Constanţa: Tinerii ingineri se reprofilează în maseuri şi cosmeticieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ei nu-şi găsesc serviciu în domeniul absolvit şi fac cursuri de recalificare în industria frumuseţii. În lunile de vară o coafeză câştigă în medie 2.800 de lei. În acest domeniu se găseşte mult mai uşor un loc de muncă.

Alex Dragomir (26 de ani) a terminat acum doi ani Facultatea de Inginerie Mecanică, la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa. A lucrat o vreme la o firmă de construcţii, pe un salariu de 1.000 de lei. Era unica alternativă. „Stăteam toată ziua în birou şi nu-mi plăcea. Eu sunt o fire activă. Am decis să-mi caut în domeniu. Am trimis foarte multe CV-uri,  dar fără niciun rezultat“, povesteşte Alex.

Angajatorii cer experienţă

Peste tot a primit doar refuzuri. Toţi angajatorii cereau experienţă. „Am mers şi la bursele pentru absolvenţi. Mi-au spus că trebuie să fi lucrat cel puţin trei ani în domeniu. Cum să capăt experienţă dacă nimeni nu mă angajează?!“, se întreabă Alex. Criza economică i-a spulberat speranţele, aşa că a decis să se reprofileze. 

A aflat de la un prieten despre un curs de masaj. N-a stat pe gânduri şi s-a înscris. Ulterior, şi-a dat seama că-i place foarte mult. Acum lucrează la un salon de înfrumuseţare şi spune că pe viitor vrea să rămână maseur. În aceeaşi situaţie se află şi Corina Turcu, în vârstă de 23 de ani. În acest an a terminat postliceala pentru tehnician cadastru. A căutat un job în domeniu, dar în zadar. „Am trimis CV-uri, am sunat la toate firmele de cadastru. Le-am spus să mă primească fără bani, ca voluntar, dar toţi mi-au spus că nu au nevoie de personal“, povesteşte Cristina.

În final a decis să urmeze un curs de cosmetică. De o lună s-a înscris la şcoala de formare profesională, iar după finalizarea cursului va rămâne să profeseze acolo. Ştie să coafeze, să facă manichiură şi tratamente cosmetice. Cazul Corinei nu este singular. Tinica Staicu ţine cursuri de coafură şi cosmetică şi spune că din ce în ce mai multe femei cu studii superioare vin să facă astfel de cursuri pentru recalificare. „Au urmat astfel de cursuri ingineri în construcţii, juriste, funcţionare de bancă. Industria frumuseţii este în plină dezvoltare. Femeile vor fi interesate mereu să arate bine, chiar şi în vreme de criză“, spune Tinica Staicu.

Salariul este atractiv. „Vara, în lunile bune, o coafeză începătoare poate câştiga şi 2.800 de lei, ceea ce este foarte bine“, spune Doina Derviş, manager la un salon de înfrumuseţare.

Puţine oferte de muncă pentru absolvenţii de studii superioare

Tinerilor absolvenţi le este din ce în ce mai greu să-şi găsească serviciu. La ultima bursă a locurilor de muncă pentru absolvenţi au participat peste 850 de persoane.

Au fost disponibile în jur de 500 de posturi, însă doar 49 de persoane au fost angajate pe loc. În prezent, în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru ocuparea forţei de Muncă, sunt doar 44 de posturi vacante. Numai 18 locuri necesită studii superioare. Este vorba despre 16 posturi de asistent medical generalist, unul de asistent fizioterapie şi unul de consilier juridic.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite