Constanţa: Patriarhul Daniel a fost sărbătorit la Techirghiol (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşii au stat ore în şir în soare pentru a fi binecuvântaţi de Preafericitul Părinte. El a primit flori şi o icoană la hramul Bisericii Sfântul Ilie, ce există de o sută de ani în localitate.

Încă de la primele ore ale dimineţii, enoriaşii s-au strâns  ieri în număr mare în curtea Bisericii Sfântul Ilie Tesviteanul din localitatea Techirghiol unde au fost aduse şi moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Au venit localnici, dar şi turişti care se află cazaţi în diferite staţiuni de pe litoral şi care au auzit de venirea Patriarhului Daniel la Techirghiol şi au vrut să asiste la slujbă.

Soarele a fost destul de puternic la acest început de săptămână, dar enoriaşii au rezistat cu stoicism razelor fierbinţi mai ales că slujba s-a ţinut în aer liber. Lângă biserică a fost amenajat un altar şi o scenă, unde înalţii prelaţi au ţinut o rugăciune împreună cu Înalt Prea Sfinţia Sa, Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

După trei ore de aşteptare, la slujbă a sosit şi Preafericitul Daniel, care până atunci a mers să verifice lucrările de construcţie la o altă biserică din Techirghiol, dar şi la centrul social Sfânta Maria, unde se află o bază de tratament.

Binecuvântare...

„Sunt cazată la Eforie şi am auzit de venirea Patriarhului şi am zis că merită să îmi răpesc o zi din concediu pentru a veni la slujbă împreună cu copiii“, a spus Adriana Bursuc, o turistă din Craiova. „Ai văzut cu ce Mercedes a venit Preafericitul, e blindat şi e normal, că doar e ca şi al doilea om în stat“, comentau localnicii de pe margine, la sosirea înaltului ierarh, care a fost protejat de preoţi şi jandarmi cât timp a străbătut covorul întins până la altar.

Fiecare locuşor de umbră a fost la mare căutare în preajma bisericii, iar femeile au stat cu capul acoperit să se roage, mai ales că a fost pentru prima dată când Patriarhul Daniel a participat la Sfânta Liturghie din acest lăcaş de cult. Vizita a fost oficializată şi prin ungerea ca arhimandrit a părintelui Nistor Cleopa de la Centrul Social Pastoral Sfânta Maria.

Dublă aniversare

Unele localnice au plâns în tot acest timp de emoţie că Preafericitul a venit în vizită şi au ocazia să îl vadă şi chiar să le dea binecuvântarea. Lacrimi în ochi a avut şi părintele paroh al bisericii, Viorel David Pasmangiu. ÎPS Teodosie le-a spus credincioşilor că momentul vizitei este potrivit pentru sărbătorirea Preafericitului Daniel, care pe 22 iulie împlineşte 58 de ani. Mai mult, patriarhul a fost sărbătorit şi de Sfântul Ilie, întrucât numele său de botez este Dan-Ilie. Sfinţia Sa a primit o icoană cu Sfântul Andrei, un buchet de flori şi chiar aplauze din partea enoriaşilor, care s-au înghesuit la plecare să primească din nou binecuvântarea de la Preafericitul.

Titlu de onoare

Patriarhul Daniel va primi luna viitoare şi titlul de onoare al oraşului Techirghiol, aşa cum au votat deja consilierii locali. Primarul Adrian Stan, care l-a întâmpinat pe Preafericitul Părinte, a spus că iniţial titlul trebuia să i se acorde ieri, dar ceremonia a fost amânată până pe 14 august, când se speră finalizarea noii biserici din localitate.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite