Tătari şi români, la „cina prieteniei“ de la Medgidia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cina de Iftar, specifică postului din Luna Ramazan, a fost, joi seară, prilej de sărbătoare pentru români şi tătari deopotrivă, la Medgidia. Reprezentanţi ai comunităţii tătare, dar şi ai populaţiei majoritare s-au reunit la o cină a prieteniei.

An de an, Medgidia dă o notă aparte tradiţionalelor mese de iftar. Nici anul acesta organizatorul, filiala locală a UDTTMR, nu a făcut excepţie de la regulă astfel că la cina de iftar de joi seară, specifică acestei perioade sfinte pe care o parcurg credincioşii musulmani din întreaga lume, s-a servit mâncare tradiţională, cei aproximativ 200 de participanţi au ascultat înainte şi în timpul mesei ilahiuri (cântări religioase) şi s-au împărtăşit impresii şi pilde despre ce reprezintă Luna Ramazan pentru suflarea musulmană.

Tradiţia spune că iftarul trebuie să fie servit alături de familie şi prieteni. Tot aşa au gândit şi organizatorii evenimentul de joi seară, invitând alături de tătari şi români care să guste din vestita supă de linte roşie (mercimek), musacaua de vinete şi tradiţionalul şi nelipsitul pilaf cu carne.

„Oameni cu suflet mare“

Cu puţin timp înainte de deschiderea postului, preşedintele UDTTMR Medgidia, Erol Murad, a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenţi. „Este o cină a prieteniei şi ne face plăcere să avem alături de noi cu această ocazie prieteni vechi ai comunităţii noastre”, a spus Erol Murad, referindu-se aici la primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, viceconsulul Republicii Turcia la Constanţa, Şebnem Atasoy, preşedintele Casei de Cultură „I.N. Roman“ din localitate, consilieri locali, subsecretarul de stat din cadrul DRI Sali Negiat, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Kemal Atatürk”, Özgür Kıvanç, prof. univ. dr. Tahsin Gemil, fost deputat şi ambasador al României în Azerbaijan. „De ani buni, am făcut o tradiţie din a petrece o seară din Luna Ramazan în compania colaboratorilor noştri, musulmani şi nu numai. Este pentru noi o onoare deosebită să-i avem alături şi să-i simţim aproape nu numai fizic, ci şi sufleteşte, pe cei cu care colaborăm zi de zi. Creştini fiind, ei ne respectă tradiţiile, limba, religia şi acest lucru nu poate decât să ne bucure nespus. Ne sunt alături mereu, au fost şi în această seară, oameni cu sufletul mare care cred în modelul interetnic dobrogean şi îl duc mai departe”, a mai spus liderul comunităţii tătare din Medgidia.

Post pentru toată lumea

„Şi dumneavoastră şi noi, creştinii, trecem printr-o perioadă de post: Luna Ramazan, respectiv Postul Sfintei Marii. Este o perioadă în care ne purificăm trupul şi sper eu că şi sufletul. Acum şi aici este o întâlnire a tuturor celor care sunt cu sufletul alături de Medgidia“, le-a transmis primarul Marian Iordache celor aproximativ 200 de participanţi la eveniment, cu puţin înainte de deschiderea postului. În încheiere, edilul nu a uitat nici să le transmită credincioşilor musulmani „Ramazan Kayirli Bolsin“.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite