Constanta: Tatăl îndurerat al lui Mirel Enache: „Cum i l-am dat eu şi cum l-am primit înapoi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Tatăl îndurerat al lui Mirel Enache: „Cum i l-am dat eu şi cum l-am primit înapoi“
Constanta: Tatăl îndurerat al lui Mirel Enache: „Cum i l-am dat eu şi cum l-am primit înapoi“

Grigore Enache, tatăl lui Mirel, îşi plânge copilul şi nu o poate ierta pe profesoara iresponsabilă. Martorii care au asistat cu groază la recuperea trupului neînsufleţit al copilului susţin că acesta avea mai multe leziuni.

Iaşi: Mărturie şoc: „Doamna profesoară ne-a lăsat să intrăm în apă“.

„Eram aproape de barcă în momentul în care l-au adus la mal. Când l-au ridicat, am văzut că avea o rană la cap. Cel mai probabil s-a înecat după ce valurile l-au băgat sub apă şi s-a lovit cu capul de pietrele de pe fund“, a declarat Elisabeta Benţea, o turistă din Bistriţa.

„Era zgâriat la cap. Sigur s-a lovit când a fost luat de valuri. Azi-dimineaţă am pus pe apă un colac cu o lumânare pentru că se spune că aşa iese mortul mai repede la suprafaţă. Era şi tatăl lui Mirel acolo. S-a dus la stabilopozi şi a aprins lumânări“, a povestit altă turistă, Maricica Miron din Focşani.

Mai citiţi şi:

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE - Tragedia de la Eforie: Ultimele poze ale celor doi copii pe plajă
Copii înecaţi sub ochii profesoarei

Iaşi: „Pentru ce mi-am lăsat băiatul să plece la mare?“ (GALERIE FOTO)
Constanta: EXCLUSIV Rezultatul necropsiei copilului mort la Eforie Sud
Constanta: Medicii legişti fac necropsia primului copil găsit înecat la Eforie



Sector interzis îmbăierii


Plaja din Eforie Sud unde a avut loc tragedia va fi păzită de acum în permanenţă. La cererea salvamarilor, Consiliul Judeţean Constanţa a achiziţionat foişoare şi mai multe balize pentru semnalizarea pericolelor. „Pentru a preveni  alte tragedii, au fost amplasate deja mai multe geamanduri la doar câţiva metri de mal, pentru a ţine departe de apă persoanele care vor să se aventureze în acestă zonă.

Tot aici vor fi puse şi două foişoare pentru salvamari. Cei de aici vor avea mai mult o activitate de pază“, a declarat Nicolae Cruşoveanu, salvamar pe plaja din Eforie.  Turiştii sunt de părere că băieţii nu ar fi murit dacă măsurile de siguranţă ar fi fost luate de la începutul sezonului estival.

„Nu vreau să o disculp pe profesoară, însă cred că vina nu îi aparţine doar ei. Trebuia făcut ceva mai mult pentru a se evita acest tragic eveniment. Panoul ăsta cu scăldatul interzis trebuia pus în apă“, susţine Silvia Predoiu (56 de ani) din Prahova. „Poate că trebuia să fie mai bine semnalizată această porţiune de plajă. Acum e cam târziu. Nu ştiu cum a fost posibil să se întâmple acest incident. Salvamarii i-au scos din apă pe toţi cei care încercau să intre aici. De sâmbătă îmi este greu să mai intru în apă“, a declarat Elena Lascu (58 de ani) din Sinaia. De sâmbătă, turiştii s-au scăldat în continuare la plaja de la Eforie Sud, fără să se teamă de apariţia cadavrului.
 
Vacanţa fatală

Mirel Enache (14 ani) din satul Şerbeşti şi Adrian Roşu (13 ani) din satul Coropceni făceau parte dintr-un grup de 10 copii din comuna ieşeană Ciorteşti, care venise la mare cu profesoara Elisabeta Mincior. Din grup mai făceau parte patru însoţitori, dintre care unul era directoarea şcolii, Paraschiva Smoc. Ieşenii sosiseră la Tabăra Internaţională de la Eforie Sud marţi, 4 august, şi urmau să plece ieri acasă. Joi, unul dintre copii, chiar Adrian Roşu, fusese scăpat de la înec de salvamari, după ce se aventurase în larg.

Profesoara a fost atenţionată să-şi supravegheze copiii, însă sâmbătă, ea i-a adus pe aceeaşi plajă neamenajată, unde scăldatul era interzis. Grupul Elisabetei Mincior s-a aşezat pe nisip, chiar lângă panoul roşu de avertizare. Mirel şi Adrian, împreună cu alţi copii, au intrat în mare, sub ochii profesoarei şi au fost singurii care nu au mai reuşit să se întoarcă la mal.

Primul a fost înghiţit de ape Mirel, care a mai apucat să ridice mâinile şi să strige după ajutor, după care a dispărut sub ape. Adrian a fost lovit de un val mare şi băgat la fund. El a ieşit la suprafaţă primul, după patru ore. Necropsia a relevat că băiatul murise înecat, deşi fuseseră luate în calcul şi varianta unei lovituri fatale de fundul stâncos al mării sau a unui stop cardiac. Astăzi urma să fie efectuată şi necropsia lui Mirel.

Băgat în pământ

Astăzi a fost înmomântat Adrian Roşu, în satul unde fusese crescut de bunicii paterni. Bunica sa îşi reproşa amarnic că l-a lăsat pe copil la şcoală, pentru că de acolo i s-a tras necazul cel mare. „Aşa cum i l-am dat, aşa i-am spus să mi-l aducă. Şi uite că e mort“, jelea bătrâna. Profesoara Elisabeta Mincior n-a dat nicio clipă semn că se simte responsabilă de pierderea celor doi copii. „Eu le-am spus să nu se ducă, dar dacă n-au vrut să înţeleagă!“, a explicat ea tuturor.

Martorii tragediei îi reproşează calmul nefiresc în faţa înecării elevilor: „Mergea liniştită spre salvamar şi se uita din când spre apă. «Dar oare chiar s-au înecat?» îi întreba ea pe salvamari. Nu a ţipat, nu a strigat, nu a cerut ajutor. A zis că ea n-are nicio vină dacă elevii n-au ascultat-o. N-avea nicio treabă“.

Elisabeta Mincior (41 de ani) este profesoară de chimie, n-are familie şi n-a fost căsătorită niciodată. Nu are copii. Acum şase ani şi-a dat doctoratul, iar în această vară a reuşit să se transfere la liceul de profil din Iaşi. Acum doi ani a fost sancţionată disciplinar pentru un conflict cu o colegă.

„Noi am avut o divergenţă în noiembrie 2007, în timpul unei şedinţe în cancelarie, dar a trecut repede momentul. Dumneaei este un profesor foarte bun, chiar dacă a fost mai distantă cu noi“, a spus învăţătoarea Nicoleta Pintilie. Elisabeta Mincior era abonată la organizarea de tabere pentru copii. Ca să scape de ochii presei, Mincior a părăsit tabăra de la Eforie Sud cu o zi mai devreme. Ea a plecat cu grupul noaptea, cu un microbuz închiriat  pentru transport.

„Aş arunca-o în mare, să stea şi ea în apă, cum a stat Mirel“

Tatăl lui Mirel ar pedepsi-o pe profesoară la fel cum a sfârşit copilul său: „Aş arunca-o şi pe ea în mare, să stea în apă cum a stat Mirel. Nu înţeleg de ce a plecat de aici, trebuia să stea să îl vadă, cum i l-am dat eu şi cum îl iau înapoi. Luni, băiatul meu era foarte bucuros că pleacă la mare. Joi am vorbit la telefon şi spunea că este bine. Am aprins cinci lumânări pentru sufletul lui nevinovat“. Andra Raftu

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite