Constanta: Toamna bobocilor - Unde pleacă studenţii noştri la facultate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Toamna bobocilor - Unde pleacă studenţii noştri la facultate?
Constanta: Toamna bobocilor - Unde pleacă studenţii noştri la facultate?

În străinătate: Valentin Jalbă a fost admis cu bursă la Universitatea Coventry din Anglia. Mâine, tânărul pleacă spre studenţia din Marea Britanie. Ştie că viaţa i se va schimba. Are el grijă să fie în bine.

Valentin a absolvit Liceul George Călinescu - ştiinţe sociale, bilingv engleză. În clasa a X-a, profesoara de engleză Camelia Dochie i-a dat ideea să plece la facultate în străinătate. „Am realizat că asta voiam şi eu.

Decât în România să fac Drept şi să ajung economist sau să fac Politehnica şi să ajung ospătar, mai bine îmi caut alt viitor. Aici nu se apreciază o facultate“, spune Valentin.

A mers la ţintă

Şi-a luat examenele de limbi străine (Cambridge, Toefl, Dele Intermedio) şi în ultimul an de liceu a început să se docu-
menteze despre oferta educaţională din Anglia. A dat peste Edmundo, o firmă de consiliere care i-a trimis prin noiembrie o listă de facultăţi.

„Am ales Universitatea Coventry pentru facultatea de Publicitate şi Afaceri şi pentru că mi-a plăcut oraşul din ce am văzut pe Internet. A fost singura facultate pentru care mi-am depus dosarul.

Eu am făcut singur toţi paşii, când nu mă descurcam întrebam consilierii de la Edmundo. Cerinţele de admitere la Coventry erau să am media la bac 8, iar dacă voiam bursă - 9.50. Eu am luat 9,70“, povesteşte Valentin.

Avantajul a fost că nu mai avea examene de admitere şi s-a concentrat în totalitate asupra Bacului. „A mai fost un singur examen, cu două săptămâni înainte de Bac: Cambridge  Certificate of Proficiency in English, ultimul examen Cambridge, cel mai greu. Acum nu pot spune că ştiu engleza chiar la perfecţie, dar o să ating perfecţiunea acum, în Anglia“, zâmbeşte Valentin.

Camera din campus va fi aranjată ca acasă

Băiatul abia îşi aşteaptă noua viaţă. „Îmi plac aventurile, provocările. La bagaj, mă gândesc cam ce aş putea să îmi iau cu mine. Dar limita la avion este de 20 de kilograme la cală şi de 8 kilograme bagajul de mână.

Deci nu o să îmi pot lua prea multe: laptop, telefon, mijloace de comunicare. Sunt câteva obiecte expuse în cameră, fiecare cu altă poveste, de când eram mic. O să le iau să le pun şi în camera din campus“.

Şi-a strâns cu râvnă toate economiile. Cu bursa, jobul pe care şi-l va lua acolo şi cu ce mai trimit ai lui, este sigur că se va descurca onorabil. N-a vrut să stea cu chirie cu alţi români. „Măcar primul an vreau să stau la cămin.

Să văd şi eu cum e. Mi-am exprimat deja opţiunea să locuiesc cu studenţi de alte naţionalităţi, nefumători. Într-un cămin mixt, ca să fac barter cu fetele. Ele să-mi calce rufele, eu să dau cu aspiratorul“, şi-a făcut calculele Valentin.

Experienţa de român

Ca structură şi ca figură, Valentin pare nordic. Şi se bucură de asta. „Nu aş putea spune că nu mă simt român. Din contră, mă bucur că m-am născut aici. Am căpătat o anumită experienţă de viaţă, mai  grea, pe care nu aş fi putut să o capăt în Vest.

În România mă uit în jurul meu şi văd numai probleme, dar şi automat rezolvări. Şi mai prind anumite lucruri. În Vest nu există atâtea probleme. Toţi sunt obişnuiţi să li se dea pe tavă totul şi se afundă în anonimat majoritatea. Când o să combin experienţa de România cu experienţa civilizaţiei vestice, o să iasă ceva bun“, este el sigur.



Ştie exact ce are de făcut

Siguranţa şi cerebralitatea par să netezească drumul pe care tânărul este decis să meargă în viaţă. Vorbeşte în termeni extrem de precişi despre ce are de făcut. „Pe termen lung aş vrea să mă angajez la o firmă de publicitate.

Asta visez, să mă angajez la o firmă unde există posibilităţi de promovare. Vreau postul cel mai de sus, poate şi o firmă a mea, dar mai târziu. Pe termen scurt, vreau să mă adaptez cât mai bine, să îmi fac prieteni.

Dar nu cred că va fi prea problematic să pun asta în practică. Am văzut prin Google Earth căminul unde o să stau. Şi deja pare ca acasă“.

„O să am eu grijă!“

„Mie îmi place să gândesc mai practic. Realizabil, nu filozofic. Cel puţin când e vorba de viitorul meu. Vreau să am o viaţă plină de aventuri, să călătoresc mult, să îmi permit lucruri mai deosebite. Clar mi se va schimba viaţa. O să am eu grijă să se schimbe în bine“.

O să-i impresioneze pe englezi? „Să sperăm!“ O să-i facă pe englezi să-şi schimbe părerea despre români? „O să-i fac!“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite