Turiştii de pe litorallasă în urma lor munţi de gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii oraşului Mangalia sunt totdeauna primitori şi bucuroşi de oaspeţi, însă ei le reproşează turiştilor că pe unde trec îşi lasă în urmă gunoiul, aruncat cu nepăsare pe unde se

Locuitorii oraşului Mangalia sunt totdeauna primitori şi bucuroşi de oaspeţi, însă ei le reproşează turiştilor că pe unde trec îşi lasă în urmă gunoiul, aruncat cu nepăsare pe unde se nimereşte, niciodată în coşul de gunoi.
"Fac mizerie. Pe plajă lasă gunoiul la doi metri de ei. Dacă fac aşa şi în oraşul unde stau... Într-o zi, la plajă stătea lângă mine o femeie bătrână, a mâncat ceva şi pe urmă a aruncat pe jos. Am vrut să-i zic ceva, dar mi-a fost ruşine de părul ei alb", ne-a spus o femeie care stătea la poartă cu o vecină. Iar aceasta din urmă a replicat: "Noi avem cei şapte ani de Mangalia!".
Turiştii nu doar că fac mizerie, dar au şi un comportament neadecvat uneori: "Sunt foarte agitaţi şi grăbiţi, vor să facă de toate într-un timp foarte scurt, să prindă cât mai mult. Cât despre mizerie, ei lasă foarte multă în urmă. Ar fi bine dacă le-ar da amezi când fac aşa, s-ar dezobişnui. Ne mai trebuie vreo zece ani să ne educăm, poate generaţiile viitoare sau poate acum dacă intrăm în UE să fie mai bine, să ne mai civilizăm", a mai spus o vânzătoare de ziare. Un bărbat în vârstă consideră că turiştii "vin din toate părţile, cu obiceiuri diferite, însă bucureştenii sunt cei mai încrezuţi. E adevărat nu toţi, dar, de obicei, sunt. Eu primesc oameni în gazdă şi vă spun că am întâlnit de toate felurile, şi bine crescuţi, şi needucaţi, dar pe ăştia încerc să-i evit. Stau la mine, dar nu mă apropii prea mult de ei. Trebuie să ştii cum să-i iei pe toţi". Unii localnici s-au obişnuit cu lipsa de educaţie a turiştilor: "Ne-am obişnuit cu ei. Fac mizerie, fac gălăgie, asta e nenorocirea, dar aşa se întâmplă mereu la noi, la români". În timp ce alţii sunt mai împăciuitori: "Ne doare treaba asta, că noi avem un orăşel frumos şi curat, dar iarna când nu mai sunt ne lipsesc, că ne-am obişnuit cu ei".

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite