieteni, rude, cunoştinţe să răspundă apelului celor de la Crucea Roşie. Este un gest pe care fiecare dintre noi ar trebui să-l facă“, a declarat acesta din urmă. Reprezentanţii mediului de afaceri constănţean a lipsit cu desăvârşire de la eveniment, criza făcându-i să ţină şi de ultima leţcaie din buzunar.

Pentru nevoiaşi

Banca de Alimente a Crucii Roşii Române reprezintă o soluţie imediată de ajutorare a persoanelor fără venituri sau cu venituri foarte mici. persoane fara venituri sau cu venituri foarte mici: familii cu mai mult de doi copii, familii monoparentale, copii lăsaţi în grija bunicilor sau a altor rude, tineri provenind din sistemul de ocrotire socială, persoane vârstnice, persoane cu handicap, persoane cu boli cronice, persoane fără adăpost, persoane aparţinând unor minorităţi, posibile victime ale discriminării sau persoane aflate în situaţii de criză (deces în familie, pierderea locuinţei, pierderea locului de muncă, pierderea sănătăţii - accident).

Proiect naţional

Proiectul a fost preluat după modelul unor proiecte similare derulate cu succes în ţări din Uniunea Europeană, SUA şi Canada. Banca de Alimente presupune stocarea de alimente neperisabile în depozitele Crucii Roşii prin donaţii şi distribuirea lor către persoanele vulnerabile din tara, pe baza evaluărilor efectuate de către Crucea Roşie şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Pentru început, proiectul a fost implementat în Constanţa, Arad, Brăila, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj, Focşani, Iaşi, Oradea, Piteşti, Sibiu şi Suceava.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite