Constanţa: Toamna bobocilor: Andra Frâncu, rockeriţa care şi-a dorit o carieră militară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Toamna bobocilor: Andra Frâncu, rockeriţa care şi-a dorit o carieră militară
Constanţa: Toamna bobocilor: Andra Frâncu, rockeriţa care şi-a dorit o carieră militară

Fragilă şi firavă, Andra-Teodora Frâncu a ales cariera militară fără să stea pe gânduri. Motivele le ştie clar: vrea să aibă o viaţă ordonată şi disciplina din Armată o va ajuta.

CITEŞTE ŞI

Braşov: Povestea fetei care a plecat din comuna Ţaga să piloteze MIG-uri


Olimpică la matematică („doar“) în generală, Andra a vrut să devină elevă a Liceului Traian: „Îmi doream mult să fiu la Mate-Info intensiv. Am vrut neapărat Matematică. De ce? Pentru că e mai simplă. Este simplă pentru că ştiu sigur  că are un rezultat. Corect şi exact, fără interpretări“.

Ambiţia de a învinge

Primul test de licean la Mate a fost şi primul duş rece. „Când am văzut cât de serios se studiază la Traian, mi-a zis că trebuie să mă pun zdravăn pe învăţat“, spune acum Andra.

În clasa a XII-a a tras tare. Ajunsese să lucreze şi 6 ore pe zi la matematică. Îşi dorea să reuşească din prima. Voia neapărat o facultate tehnică şi dacă se putea să aibă un regim special, era şi mai bine. Cea dintâi opţiune a fost Academia Navală Mircea cel Bătrân, a doua - Academia Militară din Bucureşti.

Părinţii au fost de acord cu alegerea ei. „În cele din urmă“, adaugă Andra râzând.

Primul militar din familie

Andra este prima din familie care a îmbrăţişat această carieră. Stâlpul casei ar fi vrut-o inginer, căci mezina Andra este „băiatu’ lu’ tata“, cu o soră psiholog de la care a prins pasiunea pentru muzica rock.

Şi nu orice gen, ci heavy metal. Pasiune căreia vestimentaţia Andrei i se subordonează: bocanci, pantaloni cu petice mari de piele, brăţări de piele. „Mi le iau de pe internet, aici nu se prea găsesc“, explică rockeriţa, care cândva a avut părul scurt de numai doi centimetri.

Bagaj cu strictul necesar

Intrată cu brio la Facultatea de Navigaţie, Andra a oprit motoarele. „Vara a fost numai pentru mine“, spune ea zâmbind. Cu ea în an mai sunt 4 fete şi 30 de băieţi. Prietenii ei s-au împrăştiat prin ţară: Bucureşti, Timişoara... Unii nu au vrut să plece din Constanţa şi au devenit studenţi la Ovidius. Aproape de ai lor.

Dar ea, chiar dacă rămâne acasă, a trebuit să-şi facă bagajele. Pentru că va pleca din căminul părintesc în internatul Academiei Militare. „În bagaj am strictul necesar: un costum de baie întreg pentru bazin, prosoape şi produse cosmetice, de igienă...  Uniforma o primesc de acolo. Aşa că altceva nu-mi trebuie“, explică studenta. Acasă va ajunge doar în permisie, în funcţie de rezultatele obţinute la facultate.

Obiectiv: stabilitate

Totuşi, de ce şi-ar putea dori o fată - şi rockeriţă rebelă pe deasupra - o meserie spartană, deseori plină de privaţiuni?
„Am stat şi m-am gândit ce vreau. Vreau disciplină şi siguranţa locului de muncă. Vreau să fiu organizată, să fiu cât mai structurată. Vreau să am o viaţă cât mai ordonată. Îmi doresc stabilitate“, ştie ea. Andra nu crede că va naviga prea mult.

Mai degrabă îşi doreşte o carieră la catedră, dar tot la Academia Militară. Dascăl în bocanci? Andra râde: „Păi să ştiţi că bocancii au fost un argument forte în alegerea mea“. Niciun regret pentru studenţia cu regim de libertate? „Niciunul. Am libertatea pe care mi-o doresc“.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite