Constanţa: Termenul de asigurare a locuinţelor s-a prelungit până la 15 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inițial, proprietarii de imobile trebuiau să încheie poliţa obligatorie sau facultativă până la data de 15 ianuarie 2011. Termenul de graţie a fost stabilit ieri, în ultima zi lucrătoare a anului, de către reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor care au stabilit că durata este de un an de la emiterea primelor poliţe, adică 15 iulie 2010.

Amenzile anunţate prin legea 260/2008, privind asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor şi calamităţilor naturale a locuinţelor nu vor fi aplicate deocamdată. Pe ultima sută de metri, conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor a anunţat că termenul limită până la care trebuie încheiată o poliţă obligatorie va fi nu 15 ianuarie 2011, aşa cum se stabilise iniţial, ci 15 iulie 2011.

Doritori puţini

Amânarea dă răgaz celor care nu s-au conformat să opteze pentru o poliță, înainte de a fi amendaţi, iar inspectorii de asigurări au timpul necesar pentru a atrage cât mai mulţi clienţi, eventual să-i reorienteze către o poliţă facultativă, mai scumpă, dar şi mai avatanjoasă ca paletă de riscuri asigurată. „Nu avem o situaţie cu numărul de locuinţe care trebuiesc asigurate în Constanţa. Nu au venit mulţi să încheie poliţele până acum, de regulă oamenii amână să se pună în legalitate până în ultimele zile", a explicat inspectorul de asigurări Elena Mihai.

Cât costă o poliţă

Poliţa obligatorie are două paliere. Posesorii de locuinţe de tip A: construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă vor plăti câte 20 de euro pe an şi pot obţine despăgubiri de până la 20.000 de euro. Poliţa facultativă costă, în medie, 100 de euro pe an, iar despăgubirea diferă de la o companie la alta.

Posesorii de locuinţe de tip B, construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic vor achita câte 10 euro pe an şi pot obţine despăgubiri de până la 10.000 euro. Prin poliţele minime poţi fi despăgubit în caz de cutremure de pământ, alunecări de teren sau inundaţii.

O altă regulă este legată de data la care este construit blocul. Dacă apartamentul este mai vechi de anul 1978, trebuie să plătiți între doi şi trei euro în plus la asigurare.

Aici te poţi asigura

Pe piaţa locală următoarele firme pot încheia poliţe de asigurare a locuinţei: ABC Asigurări, Ardaf, Astra Asigurări, Carpatica Asigurări, Euroins, Certasig, City Insurance, Platinum Asigurări, Credit Europe Asigurări, Generali, Grawe, Groupama şi Uniqa.

Asigurarea locuinţei, posibilă şi pentru cei de pe strada Traian

După ce o porţiune de teren din strada Traian s-a surpat în vară, proprietarii apartamentelor din zonă au întâmpinat dificultăţi în a-şi asigura locuinţele. Blocurile cele mai afectate de alunecările de teren sunt între A4 şi A7, după estimările Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Cei aproximativ 300 de proprierari se tem că nimeni nu le va asigura locuinţa. Legea spune că nu pot fi cuprinse în asigurare zonele cu specific de alunecare. Agenţii de asigurări ai celor 13 firme care încheie poliţe spun că strada Traian nu reprezintă o zonă de risc. Astfel, ei spun că pot încheia poliţe de asigurare obligatorie, nu însă şi facultative.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite