Trei zile dulci pentru musulmani. De astăzi, se sărbătoreşte Ramazan Bayram-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcii şi tătarii sărbătoresc începând de astăzi, timp de trei zile, Ramazan Bayram-ul. Conform tradiţiei, musulmanii vizitează astăzi rudele mai în vârstă. Copiii merg cu colindul şi primesc în dar dulciuri.

Este „Şeker Bayrami”, adică „Bayramul dulce“. Astăzi, la ora 7,09, în geamii a răsunat slujba de Ramazan Bayram, la care au participat numai bărbaţii. Este prima din cele trei zile de sărbătoare, iar înainte de petrecere şi voie bună sunt comemoraţi cei trecuţi în nefiinţă. Aşa cere tradiţia.

„De la geamie, bărbaţii merg la cimitir, unde îi comemorează pe cei decedaţi, citind la mormintele lor”, spune Ghiulşen Ismail, din Medgidia. Mai apoi, cei tineri trebuie să treacă pe la cei mai în vârstă pentru a le săruta mâna şi a le ura „Bayram fericit!” sau „Ramazan Bayraminiz Kayirli Bolsin!”, la tătari, şi „Ramazan Bayraminiz Mubarek Olsun!”, pentru turci.

Din păcate în prea puţine locuri s-au mai păstrat obiceiurile de odinioară. La Medgidia, însă, acestea încă rezistă în faţa valului de modernism. Acolo încă se obişnuieşte să se meargă cu colindul. „Mâine, în prima zi de Bayram, aşteptăm copiii care vor veni cu colindul şi la familia noastră. E o bucurie nespusă să vezi că tradiţiile nu mor, să asculţi colindele rostite de glasurile gălăgioase ale copiilor tătari şi mai ales să le citeşti bucuria de pe feţe atunci când, la final, îi răsplăteşti cu dulciuri”, a mai povestit Ghiulşen, care la cei 36 de ani cunoaşte foarte bine tradiţiile etniei căreia îi aparţine.

Nu-i sunt străine nici secretele bucătăriei tradiţionale tătăreşti. „Am preparat multe bucate pentru această zi, dar mai cu seamă baclavalele a căror reţetă o moştenim din mamă în fiică”, a declarat tânăra tătăroaică.

Citeşte mai multe despre tradiţiile musulmanilor în de astăzi!

Ştampilă Constanţa
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite