UPDATE / Taxa de poluare și risc, anulată la Cernavodă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Constanța a anulat hotărârea Consiliului Local Cernavodă privind înființarea Taxei Locale de Poluare și Risc, după ce Prefectura județului Constanța a cerut anularea birului.

UPDATE Ora 17.00 Primăria Cernavodă susţine că decizia nu este definitivă şi irevocabilă. „Oraşul Cernavodă va face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nu se cunoaşte încă motivaţia instanţei pentru că nu a fost comunicată încă", a spus primarul Mariana Mircea.

Ea mai spune că se aştepta la decizie, mai ales că taxa de poluare şi risc este unică în ţară. „ Indiferent de soluţia pe care ar fi dat-o instanţa de fond, partea adversă ar fi făcut recurs. Primaria Cernavoda îşi menţine opinia că taxa este singura modalitate prin care comunitatea locală din Cernavodă îşi poate primi drepturile pentru găzduirea obiectivelor nucleare. Atata timp cât operatorul nuclear nu a înaintat nicio soluţie pentru susţinerea proiectelor de dezvoltare locală, Primăria Cernavodă va continua lupta pentru obţinerea drepturilor localnicilor prin susţinerea taxei", a mai spus primarul.

Edilul din Cernavodă ar fi dorit ca taxa să fie aplicată societăților cu activități de producție de energie electrică din activități nucleare și activităţi de depozitare de deşeuri radioactive pe raza teritorială a oraşului Cernavodă. Suma fusese stabilită la suma de 70.301.000 de lei.

Printre argumentele prefectului în susţinerea nelegalităţii actului îl constituie rezultatul studiilor efectuate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa şi Laboratorul de Igienă a Radiaţiilor. „Probele de alimente şi apă potabilă din zona Cernavodă analizate în anii 2007 - 2008 - 2009 nu reprezintă depăşiri ale concentraţiilor maxime admise conform legilor sanitare, deci nu există un risc de poluare care să justifice taxa", a declarat prefectul județului.

Toate valorile referitoare la calitatea aerului, apei, solului, vegetaţiei, probele biologice de peşte și lapte s-au încadrat sub limitele de notificare, operaţionale, ale Reţelei Naţionale pentru Supravegherea Radioactivităţii Mediului.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite