Turism, fără plajă, la malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

a trecutului.Un tur prin ConstanţaCel mai important şi la îndemână obiectiv de acest gen este Constanţa. Aici există muzee, situri arheologice, se descoperă urme ale istoriei aproape la

a trecutului.

Un tur prin Constanţa
Cel mai important şi la îndemână obiectiv de acest gen este Constanţa. Aici există muzee, situri arheologice, se descoperă urme ale istoriei aproape la fiecare nouă construcţie care are nevoie de fundaţie şi, uneori, aiurea pe plajă. Se pot vizita aici Muzeul de istorie naţională şi arheologie, Muzeul de artă, Muzeul marinei, Muzeul de artă populară, Termele romane, diferite sectoare arheologice şi lăcaşuri de cult ale culturilor prezente. Un foarte frumos exemplu de astfel de lăcaş ar fi Moscheea Mare, ce se află lângă piaţa Ovidiu. Este prima construcţie din beton armat din România, înălţată de arhitectul Victor ştefănescu în anul 1910, după planurile marelui inginer Gogu Constantinescu şi inaugurată de regele Carol I. Practic, Constanţa "ascunde" la fiecare pas câte o bucăţică de istorie, inclusiv multe dintre casele care stau în picioare de sute de ani, şi un tur al oraşului se impune, cu un ghid complet la îndemână şi cu puţin chef de cunoaştere.

Mangalia - altă filă de istorie
La 43 de kilometri de Constanţa, aproape de capătul sudic al litoralului românesc, se poate vizita un alt oraş încărcat de o istorie milenară: Mangalia. Milenară, adică din secolul VI î. Hr. când a fost întemeiat oraşul. Mangalia este cel mai sudic oraş de pe litoralul românesc, unde primăvara începe cel mai devreme şi toamna ţine cel mai mult. Ca obiective, se pot vizita ruinele cetăţii antice, necropolele elenistice, bazilica de tip sirian, geamia Esmahan Sultan sau Muzeul de arheologie.

Alte obiective
Pe lângă cele două oraşe pline de istorie, cei care doresc să se plimbe în zona litoralului mai au de unde alege. O opţiune este, de exemplu, cetatea Histria. Aflată pe drumul ce merge de la Năvodari spre Mihai Viteazu, Histria este prima colonie greacă de pe ţărmul de vest al Mării Negre şi este cel mai vechi oraş de pe teritoriul ţării, fiind întemeiată pe la mijlocul secolului al VII-lea, în timpul celei de-a XXXI-a Olimpiade antice. O altă opţiune ar fi, ceva mai departe de Constanţa, mai exact la 70 de kilometri spre sud-vest. Acolo, în interiorul comunei Adamclisi, puteţi vizita cetatea Tropaeum Traiani, pe Valea Urluiei, la circa un km de mausoleul victoriei. Mausoleul, ridicat între anii 106-109 d.Hr., era menit să amintească de victoriile împăratului Traian împotriva dacilor şi este o construcţie inedită şi păstrată într-o formă de invidiat.
Acestea sunt doar câteva din vestigiile constănţene ce merită vizitate şi care reprezintă o parte a formării României de astăzi. Nu ar fi deloc contraindicat, dacă staţi mai mult pe litoral, să vă faceţi puţin timp şi măcar pentru câteva ore să păşiţi pe firul istoriei, al frumuseţilor arhitecturale şi al motivaţiei tuturor celor care, pentru secole de-a rândul, s-au luptat să-şi păstreze dominaţia asupra acestor teritorii de o importanţă capitală.

Grota Sfântului Apostol Andrei
La 80 de kilometri de Constanţa, turiştii pot vizita grota Sfântului Andrei. Apostolul a locuit într-o peşteră atunci când a venit să îi creştineze pe locuitorii din Dacia Mică. Sute de ani, grota a stat ascunsă, fiind redescoperită în secolul trecut. În perioada comunistă însă, peştera a fost folosită ca staul pentru oi, după Revoluţie însă a fost reînfiinţat schitul, locul devenind loc de închinăciune. Patru ani mai târziu, schitul a fost transformat, prin hotărârea Sfântului Sinod, în Mănăstirea "Peştera Sfântului Andrei". Până să se construiască paraclisul şi biserica, slujbele se ţineau chiar în grota în care a stat Apostolul. Peştera şi mănăstirea sunt acum loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi care vin să vadă locul în care a stat Apostolul care i-a creştinat pe locuitorii acestor meleaguri.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite