Constanţa: Trucuri ale dobrogenilor pentru un vin bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Trucuri ale dobrogenilor pentru un vin bun
Constanţa: Trucuri ale dobrogenilor pentru un vin bun

Gospodarii din diferite zone ale judeţului au tehnici proprii de fabricare a vinului. ei din nordul regiunii pun ciorchinii în butoi şi apoi toarnă must peste ei, iar gospodarii din zona de sud a Dobrogei zdrobesc toţi strugurii, îi pun în damigene şi îi lasă la fermentat 40 de zile.

Puţine sunt gospodăriile în care nu s-a făcut must în acest an, fie că strugurii au fost cumpăraţi, fie că a fost vorba de producţia proprie. Familia Braşoveanu din Costineşti nu are vie în grădină, dar a cumpărat struguri din soiul Aligote pentru un vin bun de iarnă.
Imediat ce au fost aduşi acasă, strugurii au luat calea zdrobitorului, aşezat pe un bidon din plastic.

După o zi, gospodarii au putut degusta mustul. „Imediat ce îl scoatem din bidon îl punem în damigene din sticlă, iar timp de 40 de zile îl lăsăm să fermenteze fără a umbla deloc la recipiente“, spune Marin Braşoveanu. Este un mic secret pentru ca vinul să fie foarte limpede. În anii în care boabele de strugure nu sunt foarte dulci, pentru ca vinul să iasă bun, familia Braşoveanu pune câte o pastilă de zaharină pentru fiecare litru de must.

Must peste ciorchinele cu struguri

Locuitorii din nordul regiunii mai au şi alte reţete, cea mai cunoscută fiind cea pentru „vinul pelin“. „După ce culegem strugurii din soiurile Nohan şi Căpşunică, spălăm ciorchinii şi alegem boabele bolnave, apoi le aşezăm în butoi. Odată umplut recipientul, punem peste struguri must şi închidem. Lăsăm să fermenteze 40 de zile, timp în care nu umblăm deloc la el. Reţeta nu dă greş niciodată: iese un «Pelin» rubiniu şi acidulat, nici prea tare, dar nici prea slab“, explică Vasile Albu, din judeţul Tulcea.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite