Tezaur: SPA natural la Hârşova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O comoară neexploatată curge în Dunăre de 30 de ani, iar oameni din toate colţurile ţării vin vară de vară să facă gratuit băi termale în două bazine improvizate pe malul fluviului.

Apele termale de la Hârşova nu au fost valorificate niciodată, deşi sunt omologate similar celor de la Băile Herculane, putând fi utilizate pentru afecţiuni reumatice.

Apele curg chiar la vest de oraş, pe malul Dunării, unde există un canal care în vechime se numea „Puturosul“ sau „Puturoasa“, denumire dată de la mirosul persistent de sulf emanat.
În anii 1970 - 1980, mai multe foraje efectuate pe malurile Dunării au pus în evidenţă pânza de ape termale sulfuroase care merge sub albia Dunării.

Drumul spre izvoare

Accesul la izvoare se face pe drumul spre Vadu Oii, pe un drum ros de camioane şi căruţe, printr-o pădure deasă care se termină pe malul fluviului. Punctul de reper este o instalaţie de pompat apa din Dunăre, folosită la o orezărie din apropiere.
Două bazine din beton făcute de oamenii locului în 1978 reprezintă toată instalaţia prin care se valorifică apele termale. În ele sunt ancorate două ţevi, pe alocuri cârpite, prin care curge apa.

Ciţiţi în din această sătămână care sunt proprietăţile apelor termale de la Hârşova şi povestea băilor naturale!

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite