Doar două facultăţi de top în Constanţa! Vezi aici cât valorează universitatea ta!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea Ovidius are două facultăţi de top
Universitatea Ovidius are două facultăţi de top

Anul universitar care a început este primul în care studenţii pot afla cât de performant este sistemul în care învaţă. „Adevărul" Constanţa vă spune cum a împărţit Ministerul Educaţiei programele oferite de unversităţile din Constanţa: de la A - cel mai bun, la F - cel mai slab.

Cele mai bune şi cele mai slabe universităţi în funcţie de programele de studiu au fost stabilite de Ministerul Educaţiei conform art. 193 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Principalul criteriu care s-a luat în calcul a fost cercetarea.

Doar două facultăţi în categoria A

În categoria A, considerată de top, doar două facultăţi din Constanţa au obţinut punctajul maxim. Este vorba despre Medicină Dentară şi Administrarea Afacerilor, ambele de la Universitatea „Ovidius" din Constanţa.

Ce facultăţi sunt în clasa B

În clasa B sunt înscrise domeniile informatică, asistenţă socială, ştiinţe politice, finanţe, Relaţii Economice Internaţionale, Biologie, Medicină, Farmacie, Ştiinţe ale comunicării, Psihologie, Ştiinţe ale educaţiei, Educaţie fizică şi sport, Filologie, Istorie, Teologie, Studii culturale şi arte vizuale, toate de la Universitatea Ovidius.

Universitatea Maritimă din Constanţa (UMC) a obţinut clasa B în domeniile Ingineria mediului, Inginerie şi management, Inginerie aerospaţială, Autovehicule şi transporturi. La Academia Navală „Mircea cel Bătrân" din Constanţa, în clasa B sunt Ingineria electrică şi energetică şi Ingineria industrială.

Cele mai multe, în clasa C

Cele mai multe facultăţi din Constanţa sunt cuprinse în clasa C, de mijloc, după criteriile Ministerului Educaţiei. De la Universitatea Ovidius au fost clasate cu C domeniile Artele spectacolului, Muzica, Matematica, Chimia, Ingineria chimică, Geografia, Fizica, Inginerie civilă şi instalaţii, Inginerie forestieră, Contabilitate, Marketing şi Ştiinţele administrative.

Academia Navală „Mircea cel Bătrân" primit calificativul C pentru domeniul Inginerie şi management, iar UMC pentru Inginerie electronică şi energetică, dar şi pentru Inginerie electrică şi energetică.

Puţine facultăţi în D

În categoria D au fost incluse facultatea de Finanţe de la Andrei Şaguna, Ingineria industrială, Inginerie şi management şi Dreptul de la Ovidius.

Şaguna are toate facultăţile în categoria E

În coada clasamentului se află nu mai puţin de 19 domenii. În clasa E este înscris Ovidius cu domeniile Ştiinţe ale mediului, Sociologie, Management, Inginerie electronică şi telecomunicaţii, Inginerie aerospaţială, autovehicule şi transporturi, Inginerie mecanică, Ingineria mediului, Inginerie electrică şi energetică.

Universitatea particulară Andrei Şaguna din Constanţa a cumulat cele mai multe calificative E pentru domeniile: Drept, Ştiinţe administrative, Ştiinţe ale comunicării, Psihologie, Inginerie industrială, Sociologie, Asistenţă socială, Ştiinţe politice, Cibernetică, statistică şi informatică econimică, Contabilitate şi Management.

Lipsa tradiţiei i-a declasificat

Rectorii universităţilor din Constanţa spun că aceste clasamente reflectă realitatea. „Într-o instituţie universitară care are în spate 20 de ani şi care nu a beneficiat de clasificări pe domeniul educaţiei maritime, rezultatul este foarte bun. Poblema care ne-a făcut să fim doar în categoriile B şi C este lipsa unui domeniu de tip maritim", crede rectorul Universităţii Maritime, Cornel Panait.

Lipsa unei tradiţii universitare a fost punctată şi de rectorul Victor Ciupină, de la Universitatea Ovidius: „Existăm de doar 50 de ani. Luaţi lucrurile aşa cum sunt. Universitatea este pe locul pe care-l merită".

Despre clasificări, studenţii constănţeni cred că sunt prea uşor acordate universităţilor de la malul mării. „Am învăţat la Ovidius, apoi m-am mutat la Cluj-Napoca, la Universitatea Babeş-Bolyai. Aici mi se par profesorii mai pregătiţi şi pun accent mai mult pe partea practică, atât de utilă pentru noi la angajare", susţine Antonina Nicolau (23 de ani).

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite